Rukomet

Napad zakazao u Kaunasu

Napad zakazao u Kaunasu
Napad zakazao u Kaunasu

KAUNAS - Rukometna reprezentacija BiH pretrpjela je neočekivan poraz u četvrtom kolu Grupe 2 kvalifikacija za EURO 2016. u Poljskoj. Litvanija je u Kaunasu nadigrala bh. tim rezultatom 19:15 (10:7) i tako došla do svojih prvih bodova u kvalifikacijama.

Veoma loše prvo poluvrijeme odigrali su bh. rukometaši, iako na otvaranju utakmice nije tako djelovalo. Predvođeni raspoloženim Nikolom Prceom u napadu nakon osam minuta igre, izabranici Dragana Markovića imali su solidnu prednost od tri gola (4:1). Izgledalo je kao da će bh. tim mnogo lakše doći do trijumfa nad autsajderom negoli je to bio slučaj prije četiri dana u Cazinu, kada su slavili rezultatom 26:23.

Ipak, uslijedio je jako loš period igre BiH. Naši rukometaši igrali su brzopleto u napadu i pravili veliki broj grešaka, a i ono malo izrađenih situacija za čist šut branio je litvanski golman Giedreius Morkunas. Čak 13 minuta bh. selekcija je bila bez postignutog gola, pa su Litvanci od 3:5 u devetoj stigli do 8:5 u 22. minuti. Marković je pokušavao nešto promijeniti rotacijama u napadu, čak je zvao i tajm-aut, ali nije išlo. U završnici prvog dijela golovima Prcea i Senjamina Burića uspjeli su prići na minus jedan (7:8), ali je onda uslijedila katasrofalna završnica prvog dijela. Sa dva gola u finišu domaćin je otišao sa plus tri na odmor (10:7).

Kako su završili prvo, tako su bh. rukometaši otvorili i drugo poluvrijeme. Dezorganizovano i bezidejno u napadu, pa Litvanci opet prave mini-seriju od 2:0 i bježe na plus pet (12:7) u 35. minuti. Bilo je očigledno da će bh. tim teško do bodova u Kaunasu. Sredinom drugog dijela Markovićevi puleni malo su se trgnuli i uspjeli se vratiti u utakmicu. U 43. minuti uspjeli su prići na samo gol zaostatka (13:14). Čak su imali i dva napada za izjednačenje, ali su brzopleto reagovali u napadu i napravili dvije greške. Domaćini to koriste i u 49. minuti i ponovo vode tri razlike (16:13). Do kraja je Litvanija bez većih problema održavala prednost nad bezidejnim bh. timom i na kraju zasluženo slavila 19:15.

Nikola Perce sa pet golova i Senjamin Burić sa četiri bili su najefikasniji u bh. redovima. Solidan je bio i Benjamin Burić sa devet odbrana. U pobjedničkom timu Augustas Strazdas i Skirmantas Pleta dali su po četiri gola, dok je junak domaćih bio golman Morkunas sa 15 intervencija.

Bez obzira na ovaj poraz, BiH i dalje ima realne šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo naredne godine u Poljskoj. Za to će im biti potrebna pobjeda u petom kolu 11. juna u Zenici nad Bjelorusijom.

Danci već u Poljskoj

Rukometaši Danske osigurali su plasman na EURO 2016. u Poljskoj. U subotu su u susretu četvrtog kola na svom parketu savladali Bjelorusiju rezultatom 32:23 i tako osigurali prvo mjesto u Grupi 2. Mikel Hansen i Kasper Mortensen sa po sedam golova bili su najefikasniji kod Danaca. Na drugoj strani braća Rutenka, Dainis i Serhej postigli su po pet golova.

I Mađarska je u subotu trijumfom nad Rusijom 29:25 osigurala prvo mjesto u Grupi 5 i plasman u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije