Rukomet

Nikola Karabatić: Nadam se trećoj sreći u Kelnu

Nikola Karabatić: Nadam se trećoj sreći u Kelnu
Nikola Karabatić: Nadam se trećoj sreći u Kelnu

Nikola Karabatić, najbolji rukometaš svijeta, u Kelnu će 30. i 31. maja juriti svoju treću titulu prvaka Evrope sa tri različita kluba.

 Francuski as osvojio je Ligu šampiona sa Monpelijeom 2003. i Kilom 2007. godine, a sada će isti uspjeh pokušati da ponovi sa Barselonom.

Katalonci, koji su sedam puta pokorili Stari kontinent, u polufinalu će se sastati sa poljskim Kilceom, dok drugi par čine njemački Kil i mađarski Vesprem.

"Trofej Lige šampiona je najznačajniji u klupskom rukometu i san je mnogih velikih igrača. Imao sam sreću da je dva puta osvojim i moram priznati da je osjećaj zaista fenomenalan. Nadam se da ću nakon osam godina ponovo osjetiti slast pobjede i da ću treći put podići veliki pehar", rekao je 31-godišnji Karabatić za zvanični sajt EHF-a.

Prošle godine ste prvi put nastupili na fajnal foru. Kakvi su utisci?

KARABATIĆ: Odlični, zaista. To je veliki događaj sa sjajnom organizacijom. Samo jednu stvar bih možda promijenio, a to je da se ubaci slobodan dan između polufinala i finala.

Da li Vas za "Lankses arenu" vežu loše uspomene s obzirom na to da ste prošle godine na istom mjestu izgubili od Flensburga u polufinalu LŠ, kao i polufinale SP-a 2007. od Njemačke?

KARABATIĆ: Ne, u toj areni sam pobjeđivao i gubio dok sam igrao za Kil. Iskreno, ne razmišljam o takvim stvarima, već samo o utakmicama.

Šta ste naučili iz prošlogodišnjeg nastupa na završnom turniru?

KARABATIĆ: To da moramo da igramo polufinale bez ikakve pomisli na finale.

Neki kažu da je Barselona sada mnogo jača nego prošle godine. Šta se promijenilo?

KARABATIĆ: Promijenili smo naš način odbrane i pojačali treninge. Sada se sa mnogo više pažnje pripremamo za mečeve u odnosu na prethodnu godinu.

Kakvo je Vaše mišljenje o ekipi Kilcea?

KARABATIĆ: Svako ko kaže da je Barselona apsolutni favorit nema predstavu o snazi poljskog tima. Igraju na veoma visokom nivou, isto kao i mi. Kilce je jedan od najboljih timova u Evropi, sa velikim trenerom Talantom Dušebajevom na klupi.

Sa Kilom ste izgubili dva finala LŠ od Siudad Reala, kojeg je tada trenirao Dušebajev. Da li je ovo šansa za osvetu?

KARABATIĆ: Ne, ne! Finala iz 2008. i 2009. godine su sada istorija. Bili su to veliki mečevi u kojima su nijanse odlučivale pobjednika, tako da nisam osvetoljubiv zbog tih utakmica. Ja samo želim da pobijedim Kilce u polufinalu.

Barselonu su označili kao favorita za titulu ove godine. Da li se slažete s tim?

KARABATIĆ: To je uvijek tako. Barselona je jedan od najvećih timova u Evropi i ljudi nas obično proglašavaju za favorite.

Odbrana adut

Šta će biti Barselonin najjači adut u Kelnu?

KARABATIĆ: Dolazimo u sjajnoj fizičkoj spremi i mislim da će odbrana, sa dva naša sjajna golmana na čelu, biti ključ uspjeha Barselone na fajnal foru.

Za istoriju

Ako Vaš klub bude slavio u Kelnu postaćete tek drugi igrač u istoriji, poslije Tijerija Omejera, koji u isto vrijeme ima sve titule: olimpijsku, svjetsku, evropsku i Ligu šampiona. Da li je to poseban motiv za Vas?

KARABATIĆ: Prirodno je da svi igrači žele da osvoje što više titula, ali ja sada ne razmišljam o nagradama, niti želim da brojim trofeje. Imaću vremena za takve stvari kad budem završio karijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije