Rukomet

Nikolina Čutura: Odskačemo u bh. ligi

Nikolina Čutura: Odskačemo u bh. ligi
Foto: N.N. | Nikolina Čutura: Odskačemo u bh. ligi

O rukometašicama Gruda je manje-više sve ispričano. Dominacija trostrukih uzastopnih prvakinja BiH traje više od tri godine, a podatak da su odavno premašile brojku od 1.000 dana bez poraza u bh. prvenstvu sve govori o ovom uspješnom kolektivu iz malog mjesta u Hercegovini.

Već treću godinu boje Gruđanki brani 19-godišnja Nikolina Čutura, koja je jedna od najzaslužnijih za izvrsne rezultate bh. šampionki. Rođena Mostarka, koju mnogi etiketiraju kao jednu i od najljepših rukometašica u BiH, u protekloj polusezoni nakon koje su Grude na omjeru 11-0 bila najefikasnija igračica svog tima sa 80 golova.

"Rukometom sam se počela baviti od svoje osme godine, a prve korake počela sam u Mostaru. U Grudama sam već treću godinu, a za to vrijeme sam osvojila dva naslova prvaka. Nakon završene ove polusezone, slobodno mogu reći sam na putu za treći naslov", kaže nekada supertalentovana Nikolina, koja je danas, iako još mlada, već formirana igračica.

Jedna od najboljih bh. rukometašica smatra da je jedna od prednosti Gruđanki u odnosu na ostale timove što u ekipi vlada veliko zajedništvo.

"Smatram da smo klub koji posjeduje kvalitetan kadar igračica, te da odskačemo u ovoj ligi, što smo i pokazale dosadašnjim nastupima. Sami uvijeti u klubu su na maksimalnoj razini, a među nama igračicama vlada pozitivno ozračje, što je izuzetno važno, te nam daje prednost u ostvarivanju uspješnih rezultata. Svojom igrom u prvom dijelu sam poprilično zadovoljna i nadam se da ću nastaviti u istom ritmu", ističe naša sagovornica.

Članica bh. prvakinja dodaje da joj je žao što nisu imale sreće prilikom žrijeba za nastup u EHF kupu, kao i da je stanje u ženskom bh. rukometu veoma teško.

"Što se tiče europskih nastupa, nismo imale velike sreće. To je za mene neuporediva kvaliteta u odnosu na BiH, gdje je rukomet, nažalost, slabo cijenjen, a naročito ženski. Naravno, iz takvih utakmica se nauči dosta toga, steknu neka nova iskustva, te veliki motiv za dalji napredak. Ostvarenje želje, koja je meni, vjerujem kao i većini, zaigrati u nekom velikom europskom klubu", govori Čutura, kojoj gode komplimenti kako za nastupe na terenu, tako i zbog njenog izgleda.

"Šta da tu komentiram, sigurno da je lijepo čuti, polaskana sam", dodaje alfa i omega Gruđanki.

Zanimljivo je da Nikolina dolazi iz sportske porodice, s obzirom na to da joj se i brat bavi rukometom. Josip je član Izviđača, s kojim, takođe, ima naslov prvaka BiH.

"Zahvaljujući njemu počela sam s rukometom. Velika smo podrška jedno drugome, te volim čuti pokoji savjet od njega", poručila je za kraj Čutura, koja je pozivana u kadetsku selekciju Hrvatske, a zatim i u U-18 reprezentaciju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije