Rukomet

Odluka Izviđača koči početak Premijer lige

Odluka Izviđača koči početak Premijer lige
Foto: N.N. | Odluka Izviđača koči početak Premijer lige

Čelnici Rukometnog saveza BiH, koji su nedavno izabrani na vanrednoj sjednici Skupštine i koji imaju zadatak da izbave bh. rukomet iz velike krize, već su se susreli s prvim problemom, koji će po svemu sudeći teško riješiti.

U moru problema, s kojim se već mjesecima susreće RS BiH, uoči početka nove sezone Premijer lige pojavio se slučaj "Izviđač". Aktuelni prvak BiH zahtijeva da ne igra domaće prvenstvo, nego da se u ligu uključi tek u doigravanju, jer nastupa u regionalnoj SEHA ligi, što je ranije bio slučaj kada su nastupali bh. klubovi. Međutim, propozicije takmičenja kažu da bh. šampion mora igrati domaće takmičenje bez obzira na to nastupa li u SEHA ligi ili ne. Pošto se još ne nazire rješenje, odgođen je i početak muške Premijer lige, koja je trebalo da starta 22. septembra. Kako stvari stoje, bh. elitno takmičenje moglo bi biti odgođeno do daljega.

"Teško da nešto možemo riješiti, vezane su nam ruke, niko ne želi da preuzme odgovornost. Non-stop pravimo neki cirkus", kaže za "Nezavisne" izvor blizak RS BiH.

Propozicije kažu da će četiri prvoplasirane ekipe iz regularnog dijela (26 kola) osigurati nastavak takmičenja u plej-ofu, u koji prenose osvojene bodove. U Izviđaču zahtijevaju izmjenu te da se u završnicu plasiraju tri najbolje ekipe iz regularnog dijela i učesnik SEHA lige. U Ljubuškom takođe tvrde da u ovom trenutku ne mogu igrati obje lige, odnosno više od 50 utakmice u svega osam mjeseci.

Ako Izviđač istraje u svojoj odluci, a po svemu sudeći da hoće, čelnici RS BiH će se naći u neugodnoj situaciji. S obzirom na to da hrvatska komponenta podržava Izviđač, jasno je onda da Upravni odbor ne može donijeti validnu odluku u vezi s ovim slučajem. Da bi izrekli navodnu kaznu zbog nepoštivanje propozicija potrebno je devet od 12 ruku (UO čini 12 članova, po četiri iz tri naroda), s tim da glasovi moraju biti iz sva tri naroda. Takođe, bh. rukometna vlada još nije dobila registar iz Ministarstva pravde da budu ovlaštena lica koja su izrabrana na posljednjoj sjednici Skupštine.

Zbog ove situacije nije isključeno da dođe do smanjenja lige (u ligi bi ostalo Goražde) ili čak proširenja. Kompromis očito nije moguć u ovoj sitauciji, a najviše ispaštaju ostali klubovi, koji se već odavno pripremaju za novu sezonu, a koji ne znaju kada će ona početi i koliko će brojati klubova.

Evropska avantura Gruda

Rukometašice Gruda danas počinju novu sezonu i to utakmicom prvog pretkola EHF kupa. Aktuelne prvakinje BiH odigraće dvomeč protiv njemačke ekipe Cusises Mecingen. Ranije je odlučeno da se oba susreta igraju u Njemačkoj. Njemački tim slovi za velikog favorita, a prvi meč na programu je petak s početkom u 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije