Rukomet

Počeo proces formiranja ženskih rukometnih reprezentacija BiH

Počeo proces formiranja ženskih rukometnih reprezentacija BiH
Foto: N.N. | Počeo proces formiranja ženskih rukometnih reprezentacija BiH

Nakon višegodišnje pauze narednog mjeseca okupiće se jedna od ženskih rukometnih selekcija. Za potrebe IHF/EHF ženskog turnira u Tuzli do 18 godina prvo će biti formirana U18 selekcija, a zatim i u kategorijama do 16 i 14 godina.

Za koordinatoricu pomenutih selekcija izabrana je trofejna trenerica Gruda Zlata Zubac, a za potrebe turnira, koji je na porgramu krajem maja, imenovan je stručni štab U18 reprezentacije na čelu sa selektoricom Kornelijom Rajković-Leko te trenerima Vladimirom Suvajcem i Sanjom Bajgorić.

"U biti tek počinjemo s konkretnijim stvarima. Naša želja je da se, neovisno o turniru u Tuzli, naprave ženske rukometne selekcije u mlađim kategorijama. Mi smo se na početku odlučili da za U18 reprezentaciju uzmemo ljude koji najviše rade sa djevojkama tog uzrasta. Po nekakvim vizijama ova reprezentacija mora nastaviti i nakon tog turnira", kaže nekadašnja selektorica seniorske reprezentacije BiH Zlata Zubac.

Iako je upoznata sa stanjem u Rukometnom savezu BiH, aktuelna trenerica Gruda stavila se na raspolaganje RS BiH kako bi svojim iskustvom i znanjem pomogla da se ženski rukomet pomjeri s mrtve tačke.

"S obzirom na to da je ovo turnir za ne tako razvijene zemlje, smatram da je prikladan za nas. Imaćemo jedno okupljanje u aprilu, drugo neposredno pred turnir. Da je bilo normalno već odavno bismo bili u dužem ciklusu, a s obzirom na to da nismo pokušaćemo da što bolje spremimo djevojke da odigraju s puno volje i želje. Ja sam spremna da pomognem i prve rekacije su dobre, dolazi podrška sa svih strana", naglašava Zupčeva, koja je dodala da je jako važno da se pokrenula želja za formiranje ženskih reprezentacija.

Naša sagovornica ističe da je formiranje selekcija jako važno za mlade igračice, koje će naći dodatni motiv igranjem za svoje klubove.

"Nadati se da su pred ženskim rukometom bolji dani. Svi se moramo prilagoditi i pokušati napraviti dijagnozu za posao koji slijedi. Po nekoj mojoj viziji U18 reprezentacija bi u budućnosti trebalo da čini okosnicu seniorske selekcije s nekim nadopunjavanjem", zaključila je koordinatorica ženskih reprezentativnih selekcija BiH.

U narednom periodu će se pristupiti raspisivanju konkursa za konačno imenovanje stručnih štabova U14, U16 i U18. Podsjetimo, turnir "Ženski trofej" u Tuzli biće održan od 29. maja do 3. juna, a na njemu će učešće uzeti osam reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije