Rukomet

Počinje operacija "Katar"

Počinje operacija "Katar"
Počinje operacija "Katar"

Rukometna reprezentacija BiH sutrašnjim okupljanjem u Mostaru počeće pripreme za svoj debitantski nastup na velikoj sceni, Svjetskom prvenstvu, koje će od 15. januara do 1. februara 2015. biti održano u Kataru. Dragan Marković, selektor bh. tima, na pripreme je pozvao 23 igrača, koji će se boriti za 19 mjesta u avionu za Dohu.

Markovića ni ovoga puta nisu zaobišli problemi sa povrijeđenim igračima. Povrijedili su se Marko Panić i Nikola Prce. Imaju identične povrede skočnog zgloba desne noge, s tim što su Prceovi ligamenti bolje prošli. Pukao je tek jedan, dok je drugi napukao, tako da uz kvalitetnu terapiju postoje šanse da Prce u drugoj fazi priprema počne normalno trenirati. Za razliku od njega, Panić nije imao sreće, pa je još 18. decembra operisao ligamente i okreće se oporavku. Na njegovu, ali i žalost stručnog štaba, rukometaš francuskog Šamberija neće biti u Kataru.

Stručni štab bh. tima na prvom treningu u Mostaru trebalo bi da ima 21 rukometaša. Faruk Vražalić zbog klupskih obaveza dolazi 27. decembra, dok je Prce pod doktorskim nadzorom i pokušava osposobiti nogu. Ostali su, u finišu prvog dijela klupske sezone, izbjegli povrede i stižu zdravi na početak priprema. Čak i Ivan Karačić, koji se uspješno oporavio nakon opercije slomljenih prstiju na obje ruke.

"Najvažnije je da se niko više nije požalio na povredu i da na okupljanju očekujem zdrave igrače. Prvi dio priprema iskoristićemo za dosta toga. Biće svega pomalo - taktike, individualnog rada... S obzirom na to da su igrači dosta umorni jer dolaze nakon jako teške polusezone, radićemo i na sticanju fizičke spreme, ali umjereno. Biće ovo specifične pripreme, jer je potrebno da budemo spremni za velike napore na Svjetskom prvenstvu. Odigraćemo veliki broj utakmica u kratkom periodu i neće biti nimalo lako. Igraće se na najvišem nivou, a ne želimo iznevjeriti naše navijače i cjelokupnu javnost. Cilj nam je da prođemo u drugi krug, ali krajnji rezultat će zavisiti od mnogo toga. Tako da je rano davati neke detaljnije prognoze. Prije svega, nadam se da ćemo start turnira dočekati kompletni, bez novih povreda", kaže selektor Marković.

Jedan od onih koji na pripreme dolazi potpuno zdrav i izuzetno motivisan je Mirsad Terzić, rekorder po broju nastupa u državnom dresu. Do sada ih je sakupio 114, a u Kataru ga čekaju najvažnije utakmice sa reprezentacijom.

"Iskreno, sa velikim nestrpljenjem očekujem to okupljanje pred prvo veliko takmičenje naše reprezentacije. Malo je psihički neobično, pomalo sam uzbuđen i jedva čekam da počnemo s pripremama. Zanimljivo je i što ćemo pripreme prvi put obaviti u Mostaru. Nadam se da ćemo to vrijeme iskoristiti na najbolji mogući način. O očekivanjima u Kataru je rano govoriti, ali svakako priželjkujemo da prođemo grupu", kazao je Terzić.

Bh. rukometaši u gradu na Neretvi treniraće do 30. decembra, kada će dobiti dva slobodna dana za novogodišnje praznike. Ponovno okupljanje zakazano je za 2. januar u Sarajevu. Nakon kratkog boravka u bh. prijestonici 4. januara reprezentacija odlazi u Katar, gdje će se pripremati do prve utakmice na turniru protiv Irana 16. januara. Ostali rivali BiH u Grupi B su Austrija, Makedonija, Tunis i Hrvatska.

Vranješ produžio sa Segedom

Vladimir Vranješ u odličnom raspoloženju dočekuje okupljanje reprezentacije u Mostaru. Uoči polaska za našu zemlju sjajni pivot je produžio saradnju sa mađarskim MOL-Pik Segedom do 2017. godine.

Očigledno je da su u redovima aktuelnog osvajača Kupa EHF prezadovoljni igrama Vranješa. Ove sezone postao je jedan od ključnih igrača u sastavu trenera Huana Karlosa Pastora. Osim za Seged bh. reprezentativac u dosadašnjoj karijeri nastupao je za banjalučki Borac M:tel i španski Ademar Leon.

 

 

GOLMANI

Nebojša Grahovac

Datum rođenja: 11.2.1984.

Klub: Šartr (Fra)

Nastupi za BiH: 64

Benjamin Burić

Datum rođenja: 20.11.1990.

Klub: Gorenje (Slo)

Nastupi za BiH: 25

Peđa Dejanović

Datum rođenja: 6.3.1982.

Klub: Bidasoa (Špa)

Nastupi za BiH: 4

Petar Jokanović

Datum rođenja: 18.8.1990.

Klub: Bosna Sarajevo

Nastupi za BiH: -

LIJEVA KRILA

Mirko Mikić

Datum rođenja: 23.8.1985.

Klub: Borac M:tel

Nastupi za BiH: 20

Alen Ovčina

Datum rođenja: 27.2.1989.

Klub: Al Šamal (Kat)

Nastupi za BiH: 10

Vedran Delić

Datum rođenja: 2.4.1990.

Klub: Bosna Sarajevo

Nastupi za BiH: 6

DESNA KRILA

Faruk Vražalić

Datum rođenja: 22.6.1990.

Klub: Balingen (Njem)

Nastupi za BiH: 29

Muhamed Zulfić

Datum rođenja: 13.5.1992.

Klub: Bosna Sarajevo

Nastupi za BiH: -

LIJEVI BEKOVI

Nikola Prce

Datum rođenja: 31.8.1980.

Klub: Azoti (Polj)

Nastupi za BiH: 66

Mirsad Terzić

Datum rođenja: 12.7.1983.

Klub: MKB Vesprem (Mađ)

Nastupi za BiH: 114

Duško Čelica

Datum rođenja: 16.8.1986.

Klub: PPD Zagreb (Hrv)

Nastupi za BiH: 23

Ivan Milas

Datum rođenja: 15.10.1992.

Klub: Minaur (Rum)

Nastupi za BiH: 7

Igor Mandić

Datum rođenja: 16.10.1991.

Klub: Etoil (Tun)

Nastupi za BiH: 6

SREDNJI BEKOVI

Ivan Karačić

Datum rođenja: 26.5.1985.

Klub: Meškov (Bje)

Nastupi za BiH: 30

Stefan Janković

Datum rođenja: 20.8.1992.

Klub: Borac M:tel

Nastupi za BiH: 2

Josip Perić

Datum rođenja: 5.6.1992.

Klub: Tatabanija (Mađ)

Nastupi za BiH: 6

DESNI BEKOVI  

Dejan Malinović

Datum rođenja: 12.4.1992.

Klub: Kretej (Fra)

Nastupi za BiH: 19

Kosta Savić

Datum rođenja: 15.12.1987.

Klub: Azoti (Polj)

Nastupi za BiH: 28

PIVOTI

Muhamed Toromanović

Datum rođenja: 9.4.1984.

Klub: Kretej (Fra)

Nastupi za BiH: 111

Senjamin Burić

Datum rođenja: 20.11.1990.

Klub: Gorenje (Slo)

Nastupi za BiH: 31

Vladimir Vranješ

Datum rođenja: 14.12.1988.

Klub: MOL-Pik Seged (Mađ)

Nastupi za BiH: 33

Elmir Građan

Datum rođenja: 28.12.1993.

Klub: Bosna Sarajevo

Nastupi za BiH: 1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije