Rukomet

"Propjevala" djevojka Luke Karabatića, kladila se po naređenju?

"Propjevala" djevojka  Luke Karabatića, kladila se po naređenju?
"Propjevala" djevojka Luke Karabatića, kladila se po naređenju?

Djevojka Luke Karabatića, brata mnogo poznatijeg rukometaša Nikole, priznala je policiji da se kladila na poraz Monpelijea u spornoj utakmici francuskog rukometnog prvenstva prošle sezone, što je dovelo do hapšenja rukometaša ovog kluba.

"Ženi Prijez se kladila na poraz Monpelijea po naređenju i to s novcem koji joj je dao Luka", rekao je njen advokat Antoan Kami, dan nakon što je policija uhapsila osam bivših i sadašnjih igrača najtrofejnijeg francuskog kluba.

Prema pisanju francuskih medija, u slučaju da budu proglašeni krivim za ilegalno klađenje, rukometaši bi mogli da budu kažnjeni sa po šest mečeva suspenzije i 15.000 evra. Ipak, u slučaju da bude dokazano da su namjestili utakmicu, prijeti im kazna za prevaru i korupciju i mogli bi da odu u zatvor na pet godina i plate još 75.000 evra.

Pritvoreni su jedan od najboljih rukometaša svijeta Nikola Karabatić, njegov brat Luka, Francuzi Samjuel Onrubija i Mikael Robin, bivši srpski reprezentativac Mladen Bojinović, Tunišanin Visem Hmam, te Slovenci Dragan Gajić i Primož Prost. Novinar AFP-a je vidio kako je policija do kola sprovela i fizioterapeuta Monpelijea, te djevojku jednog od igrača, za koju se kasnije ispostavilo da je Ženi Prijez.

Ukupno 17 osoba je uhapšeno u noći između ponedjeljka i utorka zbog optužbi za namještanje utakmice francuskog prvenstva iz maja ove godine. Akcija je trebalo da bude sprovedena u ponedjeljak u Monpelijeu, ali je policija ipak odlučila da ubrza stvar i privede spomenute igrače u svlačionici dvorane "Pjer de Kuberten" u Parizu, nakon susreta između PSŽ-a i Monpelijea (38:24). Nikola i Luka Karabatić, Robin, Hmam, Gajić i Prost i dalje igraju za Monpelije, dok su Bojinović i Onrubija ljetos prešli u Pariz.

Braća Karabatić i ostali navodno se brane ćutanjem, a francuski mediji navode kako je advokat svjetski poznatih rukometaša Erik Dupon Moret rekao da će igrači priznati klađenje, ali nikako da je bilo riječi o pokušaju namještanja.

"Tačno je da su se kladili, ali to nije krivično djelo. Da bi nešto bilo okarakterisano kao to, utakmica bi morala da bude namještena. Tužilac mora da dokaže da se nešto neregularno desilo na meču", kazao je Moreti francuskim medijima.

I iz Monpelijea su kratkim saopštenjem negirali namještanje utakmice:

"Dovoljno je pogledati snimak pa će se vidjeti da nije bilo varanja".

Andrej Golić, bivši saigrač Mladena Bojinovića i Nikole Karabatića, a sada menadžer Luki Karabatiću i Samjuelu Onrubiji, izjavio je za "Nezavisne" da su istinski ljubitelji sporta u zemlji svjetskih rukometnih vladara šokirani svim onim što se dešava posljednjih dana. Golić, svjetski šampion sa Francuskom 2001. godine i dugogodišnji prvotimac Monpelijea, kaže da nema mnogo informacija vezanih za cijeli slučaj.

"Evo u Parizu sam, čekam i ja da saznam nešto više. Policija je 'zakopčana do grla', ništa ne curi u javnost... Znam samo da će igrači ostati u pritvoru do utorka uveče", kaže Golić i nastavlja:

"Igrači su preko svojih advokata priznali da su se kladili, ali su kategorično odbili bilo kakvu umiješanost u namještanje utakmice. Ne znam više šta da vam kažem. Sve je ovo mučno za istinske ljubitelje sporta... I mediji su prevršili svaku mjeru. Mnoge stvari, koje nemaju veze sa istinom, iznose u javnost, tako da još više dolijevaju ulje na vatru".

U slučaju da bude dokazano da su braća Karabatić i saigrači namjestili utakmicu, mogli bi da odu u zatvor na pet godina i plate još 75.000 evra

Golić dodaje da Nikola Karabatić i Bojinović te nekolicina standardnih prvotimaca Monpelijea nisu zbog povreda igrali sporni susret protiv Seson Sevinje:

"Monpelije je već osigurao titulu, a na tom susretu je nastupio bez gotovo pola ekipe. Seson nije nimalo naivna ekipa i bilo je svima jasno da bi nemotivisani i desetkovani Monpelije mogao da izgubi".

Golman Barselone Danijel Šarić je istakao da ne razumije sportiste koji se klade, pogotovo one vrhunske koji dobro zarađuju.

"Iskreno, ja sam se samo jednom kladio u životu. Mene to stvarno ne zanima, tako da ne znam da li sam uopšte pravi sagovornik na ovu temu", navodi jedan od najboljih golmana u Evropi i dodaje:

"Možda mogu da razumijem ljude koji žive od 200 ili 300 KM mjesečno i koji preko kladionice pokušavaju da zarade koju marku više, ali nama, vrhunskim sportistima je Bog dao da živimo sasvim lagodnim životom i ne znam otkud takvim ljudima potreba da se klade. Stvarno to ne mogu da shvatim".

Šarić kaže kako se nada da će prava istina izaći na vidjelo, odnosno da će se dokazati da Karabatić i društvo nisu namjestili utakmicu.

"Potpuno sam na njihovoj strani. To su ljudske i sportske veličine i nikako mi se ne sviđa način na koji se sa njima postupa. Pa zar je Nikola Karabatić, čovjek koji je proslavio Francusku, zaslužio da ga privode kao pravog kriminalca? Nadam se da će prava istina izaći na vidjelo, jer se radi o sportistima koji su bili olimpijski, svjetski i evropski šampioni, a samim tim su idoli mnogim mladim ljudima".

Šarić je rakao da u Španiji pred svaku sezonu rukometaši potpisuju neku vrstu ugovora koji im zabranjuje klađenje:

"Čak sam se, u cilju regularnosti takmičenja, i fotografisao svake godine sa tim papirom".

Prvi čovjek Monpelijea Remi Levi, takođe, nije želio da komentariše hapšenje sadašnjih i bivših igrača svog tima:

"U šoku sam. Klub će odbraniti svoju čast, ja sam takođe ispitan, ali mi nemamo ništa s tim klađenjem".

Trener Monpelijea Patris Kanaje novinarima je samo dobacio:

"Idući dani biće vrlo teški za nas. Ovo je najteži dan u mojoj karijeri".

Podsjetimo, navodno sporni meč odigrao se u maju ove godine u okviru 24. kola francuskog šampionata. Monpelije je u tom trenutku već bio obezbijedio titulu francuskog prvaka, tako da mu gostovanje kod ekipe Seson Sevinje nije imalo rezultatsku važnost. Domaćin je na kraju slavio rezultatom 31:28. Tada nije puno pažnje pridavano tom rezultatu, ali France 3 je otkrio da su žene i djevojke osmorice igrača i još nekoliko klupskih radnika u tri kladionice u Francuskoj uplatile ukupno oko 5.000 evra na poraz Monpelijea, što im je donijelo ukupnu zaradu od oko 200.000 evra.

Petar Metličić

Rekli su nam u klubu da ne komentiramo tu problematiku. Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže drugačije. Nažalost, velika je šteta i bez dokazane bilo čije krivnje nanesena rukometu.

Zlatko Saračević

Ako policija stvarno ima dokaze onda će platiti glavom pa makar se šest puta zvao Nikola Karabatić. To je sigurno. Francuzi su prevelika sportska nacija da bi se kockali s takvim stvarima.

Marjanović: Znam ih kao velike ljude

Predsjednik Rukometnog saveza Srbije (RSS) Velimir Marjanović istakao je da mu je teško da povjeruje da su braća Karabatić i bivši kapiten srpske reprezentacije Mladen Bojinović zaista učestvovali u namještanju rezultata utakmica njihovog kluba Monpelijea.

"Nekako mi ne ide to... Njih znam kao velike ljude. Neka policija odradi svoj dio posla, nije na nama da to komentarišemo već da istraga utvrdi šta se tačno dešavalo", istakao je Marjanović i dodao:

"Sigurno je da su to veliki igrači čija su milionska primanja daleko veća od tih novčanih iznosa koji se pominju. Samim tim su mi i motivi nejasni. Možda se tu nešto i dešavalo, istraga će pokazati".

Prvi čovjek RS Srbije je naglasio da se u Beogradu pomno prati rasplet situacije u Francuskoj:

"Sve je to sada nama ovde posebno zanimljivo i zbog činjenice da je Monpelije u istoj grupi Lige šampiona sa Partizanom, pa bi status tih igrača mogao da utiče i na te mečeve".

Delplang: Ovo je test za sve

Žoel Delplang, predsjednik Rukometnog saveza Francuske, nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima.

"Ovo je test za sve, i za igrače i za Monpelije i za cijeli rukomet. Svi smo mislili da je rukomet daleko od prljavih igara i ne razumijem zašto je nacionalni simbol francuskog rukometa Nikola Karabatić dopustio da bude umiješan. Ruke su uprljane i ako bude dokazano, rukomet treba da se ogradi, jer su to pojedinačni slučajevi. Moja misija je braniti ono što je dobro u sportu", rekao je Delplang.

Hansen: Nije dobro za rukomet

Trenutno najbolji rukometaš svijeta Mikel Hansen izjavio je da se nada da kladioničarski skandal neće negativno uticati na popularnost rukometa u Evropi i svijetu.

"Nije ovo dobro za rukomet. Ako je neko napravio budalu od sebe, vjerovatno će dobiti svoju kaznu. Nadam se da ovo neće negativno uticati na popularnost rukometa", izjavio je danski reprezentativac, koji je u ubjedljivoj pobjedi njegovog PSŽ-a nad Monpelijeom učestvovao sa čak 11 golova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije