Rukomet

Prva utakmica baraža Njemačke i BiH za SP

Prva utakmica baraža Njemačke i BiH za SP
Prva utakmica baraža Njemačke i BiH za SP

Rukometnu reprezentaciju u subotu u Štutgartu očekuje prva utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo 2013. u Španiji protiv Njemačke.

Jasno je da su šanse bh. tima u odmjeravanju snaga sa "pancerima" minimalne, ali u sportu uvijek postoji nada. U tom ozračju i sa hrabrim pristupom u "Porše areni" bh. rukometaši se mogu nečemu nadati.

U suprotnom, ukoliko budu previše respektovali velikog rivala, loše im se piše. Očekuje se da u "Porše areni", čiji je kapacitet 6.000 mjesta, barem jednu trećinu tribina popune navijači BiH, što bi moglo nemoguću misiju učiniti nešto ostvarljivijom za izabranike Dragana Markovića.

"Nema tu puno filozofije. Nijemci su apsolutni favoriti i rado im prepuštamo tu ulogu. Po svemu su ispred nas, ali to treba dokazati na parketu. Još od dana kada smo dobili rivala ponavljam da je važno da ih ne respektujemo previše. Naravno, određeno poštovanje prema rivalu kakav su oni mora postojati, ali se moramo postaviti hrabro i pokazati im da znamo igrati rukomet. Nadam se da u Štutgartu možemo napraviti dobar rezultat, čime bismo napunili 'Zetru' u revanšu. Onda, pred naših desetak hiljada navijača sve je moguće", optimističan je Enid Tahirović, iskusni golman koji je pred potpisom polugodišnjeg ugovora sa njemačkim bundesligašem HSV Hamburgom.

Nikola Prce, također, jedan je od iskusnijih u sastavu Dragana Markovića, pa se od njega uvijek puno očekuje. Već godinama jedan od najboljih strijelaca španske ASOBAL lige smatra da BiH ima određene šanse protiv Njemačke. 

Po svemu su ispred nas, ali to treba dokazati na parketu, kaže Tahirović

"Pred nama je utakmica koja nas silno motiviše i koja nam budi želju za uspjehom. To moramo pokazati i na parketu. Ukoliko dio sjajne atmosfere s treninga prenesemo na teren protiv Nijemaca imamo se čemu nadati. Mislim da u posljednjih nekoliko godina nisu imali lošiji sastav od ovoga. Barem tako govore imena sa njihovog spiska, pa i zbog toga mislim da se možemo nositi s njima", kaže Nikola Prce, lijevi bek Naturhausa i bh. tima.

Svjetski šampioni iz 2007. godine svjesni su svog kvaliteta, ali i činjenice da je za njih dvomeč sa BiH biti ili ne biti. S obzirom na ekspanziju klupskog njemačkog rukometa, neuspjeh reprezentacije smatrao bi se tragedijom. Nakon propuštanja Olimpijskih igara u Londonu, koje će se održati ovog ljeta, još jedan udarac za "pancere" bio bi previše, posebno što se selektor Martin Hojberger odlučio na podmlađivanje reprezentacije, nešto silom prilika, a nešto zbog činjenice što su neki iskusni igrači odlučili ustupiti mjesto mlađima poput Paskala Hensa i Kristijana Šprengera.

"Ove utakmice baraža jako su važne za budućnost našeg reprezentativnog rukometa. Svjesni smo toga i jako se ozbiljno pripremamo za BiH. Moj prijatelj Dragan Marković stvorio je dosta dobru ekipu i ne očekujemo lagan posao. Moramo dati svoj maksimum već u prvoj utakmici, kako bismo mirnije išli na revanš u BiH gdje nas čeka paklena atmosfera", kaže Hojberger.

Stefan Krečmar, legendarni njemački rukometaš sa kraja prošlog i početka ovog vijeka, svojom izjavom stavio je dodatni pritisak na aktuelne reprezentativce.

"BiH je zadatak koji se mora uspješno prevazići u baražu. Tu nema nikakve rasprave. Dovoljno smo jaki da prođemo BiH", jasan je bio Krečmar.

102

utakmice u dresu sa grbom BiH odigrao je Mirsad Terzić i po tome je rekorder. U Njemačkoj 174 utakmice u dresu "pancera" ima Oliver Rogiš.

Parovi baraža

Subota: Rusija - Češka Republika (15 sati), Slovenija - Portugal (15), Njemačka - BiH (15.15), Slovačka - Bjelorusija (16), Makedonija - Austrija (16.30); nedjelja: Mađarska - Norveška (16), Švedska - Crna Gora (16.15), Litvanija - Poljska (16.45), Island - Holandija (18.30).

Evropi 14 mjesta

Evropi na SP 2013. u Španiji pripada 14 mjesta. Direktan plasman uz domaćina ostvarili su Danska, Srbija i Hrvatska (prvoplasirane sa EP) te Francuska kao branilac naslova. Preostalih devet evropskih reprezentacija stiže iz baraža. Preostalih deset mjesta popuniće po tri reprezentacije iz Afrike, Azije i Amerike, te jedna iz Australije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije