Rukomet

RK Bosna izbjegao najgori scenario

RK Bosna izbjegao najgori scenario
RK Bosna izbjegao najgori scenario

Rukometni klub Bosna iz Sarajeva izbjegao je najgori scenario; igraće u Premijer ligi BiH ali je sudbina nekadašnjeg velikana, koji godinama balansira na ivici ambisa, i dalje pod velikim znakom pitanja.

"Studenti" će, kako stvari stoje, u subotu odigrati utakmicu 2. kola Premijer lige BiH protiv Igmana. Sarajevski tim zbog katastrofalne finansijske situacije nije u prošli petak odigrao susret prvog kola u gostima protiv Gradačca, a eventualno novo odgađanje i neigranje bi značilo kaznu u vidu ispadanja iz elitnog društva. Da se desio ovaj crni scenarij, Bosna bi tek nakon tri godine ponovo stekla pravo da nastupa u premijeligaškom društvu. Ipak, to se nije desilo jer, kako sada stvari stoje, gašenje ovog sportskog kolektiva je barem privremeno odgođeno, s obzirom na to da je Radna grupa uspjela da završi svu papirologiju u vezi s registracijom i licencom.

"Situacija je veoma teška, ali sigurno nećemo dozvoliti da se ugasimo. Igrat ćemo u subotu utakmicu s Igmanom. Uspjeli smo sve srediti u vezi s registracijom i licencom. Šta će biti dalje, ne znam i teško je prognozirati. Jedna stvar ipak je sigurna, a to je da ćemo učiniti sve da opstanemo. To je u ovom trenutku najbitnije. Rezultat na terenu je, naravno, u drugom planu iako ćemo nastojati i u tom dijelu uraditi što je više moguće", rekao je član Radne grupe i ujedno trener Zuhdija Korkarić.

Trenutno je oformljena ekipa koju čine mlađi igrači i veterani. Bosna je ne tako davno igrala grupnu fazu Lige prvaka, a titule u BiH su se redale kao na traci. U sezoni 2010/2011. klub je plasmanom u osminu finala Lige šampiona ostvario jedan od najvećih uspjeha u istoriji bh. klupskog sporta, da bi već u narednoj sezoni 2011/2012. bio pred gašenjem. Loše rukovođenje klubom i finansijski deficit koji se gomilao godinama uzeli su svoj danak pa se projekat evropske Bosne srušio kao kula od karata. Zbog besparice se odustajalo od međunarodnih takmičenja, regionalne lige, pa su od kluba mnogi digli ruke, uključujući i sponzore.

Cilj nedavno oformljene Radne grupe je da spasi klub od najgoreg scenarija, ispadanja u niži rang takmičenja i zabrane povratka u viši rang.

"U jednom trenutku bio je upitan i angažman ljudi u Radnoj grupi. I oni su bili odustali, nazirao se potpuni krah, ali su samo zahvaljujući nekim entuzijastima ipak stvari barem djelomično pokrenute, čime je praktično produžen život ovog kolektiva", navode iz sedmorostrukog prvaku BiH.

Kratkoročan plan je iznalaženje mogućnosti da ekipa odigra tri naredna kola u Premijer ligi, a uporedo će biti tražena formula za prevazilaženje krize i podizanje kluba iz pepela.

Već nekoliko puta je bio pred potpunim gašenjem, klub je na aparatima za održavanje na životu, a neizvjesno je koliko će i oni moći da izdrže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije