Rukomet

RS BiH i dalje bez ID broja i operativnog računa

RS BiH i dalje bez ID broja i operativnog računa
Foto: Ilustracija | RS BiH i dalje bez ID broja i operativnog računa

Račun Rukometnog saveza BiH još nije operativan. Iako je bilo najavljeno još prije desetak dana da će RS BiH dobiti novi ID broj i samim tim novi račun, to se još nije desilo.

Uskoro počinju okupljanja reprezentativnih selekcija, a u bh. kući rukometa kasa je i dalje prazna.

"Iz nekog razloga je došlo do novih komplikacija. Idem na novi sastanak u Ministarstvo civilnih poslova BiH i očekujem rješenje. Ovo se jednom mora riješiti za sva vremena", kaže predsjednik RS BiH Amir Zahirović.

Prvi čovjek bh. rukometa očekuje da se ova saga riješi u što skorijem roku, jer, kako kaže, "ne želi da radi kao što je to prethodna garnitura činila".

"Mi smo trenutno žrtve državnih struktura. Zaista ne znam zbog čega, jel neko nekoga štiti, ne znam. Račun nam nije operativan. Istina, mi imamo rezervne mogućnosti, ali to bi značilo da radimo isto kao što su radili prethodnici prethodnih 15 godina. Ja to ne želim", ističe Zahirović.

U moru problema u kojima se nalazi RS BiH se susreće i s nezadovoljstvom ženskih klubova Premijer lige BiH. Dvanaest premijerligaških ekipa je zaprijetlo da će napustiti takmičenje nakon drugog kola ukoliko RS BiH ne ispuni njihove zahtjeve. Klubovi okupljeni oko Udruženja ženskih klubova Premijer lige, koje formalno još ne postoji, od RS BiH zahtijeva smanjenje troškova prema službenim licima, te da budu oslobođeni plaćanja kotizacija za narednu sezonu.

"Nismo savez koji od države dobija milionske iznose, nego 70.000 KM godišnje. Klubovima smo smanjili kotizaciju. Povećanje plaćanja službenim osobama iznosi 120 KM po klubu. Prosječno klub mora obezbijediti oko 9.700 KM za troškove takmičenja. Ako to nisu u stanju, onda ne znam zašto igraju Premijer ligu. Sudije su tražile povećanje od 50 posto, na kraju su dobili povećanje od 20 posto", tvrdi Zahirović i dodaje:

"Na kraju će Upravni odbor, koji će zasjedati uskoro, reći šta misli o svemu. Ne znam hoće li se moći tako lako mijenjati odluke koje su već donesene. Mi, takođe, još čekamo da ženski klubovi daju prijedloge u vezi sa direktorom i selektorom ženske selekcije. Dali smo im tu mogućnost, ali očito im to nije prioritet", zaključio je naš sagovornik.

U narednim danima biće zanimljivo vidjeti kakvu će odluku donijeti UO, odnosno hoće li udovoljiti klubovima koji su najavili prekidanje takmičenja ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije