Rukomet

Rađa: Nismo rušitelji bh. rukometa

Rađa: Nismo rušitelji bh. rukometa
Foto: N.N. | Rađa: Nismo rušitelji bh. rukometa

Predstavnici Rukometnog saveza RS nisu nikada bili rušitelji bh. rukometa, niti su sada. Ovako je dugogodišnji rukometni radnik i nekadašnji selektor BiH Vojislav Rađa odgovorio nekim članovima Upravnog odbora RS BiH koji su optužili srpske delegate kao glavne krivce zbog neodržavanja sjednice Skupštine RS BiH u Istočnom Sarajevu.

Vanredna sjednica, na kojoj je u subotu glavna tačka dnevnog reda trebalo da bude premještanje Saveza iz Sarajeva u Istočno Sarajevo (u FBiH Savez ne može dobiti poreski broj i time funkcionisati normalno), nije održana zbog nedostatka kvoruma. Skoro svi delegati iz RS RS bojkotovali su sjednicu i time ispoštovali raniji stav novoizabranog UO RS RS, koji je tražio odgodu za petnaestak dana dok se ne izvrši primopredaja u tom savezu. Sve je to rezultiralo ostavkama potpredsjednika RS BiH Amira Zahirovića, te članova UO Emira Dautovića i Mirsada Mahmutagića, a mandat UO dala je i generalni sekretar Lejla Hairlahović.

"U junu 2017. propustili smo šansu da očistimo bh. rukomet od ljudi koji ne treba da budu u njemu. Nismo to uradili i sada je situacija rezultirala onim što se desilo u subotu, a to je cirkus. Oni koji žele spektakl neka se manu toga i prihvate odgovornosti, nađu razumna rješenja u okviru zakonske regulative", kazao je Rađa, delegat iz RS, koji nije bio na sjednici, i dodao:

"Šovinističkim izjavama i omalovažavanjem prema predstavnicima RS RS se ne razgovara sa jednim od osnivača RS BiH. Ono što je tačno jeste da je 16. juna izabrano rukovodstvo RS RS, a da je legalno, potvrdio je i sud u Banjaluci. U petak smo poslali posljednju molbu da se upute pozivi petnaestorici novih delegata iz RS da prisustvuju sjednici, međutim to je odbio RS BiH. I sada nam neko prišiva etiketu rušitelja."

On je dodao da će RS RS zauzeti stavove povodom novonastale situacije, te naglasio da predsjednik Marinko Umičević uživa povjerenje svih delegata iz RS. Naglasio je da je RS RS spreman na razgovore, ali samo u okviru zakona i prava. Tada je, tvrdi, moguć dogovor za pet minuta. Iz RS BiH, koji je opterećen milionskim dugom napravljenim do 2017, nakon neuspješne sjednice saopšteno je da je rad Saveza koji nema račun ni kancelarije blokiran.

"Za 21. juli bila je zakazana vanredna sjednica Skupštine, na kojoj su se delegati trebali odrediti prema budućnosti Saveza. Nažalost, iz RS RS pojavio se samo jedan delegat, dok su ostali bojkotirali Skupštinu. Dio delegata iz RS je insistirao da se prihvati rješenje Suda o promjenama u registru udruženja iako rješenje nije pravosnažno. Rukometni savez BiH ne bi trebalo da bude žrtva predizborne kampanje, jer bi posljedice takvog odnosa prema Savezu mogle imati nesagledive posljedice za rukomet u BiH. Pozivamo i sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema", saopšteno je iz RS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije