Rukomet

Rastko Stojković: SEHA može postati najjača u Evropi

Rastko Stojković: SEHA može postati najjača u Evropi
Rastko Stojković: SEHA može postati najjača u Evropi

Rastko Stojković, sjajni rukometaš Meškov Bresta i reprezentacije Srbije, igra jednu od svojih najboljih sezona.

Iskusni pivot je briljirao u SEHA ligi ove sezone, pa je uvršten u najbolji tim ovog takmičenja, koje je sve jače i spada među pet najjačih liga Starog kontinenta.

Sa Meškovom je stigao u Vesprem, gdje je u toku završni turnir SEHA lige, na kojem je njegov tim ostvario cilj plasmanom u polufinale, u kojem se u petak uveče sastao sa Vardarom.

"Osvajanjem trećeg mesta u ligaškom delu i plasmanom u polufinale ispunili smo naš cilj. Ispred nas su na tabeli bile dve ekipe, koje kvalitetom odskaču od ostatka konkurencije, tako da smo jako zadovoljni", priča Stojković za "Nezavisne novine".

NN: SEHA liga, u globalu gledano, može li parirati najjačim evropskim ligama?

STOJKOVIĆ: Još ima prostora za napredak, ali je stvorena jako dobra osnova za najjaču ligu u Evropi. Da bi bila najjača, po mom mišljenju, mora u njoj igrati 14 do 16 ekipa. Veliki problem, zasad, predstavljaju ta putovanja i sve ono što se dešava između utakmica. Osim tog organizacijskog dela, koji ide nabolje, potrebno je da liga dobije i protok ka evropskim kupovima. To bi dalo dodatnu draž samom takmičenju.

NN: Svojevremeno ste nastupali za banjalučki Borac M:tel. Kako Vam izgleda današnji tim bh. šampiona?

STOJKOVIĆ: Kada sam ja bio u Borcu, imali smo jako dobru ekipu, ali smo imali finansijskih problema, što nas je na kraju koštalo osvajanja titule. Čini mi se da je posle tog jednog velikog pada, perioda stagnacije i borbe za preživljavanje Borac na dobrom putu da ponovo postane ozbiljan tim. Izgleda mi da ljudi koji su preuzeli klub dobro rade i da će stvoriti stabilan klub, čemu bih se iskreno radovao.

NN: Klubovi iz Srbije, poput Radničkog i Vojvodine, ne kotiraju najbolje u SEHA ligi. Zbog čega?

STOJKOVIĆ: Odgovor je vrlo lagan. Koliko para, toliko i muzike. Nema tu šta drugo da se kaže. To su stvari koje pokreću sport, i sve dok se taj finansijski deo ne reši, u Srbiji neće biti ozbiljnog kluba.

NN: Reprezentacija Srbije igra sa velikim oscilacijama, od sjaja do očaja. Zašto je to tako?

STOJKOVIĆ: Kada bih znao odgovor, ne samo ja, nego bilo ko drugi, to nam se ne bi dešavalo. Trudićemo se, ostaju nam ove dve utakmice sa Islandom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Mislim da je, nakon svih neuspeha u poslednje vreme, došlo do tog otrežnjena kod nas i da ćemo to rešiti na najbolji način. Nadam se da ćemo nakon propuštenog Svetskog prvenstva zaigrati u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije