Rukomet

Rukometaši BiH neuigrani kreću na Špance

Rukometaši BiH neuigrani kreću na Špance
Rukometaši BiH neuigrani kreću na Špance

Okupljanje muške rukometne reprezentacije BiH za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. počeće u utorak. Ono što brine jeste što će "zmajevi" kompletni biti tek 31. oktobra, svega tri dana prije prve utakmice protiv Španije.

Razlog je taj što se 30. oktobra igraju prvenstvene utakmice u Francuskoj, Njemačkoj i Mađarskoj. Tako će selektor Bilal Šuman odraditi svega jedan zajednički trening sa kompletnom ekipom.

"Situacija je takva da ćemo imati svega jedan trening u kompletnom sastavu. Bez obzira na to, mi smo u proteklom periodu uradili totalne analize igre Španije i Austrije. Igračima su poslati svi video-klipovi, tako da ćemo se na taj način spremati, odnosno da igrači upoznaju na koji način igraju Španci. Na tom treningu ne možemo nešto puno učiniti, osim nekih taktičkih zamisli", kaže Šuman.

Nasljednik Dragana Markovića, koji će debitirati protiv favoriziranih Španaca, zadovoljan je trenutnom formom svojih izabranika.

"U suštini sam zadovoljan. Mislim da su golmani napravili iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Benjamin Burić je hit u Njemačkoj, Nebojša Grahovac i Mario Blažević su takođe dobri. Raduje dobra forma Mirsada Terzića, koji je među tri-četiri najbolja odbrambena igrača u Evropi. Nikola Prce je glavna karika svog kluba, dok su i ostali u zavidnoj formi, ali vidjećemo sve kad se okupimo", ističe bh. selektor.

Prošle sedmice je spisak objavio i selektor Španije Žordi Ribera. Za Šumana je iznenađenje što na njemu nema Horhea Makede, ali nije što su Španci odlučili da se susret igra u Valjadolidu.

"I Ribera će debitirati baš kao i ja. Vidim da ima nekih novih imena, posebno na bekovskim pozicijama, jer nema Antonija Garsije i Horhea Makede. Oni su veliki favoriti u našoj grupi i učiniće sve da se nakon neupjeha u kvalifikacija za Olimpijske igre vrate na stare staze. Uz sve to odlučili su da igraju u Valjadolidu, koji slovi kao vruće gostovanje u Španiji, što je očekivano jer tamo je mnogo veća gledanost nego u drugim gradovima", rekao je Šuman.

Za najbolje rukometaše BiH mnogo važniji meč će biti onaj protiv Austrije koji se igra 6. novembra, jer u bh. taboru smatraju da će dueli protiv Austrijanaca odlučiti putnika u Hrvatsku.

"Gledali smo nastupe Austrije. Oni će biti lišeni veoma važnih igrača, Viktora Silađija koji je bio motor ekipe i koji se oprostio, ali koliko vidim i krilo Santos je povrijeđen. Mislim da imamo odlične šanse protiv njih. Svaki pogodak više i manje primljen u odnosu na njih može nas odvesti dalje", zaključio je Bilal Šuman.

BiH će kvalifikacije za EP 2018. godine otvoriti 2. novembra utakmicom protiv Španije u Valjadolidu, dok je četiri dana kasnije zakazan duel sa Austrijom u Sarajevu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije