Rukomet

Rukometaši Borac M:tela osvojili Kup BiH

Rukometaši Borac M:tela osvojili Kup BiH
Rukometaši Borac M:tela osvojili Kup BiH

Rukometaši Borac M:tela osvojili su Kup BiH nakon što su u finalu lakše nego što se očekivalo savladali Izviđač MI grupu sa 28:22. To je "crveno-plavim" drugi pehar u ovom takmičenju, koje su osvojili i 2007. godine.

Utakmica je odigrana u sjajnom ambijentu dvorane "Borik", pred oko 2.000 gledalaca, a poseban štimung napravili su vatreni navijači Borca, "Lešinari", koji su svih 60 minuta pružili nesebičnu podršku svojim ljubimcima.

O samoj utakmici nema se mnogo šta reći. Gosti iz Ljubuškog bili su ravnopravan protivnik motivisanim Banjalučanima samo u prvih pola sata, dok je u nastavku na terenu postojala samo jedna ekipa - Borac M:tel.

"Čestitam mojim momcima. Ponosan sam na njih. Ovo je najljepša nagrada za sav trud koji smo uložili ove sezone. Bili smo pravi u finalu, igrali smo srcem i sa mnogo mašte, pa rezultat nije ni mogao da bude drugačiji. Želim da odam priznanje i ekipi Izviđača. Borili su se viteški, sportski podnijeli poraz i čestitam im na svemu što su pokazali na završnom turniru. Posebno bih zahvalio navijačima. Napravili su sjajan ambijent kakav se rijetko viđa na rukometnim terenima", izjavio je Dragan Marković, trener Borac M:tela.

Junak finalnog okršaja bio je sjajni golman Mario Blažević, koji je upisao 22 intervencije.

"Ovo je trijumf kolektiva. Pokazali smo koliko vrijedimo kada igramo svi kao jedan. Osvojili smo pehar i na najbolji način zaključili sezonu. Istina, imamo da odigramo još jednu prvenstvenu utakmicu, ali već sada možemo reći da smo imali uspješnu godinu", istakao je iskusni čuvar mreže.

Kapiten Banjalučana Goran Malić sijao je od sreće nakon utakmice:

"Šta da kažem poslije ovakve utakmice. Bili smo bolji, puno bolji od Izviđača i zasluženo osvojili pehar. Hvala navijačima, ovu pobjedu poklanjamo njima."

Borbeni Vladimir Vranješ opet je bio najjači Borčev adut u odbrani.

"Nismo imali baš mnogo prilika da se radujemo prethodnih godina i zato ćemo osvajanje ovog pehara proslaviti kako dolikuje. Odigrali smo bez greške u finalu i Izviđač nije imao nikakve šanse", naglasio je Vranješ.

U redovima Izviđač MI grupe nije bilo previše tuge. Hercegovci su u polufinalu izbacili Bosna BH gas, pa im je u odlučujućoj utakmici za trofej ponestalo snage, a možda i motivacije.

"Željeli smo pehar, ali u finalu jednostavno nismo bili na razini. Domaćin je zasluženo pobijedio i čestitam mu na osvojenom trofeju. Ništa ne zamjeram svojim igračima. Borili su koliko su mogli, ali Borac je ovoga puta bio bolji", rekao je Zdenko Grbavac, šef stručnog štaba Izviđač MI grupe.

Rukometni klub Bosna BH gas, odmah nakon poraza u polufinalu Kupa BiH od Izviđač MI grupe, uložio je žalbu Rukometnom savezu BiH. "Studenti" su čak na poluvremenu utakmice razmišljali o tome da više ne izlaze na parket. No, ipak su istrčali i na kraju izgubili rezultatom 25:28.

"Morali smo uložiti žalbu na suđenje para Zovko i Knezović iz Mostara, jer smo pokradeni. Svako ko je gledao našu utakmicu sa Izviđačem toga je svjestan. Znamo da žalba neće ništa promijeniti, ali neka ostane zapisano da smo se žalili. Još prilikom delegiranja sudijskih parova za polufinale znali smo šta nam se sprema. Dodijeli su nam par u kojem je jedan od sudija uposlenik firme čiji je vlasnik Stanislav Mucić, predsjednik Izviđača", rekao je Kenan Magoda, direktor RK Bosna BH gas, i nastavio:

"Ovo je najgora krađa koju sam vidio na rukometnim terenima. Moramo svi zajedno učiniti sve da stanemo u kraj sudijskoj organizaciji. Cijelu sezonu se radi protiv Bosne. U prvenstvu im nije uspjelo, u Kupu jeste. Vrijeme je da se Rukometni savez BiH obračuna sa ovakvim stvarima i dozvoli da se o pobjedniku odlučuje sportski", zaključio je Magoda.

Medalja i za Međedovića

Povreda je Aleksandra Međedovića odvojila od terena skoro cijelu sezonu. Popularni Medi nije igrao ni u finalu, ali je na kraju, ipak, dobio medalju. Naime, pomoćni trener Borac M:tela Marinko Torbica poklonio je Međedoviću svoju medalju i pokazao koliko cijeni njegov doprinos u ekipi dok je bio zdrav.

Slavlje u "K4"

Osvajanje Kupa BiH rukometaši Borac M:tela proslavili su u klubu "K4". Vesela družina igrala je i pjevala do ranih jutarnjih časova, a predvodnik zabave bio je trener Dragan Marković.

Borac M:tel (13) 28:22 (11) Izviđač MI grupa

Dvorana: "Borik". Gledalaca: 2.000. Sudije: Vejsil Beširević (Bihać) i Emir Dautović (Cazin). Sedmerci: Borac M:tel 4 (4), Izviđač MI grupa 5 (3). Isključenja: Borac M:tel 4 minuta, Izviđač MI grupa -.

BORAC M:tel: Blažević (22 odbrane, 2 sedmerca), Dejanović (3 odbrane), Malić, Garić, Pucarević 1, Sabljić 3, Panić 6, Prskalo, Halilbegović 4, Mikić 7 (4), Trkulja, Vranješ 2, Šubara, Karačić 1, Radulović 1, Melić 3. Trener: Dragan Marković.

IZVIĐAČ MI GRUPA: B. Burić (5 odbrana), Bumbak (5 odbrana), Miličević, Malinović 5, Zeljić 3, Herceg 2, Matić 3, Čolak, Boras 3 (1), Grbavac 2 (2), Bošnjak, Ilić 2, Džeba 2, Ereš, Milas, S. Burić. Trener: Zdenko Grbavac.

Najbolji

Igrač: Dejan Malinović (Izviđač MI grupa)

Strijelac: Mirko Mikić (Borac M:tel) 13 golova

Golman: Mario Blažević (Borac M:tel)

Rezultati polufinala

Izviđač MI grupa - Bosna BH gas 28:25

Borac M:tel - Sloga 33:25

 

Ant.

Svi pobjednici

1995. - Bosna (Visoko)

1996. - Sloboda Solana (Tuzla)

1997. - Borac (Travnik)

1998. - Bosna (Visoko)

1999. - Izviđač (Ljubuški)

2000. - Sarajevo Legno

2001. - Bosna (Visoko)

2002. - Izviđač (Ljubuški)

2003. - Bosna (Sarajevo)

2004. - Bosna (Sarajevo)

2005. - Sloga (Doboj)

2006. - Sloga Mobis (Doboj)

2007. - Borac (Banjaluka)

2008. - Bosna (Sarajevo)

2009. - Bosna (Sarajevo)

2010. - Bosna (Sarajevo)

2011. - Borac M:tel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije