Rukomet

Rukometaši se spremaju za Čehe i Bjeloruse: Novi sistem šansa za BiH

Rukometaši se spremaju za Čehe i Bjeloruse: Novi sistem šansa za BiH
Foto: N.N. | Rukometaši se spremaju za Čehe i Bjeloruse: Novi sistem šansa za BiH

Cilj je da u ovim oktobarskim utakmicama sakupimo što više bodova. Idemo da to pokušamo uraditi u Bjelorusiji, a čeka nas ovdje teška utakmica sa selekcijom Češke, kazao je Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH.

"Zmajevi" se u Tuzli pripremaju za kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo 2020, i to 25. oktobra (Bjelorusija) i 27. oktobra (Češka), a Šuman kaže da ih čeka težak zadatak. 

"Znamo da po ovom novom sistemu takmičenja, koji je predviđen za nove kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, umjesto 16 selekcija, učestvuju 24. Tako vidimo ogromnu šansu za sve nas ovdje da se prvi put plasiramo na to EP", rekao je bh. selektor i dodao da selekcije možda nisu atraktivne toliko kao Francuska, Španija ili Danska, ali su to ipak ekipe koje igraju brz rukomet.

Šuman kaže da su Bjelorusi fizički jaki, sa mnogo bekova i šutera, te da trče mnogo:

"Našli smo bazu u odbrani koja pokazuje iz utakmice u utakmicu da je to dobro. Želimo sa nekom tom tranzicijom brze polukontre i kontre davati lagane golove, da naš kolektivni napad odradimo sa mnogo discipline. Mislim da to možemo uraditi".

Rukometaši su tokom dana pristizali u Tuzlu kako bi u kompletnom sastavu odradili večernji trening. Vladimir Vranješ ima suspenziju dvije utakmice, Igor Mandić je povrijedio nogu, a Mirsad Terzić ima problema sa zglobovima.

"Očekuju nas dvije reprezentacije koje su prema posljednjim rezultatima možda malo bolje od nas. Teško će biti, a kada je riječ o Bjelorusiji, mislim da smo u posljednje dvije utakmice igrali neriješeno. Mislim da se radi o ekipi koja nije mnogo bolja od nas, ali možda će im na ruku ići domaći teren. Kada je riječ o drugoj utakmici, Česi su pokazali da su stvarno dobra ekipa i napravili su nekoliko dobrih rezultata. Imaju nekoliko odličnih pojedinaca", rekao je Nikola Prce, kapiten BiH. EP se održava u januaru 2020. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Na ovo takmičenje će se plasirati po dvije najbolje selekcije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije