Rukomet

Rukometašica Andrea Lekić za "Nezavisne": Dres Srbije je moja najveća ljubav

Rukometašica Andrea Lekić za "Nezavisne": Dres Srbije je moja najveća ljubav
Foto: N.N. | Rukometašica Andrea Lekić za "Nezavisne": Dres Srbije je moja najveća ljubav

Primarni cilj mene i Vardara je plasman na fajnal for Lige šampiona, tamo smo već četiri godine uzastopno. Nakon toga želimo da osvojimo titulu, što je veoma teško jer se igraju dve utakmice u 24 sata, rekla je za "Nezavisne" o ambicijama za ovu sezonu Andrea Lekić, rukometašica Vardara i reprezentativka Srbije.

Vardar je superiorno sa devet pobjeda i jednim porazom "protutnjao" kroz Grupu 2 Lige šampiona i kao prvi se direktno plasirao u četvrtfinale najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Tamo Lekićevu i družinu iz Skoplja čeka dvomeč sa danskim Midtjilandom. U ostalim četvrtfinalnim parovima sastaju se Budućnost - Đer, Ferencvaroš - Rostov, Bukurešt - Mec. Iskusna (30 godina) Lekićeva je bez dlake na jeziku i otvara karte koje četiri ekipe vidi kao favorite za odlazak na fajnal for koji se igra u Budimpešti.

"Moje misli trenutno idu samo ka Midtjilandu. Moramo da budemo maksimalno koncentrisane u ta dva meča, gdje smatram da smo favoriti. Jako je bitno da budemo zdrave u završnici sezone i imamo što manje problema sa povredama. Osim nas kao favorite za fajnal for vidim Đer, Bukurešt i Rostov. Mislim da će najteži posao imati Bukurešt, koji se sastaje sa Mecom. Francuskinje su jedna jako neugodna ekipa koja može da iznenadi svakoga", kaže glavna uzdanica Vardara na poziciji srednjeg beka.

Kreatorka velikog broja akcija Makedonki broji posljednje dane u trenutnom klubu. Od naredne sezone će sa sadašnjim saigračicama iz Vardara Draganom Cvijić i Katarinom Radičević pojačati Bukurešt.

"Prvi i definitivni razlog da odem je odluka vlasnika Vardara Sergeja Samsonenka da klub od naredne sezone ne igra Ligu šampiona. Ženski rukomet u Vardaru će ostati na nivou mladih devojčica koje će da igraju. Meni je zbog toga jako žao, ovo je klub u kome sam već skoro pet godina, što je najduže u karijeri. Zaista teško mi je sve ovo palo. Ipak, moramo se snaći, meni je osnovna ambicija da se svake godine borim za trofej u Ligi šampiona. Zato sam izabrala Bukurešt, koji je u tri najbolje evropske ekipe i zaista mi nije bilo teško da se odlučim kada je stigla ponuda", kaže jedna od najboljih rukometašica svijeta.

Godina 2013. ostala je u posebnom sjećanju Lekićevoj. Tada je osvojila Ligu šampiona sa Đerom i srebro na Evropskom prvenstvu sa reprezentacijom Srbije.

"Definitivno najlepša godina u karijeri. Zbog svega što se tada desilo je vredelo milion puta uzeti torbu i otići na trening. Tako je to kada se sve kockice slože, i saigračice su mi tada mnogo pomogle i bez njih ne bi bilo isto. Težim da ponovim tu godinu, zašto da ne? Dok je strasti za ovim sportom, nastaviću isto da radim i maksimalno treniram", sa optimizmom govori Lekićeva.

Za reprezentaciju Srbije nije igrala tri godine, nakon čega se krajem prethodne vratila za Svjetsko prvenstvo. Kaže da osjeća veliku sreću što ponovo nosi dres koji je njena najveća ljubav i da joj je jedino bitno da je ponovo tu sa saigračicama. "Orlice" su na SP ispale u osmini finala od Crnogorki, ali Andrea nije nezadovoljna igrama ekipe, pred kojom vidi svijetlu budućnost.

"Generalno smo u jako teškoj grupi sa jakim ekipama kao što su Holandija, Južna Koreja i Nemačka odigrale vrhunski. U osmini finala smo nažalost podbacile počevši od mene koja sam na prvenstvo došla povređena. Takav je eliminacioni sistem na jednu utakmicu gdje se svaka greška plaća. Potrebno nam je vreme svakako, ali mislim da će nas biti jako lepo gledati u narednim godinama", kaže Lekićeva.

Te godine donose i najveću svjetsku smotru sportista koja je na programu 2020. godine.

"Mene interesuju samo Olimpijske igre u Tokiju, nastup tamo  mi je najveći nedosanjani san. Misli su mi usmerene ka tome, smatram da imamo zrelost i da su devojke sposobne da to ostvare. Taj cilj treba da se gradi od Evropskog prvenstva ove godine i radićemo na njemu. Zatim sledi Svetsko prvenstvo gde treba ostvariti dobar plasman kako bismo se kvalifikovale na OI. Sve mi želimo igranje na OI i medalju tamo, ali to ne može da se postigne preko noći. Radićemo u tom smislu na daljem razvoju i strategiji", zaključila je za kraj Lekićeva.

Beneficije zbog izgleda

Osim fantastičnim asistencijama i golovima Andrea Lekić se na terenu ističe kao jedna od najatraktivnijih rukometašica. Jednom je izabrana za najljepšu sportistkinju Srbije. Smatra da joj to nije puno pomoglo ili odmoglo.

"To bismo morali da pitamo sudije (smijeh) da li imaju neke beneficije prema meni zbog toga. Ja se držim terena  i ne razmišljam o tome", kaže Lekićeva.

  • 3 puta je Andrea Lekić proglašavana za najbolju igračicu regiona bivše Jugoslavije (2009, 2010, 2016. godine)
  • 7 puta je bila najbolja igračica Srbije (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2016)
  • 2012. je bila u ol-star timu Evropskog prvenstva
  • 2013. je dobila priznanje za najbolju igračicu svijeta. Tada je osvojila Ligu šampiona sa Đerom i srebro na Svjetskom prvenstvu sa Srbijom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije