Rukomet

Rukometašice BiH: Hrabro protiv favoritkinja

Rukometašice BiH: Hrabro protiv favoritkinja
Rukometašice BiH: Hrabro protiv favoritkinja

Mlade rukometašice Bosne i Hercegovine svjesne su i priznaju da teško mogu napraviti senzaciju u predstojećoj trci za plasman na Evropsko prvenstvo u Rusiji, ali to nikako ne znači da će na kvalifikacijski turnir u Vrnjačkoj Banji otputovati sa bijelom zastavom.

U dobroj atmosferi izabranice selektora Nermina Đana u Hadžićima, nadomak Sarajeva, uspješno su završile prvu fazu priprema. Iako će im u borbi za plasman na Euro protivnice biti selekcije sa renomeom i iskustvom igranja na evropskim i svjetskim prvenstvima, iz tabora BiH složno poručuju da straha nema.

"Grupa zaista jeste teška. Uz kvalitetnu domaću selekciju Srbije suprotstaviće nam se još Holanđanke i Portugalke. To su sve ekipe koje već dugi niz godina imaju kontinuitet, redovne su učesnice velikih smotri, često su na okupu i nema sumnje da je pred nama zahtjevan zadatak koji ćemo nastojati riješiti što je bolje moguće", rekao je selektor bh. nada Nermin Đana, koji na okupu ima uglavnom igračice iz domaćeg prvenstva. 

Na smotru najboljih ekipa Starog kontinenta vodi samo prvo mjesto u grupi.

"To je veliki izazov za nas, posebno ako znamo da je ovo naše prvo okupljanje nakon tri godine pauze. Moramo odraditi dosta posla i pokušati nadoknaditi propušteno. Objektivno naše šanse da budemo prvi u grupi su zaista minimalne, ali na turnir kvalifikacija nećemo otputovati sa bijelom zastavom. Čuda u sportu su moguća, ne pobjeđuju uvijek favoriti, a da nije tako ne bismo ni putovali", kaže Đana.

Dodaje da je najbitnije da se odradi ovaj ciklus, da reprezentacija krene s radom, te da se tako stvore preduslovi za budućnost.

"Idemo pokazati da postoji bh. tim, da ženski rukomet nije mrtav u BiH. Dugoročno želimo stvoriti ekipu koja će se plasirati na svjetsko ili evropsko prvenstvo", dodao je Đana.

Selektor se susreo s otkazima pojedinih igračica, ali to nije poremetilo plan rada.

"Drago mi je da sam dobila poziv u reprezentaciju. Veselim se što smo na okupu i nadam se da će ovo biti jedan novi i bolji početak za bh. rukomet. Radimo kvalitetno, pripremamo se i nadamo se da ćemo ostvariti i određeni rezultat. Učinićemo sve da što spremnije dočekamo utakmice kvalifikacija", istakla je bh. reprezentativka Edina Demić.

Drugi i udarni dio priprema reprezentativke BiH odradiće krajem februara. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju 11. i završavaju 13. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije