Rukomet

Rukometašice Gruda odbranile BiH: Ulaganje se isplatilo

Rukometašice Gruda odbranile BiH: Ulaganje se isplatilo
Rukometašice Gruda odbranile BiH: Ulaganje se isplatilo

Najbolji ženski rukomet u BiH se u posljednje dvije godine igra u Grudama, a potvrda toga je i što su igračice istoimenog kluba već sada, pet kola prije kraja Premijer lige BiH, odbranile šampionsku krunu.

Sedamnaest kola je ove sezone odigrano u bh. prvenstvu za rukometašice, a Gruđanke imaju isto toliko pobjeda. Posljednja "žrtva" proteklog vikenda je bilo Jedinstvo koje su izabranice trenerice Zlate Zubac porazile sa 30:21.

Grude Autoherc sada imaju 51 bod, čak 17 bodova više od Krivaje (36), a 18 od Jedinstva (32), čime su stekle nedostižnu prednost i ponovile uspjeh iz sezone 2014/2015 kada su takođe bile bez premca u Premijer ligi BiH.

"Mi samo ostvarujemo zacrtane ciljeve koje smo napravili 2014. godine.

Jedan od osnovnih ciljeva je omasovljavanje rukometa. Želimo da Grude budu najveće sjedište mladih rukometašica kako u Hercegovini tako i BiH. Ovi rezultati su u biti posljedica tog rada i ciljeva koje postižemo", kaže predsjednik kluba Zoran Trlin, koji se dotakao i ove sezone u kojoj su Grude nepobjedive.

"Skor sa svim pobjedama je impozantan i pokazuje našu visoku kvalitetu. Cilj je do kraja odigrati maksimalno i pokušati prvenstvo zaključiti bez poraza. Čeka nas i završnica Kupa BiH, a cilj se zna", ističe Trlin.

Grude su prve tri sezone nastupale u Prvoj ligi FBiH sa stalnim usponima. Ligu su osvojile 2013. godine, a ovaj uspjeh je još veći kada se zna da je u tom trenutku prosjek starosti igračica bio 15 godina i dva mjeseca.

"To još jednom govori o našim ciljevima. Posebno bih još izdvojio da smo osim u seniorskoj konkurenciji osvojili trofeje i u konkurnciji juniorki i kadetkinja. I ove sezone očekujemo bar jednu titulu.

Mi sada imamo sedamdesetak djevojčica sa godištem 2009, što je sjajna brojka kada se zna da su Grude mjesto sa oko 4.000 stanovnika. Dobri rezultati prvog tima samo daju vjetar u leđa mladim snagama da treniraju rukomet i samim time ga promoviraju", zaključio je prvi čovjek novog-starog šampiona BiH.

Hrvatski ženski rukometni klub Grude Autoherc osnovan je 2009. godine i iako je do prije tri godine igrao u Prvoj ligi Federacije, može se pohvaliti sa dvije titule prvaka BiH i jednim Kupom BiH.

Prvu utakmicu nakon osnivanja su odigrali 2010. godine protiv Krivaje u Prvoj ligi FBiH, a tri godine kasnije uzeli i prvu titulu te se plasirali u Premijer ligu. U debitanskoj sezoni Grude su zauzele četvrto mjesto. Prošle sezone osvojile su duplu krunu u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Krajem prošle godine odigrale su prvu evropsku utakmicu (EHF kup) protiv Frama sa Islan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije