Rukomet

SEHA liga preskupa za bh. klubove

SEHA liga preskupa za bh. klubove
SEHA liga preskupa za bh. klubove

Ukoliko se nešto drastično ne promijeni do 15. avgusta regionalna rukometna SEHA liga u sezoni 2012/2013. biće bez klubova iz BiH.

Pravo nastupa u ovom takmičenju prošle sezone ostvarili su Sloga, Borac M:tel i Izviđač Mi grupa. Međutim, Izvršni odbor RS BiH na sjednici održanoj u srijedu donio je odluku da bh. klubovi ne igraju SEHA ligu.

Obrazloženje je jednostavno. Prijedlog koji je SEHA uputila na adresu Rukometnog saveza BiH iziskivao bi ogromne troškove klubovima koji učestvuju u ligi. Prostom računicom može se zaključiti da bi klub organizacija jedne domaće utakmice koštala između 30.000 i 40.000 KM.

"Prema prijedlogu SEHA klubovi bi snosili sve troškove takmičenja, smještaja protivnika, službenih lica... Uz to postavljeni su nevjerovatno visoki standardi. Svaki klub bi morao da obezbijedi specijalnu podlogu, LED ekran, uslove za TV prenos i da igra u dvorani minimalnog kapaciteta 2.500 gledalaca. Postavljanje podloge za jednu utakmicu košta oko 5.000 KM, iznajmljivanje LED ekrana između 10.000 i 15.000 KM, ili da ga kupite što košta oko 100.000 KM. Kada se uzmu u obzir i ostali troškovi poput putovanja, hotelskog smještaja, taksija za službena lica, onda je jasno da bi SEHA liga bila preskupo takmičenje za naše klubove. Za uzvrat SEHA kao udruženje ne nudi praktično ništa klubovima učesnicima. Stoga smo njihov prijedlog odbili i uputili im pismo. Sada očekujemo njihov odgovor. Ukoliko ne ponude nešto novo do 15. avgusta naši klubovi neće igrati regionalnu ligu", kaže Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH.

U slučaju da se odustane od SEHA lige, onda bi Premijer liga BiH u sezoni 2012/2013. brojala čak 17 klubova, umjesto planiranih 14. Ako Sloga, Borac i Izviđač budu igrali domaću ligu sistem takmičenja vratiće se na staro. To znači da neće biti Lige za prvaka u kojoj su prošle sezone igrala tri regionalna ligaša i tri prvoplasirana tima Premijer lige BiH.

"Već smo napravili kalendar takmičenja i za ligu sa 17 i za ligu sa 14 klubova. U obje varijante Premijer liga BiH za rukometaše počeće 7. septembra. Ovakav rasplet sa regionalnim takmičenjem doveo nas je u nezgodnu situaciju pa ćemo ove sezone imati glomaznu ligu. Ispašće četiri kluba, kako bi naredne sezone smanjili ligu na 16 timova, a onda ćemo svake sljedeće smanjivati za po dva kako bi stigli do lige sa 12 klubova", objašnjava Karačić.

SEHA liga je tokom prve sezone imala dosta problema sa pronalaženjem sponzora, nekoliko klubova je odustajalo nezadovoljno organziacijom. RS BiH je bio jedan od inicijatora formiranja regionalne lige, a bh. savez čak je bio obezbijedio i sponzora za prvu sezonu, ali je ipak vođstvo lige odlučilo da osnuje preduzeće koje će voditi ligu i pronaći novog sponzora.

Garancija

Izvršni odbor RS BiH na sjednici u srijedu odlučio je uputiti još jedan dopis Vijeću ministara i Ministarstvu civilnih poslova u kojem su obrazložili zbog čega je važna pismena garancija države za predstojeće SP za juniore koje bi BiH trebalo da organizuje 2013, a koje je ugroženo zbog problema nedostatka podrške države.

"Ovoga puta smo detaljno obrazložili šta sve podrazumijeva pismena garancija države, koja nam je neophodna da bi organizvali SP. Ta garancija se, prije svega, odnosi na bezbjednost svih učesnika ovog velikog događaja, zatim nesmetan uvoz IHF-ove opreme za SP, olakšano izdavanje viza... Kada je finansijska pomoć u pitanju naveli smo da je očekujemo, ali u granicama mogućnosti Vijeća ministara. IHF nam je produžio rok za dobijanje pismene garancije i nadamo se da ćemo, ipak, biti domaćini SP 2013", kaže Karačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije