Rukomet

Savladana i Hrvatska: Rukometaši Srbije u finalu EP (Foto, Video)

Savladana i Hrvatska: Rukometaši Srbije u finalu EP (Foto, Video)
Savladana i Hrvatska: Rukometaši Srbije u finalu EP (Foto, Video)

BEOGRAD - Rukometaši Srbije ostvarili su istorijski uspjeh pošto su se plasirali u finale Evropskog prvenstva.

Poslije izuzetno efikasnog prvog poluvremena Hrvatska je vodila sa 14:13. Srbija briljira u drugom dijelu i pet minuta prije kraja vodil 25:20.

Srbija je u prethodnom dijelu prvenstva remizirala sa Njemačkom i poražena od Makedonije, dok su Hrvati remizirali sa Mađarskom, a izgubili od Španije.

Srbija će u finalu u nedjelju u 17.00 časova igraće protiv selekcije Danske koja je savladala Španiju.

Očekivalo se da ovaj meč bude duel snažnih odbrana i malog broja golova. Međutim, odbrane i golmani su zakazali u prvih pola sata, rivali su pogodili prvih sedam šuteva, a viđena su i četiri sedmerca.

Hrvati su odlično čuvali bekove Srbije, što je koristio Nikčević i sa četiri gola nosio napad Srbije Sa druge strane, Stanić nije zaustavio ni jedan šut rivala ka svom golu (0/5), pa je vladao rezultatski egal (5:5).

Tek u desetom minutu Srbija stiže do prvog vođstva (6:5), ali iskusni Hrvati brzo prave preokret. Uslijedila je rezultatska klackalica, ali sedam minuta prije kraja rival koristi pad u igri Srbije i prvi put stiže do +2 (11:9).

Međutim, poslije tajmauta Goluže, njegovi igrači prave dvije greške, pa se Srbija vraća zahvaljujući penalu i kontri. Ipak, “kockasti“ lako stvaraju prostor u napadu pa dobijaju prvo poluvreme sa 14:13.

Drugo poluvreme počinje dobro za Srbiju, prije svega za odbranu jer Stanić brani šut rivala, a Čutura pogađa za izjednačenje. Potom odbrana sjajno zaustavlja Duvnjaka, a nošen sa 20.000 navijača Alem Tostić poslije asistencije Čuture uz malo sreće donosi prednost Srbiji (15:14).

Uslijedila je agresivnija igra Hrvata na oba djela terena, Srbija zadržava prednost, a potom Stanić sa tri odbrane u jednom napadu sprečava goste da ponovo izjednače sa igračem više.

Sjajni Stanić podigao je samopouzdanje igračima Srbije koji koriste promašen zicer rivala (prečka), te preko Vujina prvi put stižu do dva gola prednosti (17:15).

Hrvati smanjuju, ali je Vujin ušao u ritam i snažnim udarcem primorao Golužu da traži tajm-aut.

Srbija propušta još dva napada, ali se razbranio Darko Stanić koji skida još jedan zicer protivniku. Ovu šansu slekcija Srbije nije smjela da propusti, a Čutura sjajnim golom donosi +3 Srbiji (19:16).

Rješenja za fenomenalnog Stanića nije imao ni Ivano Balić, ali je Hrvatska uspjela da prekine mini seriju našeg tima (20:17). Dva minuta se naš tim mučio sa igračem više, a onda je nekoliko sekundi po isteku kazne za rivala, fenomenalni Ilić pronašao Prodanovića na krilu, a ovaj pogodio za velikih 21:17.

Hrvati se sa dva gola u samo dva minuta vraćaju u igru, ali Ilić osvaja sedmerac i realizuje ga za nastavak serije Srbije. Potom Stanić ponovo sjajno brani, a Vujin uz pomoć stative vraća Srbiju na +4 (23:19).

Deset minuta prije kraja Balić smanjuje rezultat, a Ilić ponovo podiže Arenu na noge. Srbija nastavlja sa odličnom igrom u odbrani, da bi Mormir Ilić fenomenalnim golom donio "orlovima" pet golova prednosti (25:20), sedam minuta prije kraja.

Hrvati ostaju u igri nakon što Kopljar realizuje dug napad svog tima, poslije se dobro brane i pokušavaju sa manje zaostatak na tri gola, ali Stanić brani. Ilić pokušava sa distance da iznenadi Alilovića koji je bio siguran, a odmah u naladu Horvat smanjuje rezultat sa 25:22, tri minute prije kraja.

Hrvati se brane, ali prave i faul u napadu, a Vujin pogađa za 26:22. Hrvatska pokušava brzo da odgovori, ali Stanić brani i nešto manje od dva minuta prije kraja potvrđuje pobjedu Srbije.

 

 
Slavlje u Banjaluci povodom pobjede Srbije nad Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije