Rukomet

Sead Hasanefendić: Marković stvorio odličan tim

Sead Hasanefendić: Marković stvorio odličan tim
Sead Hasanefendić: Marković stvorio odličan tim

Htjeli bismo da dođemo opet na nivo da možemo reći da smo jaki i da igramo moderan rukomet, kaže Sead Hasanefendić, jedan od najcjenjenijih rukometnih trenera sa prostora bivše Jugoslavije.

Trenutno je selektor Tunisa, koji je 2005. doveo do polufinala Svjetskog prvenstva. Nakon pet godina ponovo je odlučio sjesti na klupu Tunišana s kojima će igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. Sudbina je htjela da BiH u svom prvom nastupu na velikom takmičenju bude u istoj grupi s Hasanefendićevim timom. Hasanefendić je prvi selektor koji je BiH uspio odvesti u baraž za veliko takmičenje. Bilo je to 2001. kada su bh. rukometaši u baražu zaustavljeni od Danske na putu ka EP 2002. u Švedskoj.

"Preuzeo sam Tunis jer imamo zajedničku želju, a to je da se opet priključimo gornjem domu svjetskog rukometa, mada je to širok pojam. Velika je stvar biti peti, šesti ili sedmi na svijetu, ali, sa druge strane, nisi ništa osvojio. Stoga je teško reći koji je naš konkretan cilj. Za mene lično cilj je da se nakon Svjetskog prvenstva u Kataru ponovo priča o Tunisu kao o ozbiljnoj rukometnoj naciji. Ako budeš 15. ili 17. niko te neće spomenuti. Međutim, ako odigraš neriješeno sa Hrvatskom, pa dobiješ Austriju ili Makedoniju, to je već nešto", kaže Hasanefendić za "Nezavisne".

NN: U Grupi B će biti Hrvatska, BiH, Austrija, Makedonija, Iran i Tunis. Kako Vam se čini konkurencija?

HASANEFENDIĆ: Grupa je takva da možemo sve utakmice dobiti, ali i sve izgubiti. Hrvati su favoriti na papiru, Austrijanci imaju veoma dobru ekipu, Makedonci su stvorili kontinuitet i imaju izuzetnu logistiku, Bosanci su iznenađenje kvalifikacija, ali i mi smo neugodni. Naravno, ni Irance ne treba otpisati. Mislim da će u našoj grupi biti veoma zanimljivih rezultata. U svakom slučaju očekujem veoma uzbudljivu borbu za četiri mjesta koja vode dalje.

NN: Mnogi smatraju kako ste u prednosti, jer imate većinu igrača na okupu tokom godine. Da li je to zaista prednost za Tunis?

HASANEFENDIĆ: Kao što oni misle da je to naša prednost, tako i ja mogu naći bezbroj drugih stvari zbog kojih su oni u prednosti. Jedno je jasno, ne bojimo se nikoga, pa ni Hrvatske, ali smo i realni. Nismo ni od koga bolji, ali također nikome ne priznajemo da je bolji dok nas ne pobijedi.

NN: BiH je jedna od četiri reprezentacija koje ste vodili kao selektor. Je li Vas iznenadio plasman bh. tima na SP, i to preko Islanda?

HASANEFENDIĆ: Mnogo me iznenadila eliminacija Islanda. Znao sam da će BiH dobiti na domaćem terenu. Međutim, na strani odigrati onako s Islanđanima - to me iznenadilo. Trebalo je sve to izdržati. Nije nimalo lako na Islandu voditi cijelu utakmicu i praktično sve kontrolisati. Potpuno zasluženo BiH se plasirala u Katar. Nakon dugo godina i to se ostvarilo. Dragan Marković je stvorio odličnu reprezentaciju bez velikih zvijezda. Mladi su, nikoga se ne boje, već su pobjeđivali velike sile poput Njemačke i Islanda i mogu biti opasni na SP. Marka se odlučio okrenuti domaćim snagama, što je Savez prihvatio, i to je definitivno dalo veliki rezultat.

NN: Bili ste i selektor Srbije. Za kratak period su od vicešampiona Evrope došli do toga da ih nema na SP. Prema Vašem mišljenju, koji je njihov problem?

HASANEFENDIĆ: U srpskom rukometnu ima jedna negativna stvar u svemu tome, koju ja nazivam virusom. Taj virus je teško definisati, ali na to je uticalo puno stvari i to traje već desetljeće, ako ne i duže. Jednostavno nema homogene ekipe i nema kontinuiteta u radu. Od raspada Jugoslavije ta reprezentacija nije stvorila svoj stil, da se može reći to je njihova škola. Nemaju prepoznatljivu odbranu, ili napad, ili bilo šta. Razlog je taj što se treneri mijenjaju kao na filmskoj traci. Imaju fenomenalne igrače koji su širom svijeta glavne vedete u svojim klubovima, ali u reprezentaciji nisu na tom nivou. Za samo dvije ili tri godine Srbija je promijenila šest selektora, uključujući i mene. Tako se ne stvara ozbiljna evropska reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije