Rukomet

Senjamin Burić, igrač Nanta o fajnal foru LŠ: Golmani ključ za finale

Senjamin Burić, igrač Nanta o fajnal foru LŠ: Golmani ključ za finale
Foto: Ilustracija | Senjamin Burić, igrač Nanta o fajnal foru LŠ: Golmani ključ za finale

Pažnja rukometne Evrope biće ovog vikenda usmjerena na Keln, gdje se održava fajnal for Lige šampiona. O završnom turniru, koji će iznjedriti novog prvaka Evrope, za "Nezavisne" je govorio reprezentativac BiH Senjamin Burić, čiji će Nant u polufinalu igrati sa Pari Sen Žermenom.

Ekipa iz jedne od glavnih luka Francuske sa favorizovanim Pari Sen Žermenom igra u subotu od 15.15. Burić zbog povrede ligamenata koljena neće moći na terenu da pomogne saigračima, ali bodriće ih sa tribina hale u Kelnu. Vjeruje da njegov tim može do finala.

"Pobijedili smo PSŽ tri do četiri puta otkad sam u Nantu, između nas nema nepoznanica, jer međusobno igramo često, kako u ligi tako i u francuskim kupovima. Svi se odlično poznaju, posebno jer u oba tima ima dosta reprezentativaca Francuske i Španije. Oni jesu favoriti, ali gotovo uvijek autsajder osvoji titulu na fajnal foru. Možemo da ih dobijemo, očekujem vrhunsku rukometnu predstavu. Mislim da će utakmicu odlučiti golmani i da je bliži finalu onaj čiji čuvari mreže budu na visokom nivou", kaže Burić, koji će nakon ove sezone napustiti Nant i pojačati Zagreb, s kojim je dogovorio saradnju.

U drugom polufinalu u subotu, od 18 časova, sastaju se ekipe aktuelnog prvaka Evrope Vardara i Monpelijea. Burić ima svog favorita, ali u finalu želi drugi tim.

"Prvi favorit je svakako Vardar, koji je jednu stepenicu ispred svih i došao je na turnir kao neko od koga mnogi očekuju da osvoji trofej. Ipak bih volio da polufinale dobije Monpelije pa da bude francusko finale. Vardar je dobio prošle godine, dosta im je", kroz smijeh govori Burić i dodaje:

"Monpelije je fantastična ekipa, jedina u istoriji koja je iz lošije skupine u Ligi šampiona uspjela da se plasira na fajnal for. Odlično su igrali u prvenstvu Francuske, gdje su u posljednjem kolu izgubili titulu. Vardar je mnogo iskusnija ekipa, ali to ne mora ništa da znači", kazao je Burić. Finale u Kelnu igra se u nedjelju, od 18 časova, dok je meč za treće mjesto na programu istog dana od 15.15.

Rukometaš Vardara Arpad Šterbik izabran je za najboljeg golmana Lige šampiona u ovoj sezoni. Šterbik je dobio više od polovine glasova navijača i novinara koji su učestvovali u izboru koji je organizovala Evropska rukometna federacije (EHF). U najboljem timu sezone su, pored Šterbika, i Uve Genshajmer (Pari Sen Žermen), Sander Sagosen (PSŽ), Bjarte Mirhol (Skjern), Dika Mem (Barselona), David Balager (Nant) i Nikola Karabatić (PSŽ). Za najboljeg defanzivca izabran je Luka Karabatić iz PSŽ-a, dok je najbolji mladi igrač Roman Lagard iz Nanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije