Rukomet

Sponzori i novac su nas doveli u Katar

Sponzori i novac su nas doveli u Katar
Sponzori i novac su nas doveli u Katar

Koliko možete na Svjetskom prvenstvu - to ne znam.

No, i sam dolazak ovdje je ogromna stvar za bh. rukomet, kazao je za "Nezavisne" Stefan Krečmar, bivši rukometaš Njemačke i svojevremeno jedan od najboljih krilnih igrača na svijetu.

Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru privuklo je mnoga poznata imena rukometa. Jedan od njih svakako je plavokosi i istetovirani Krečmar, čovjek koji je za Njemačku odigrao 218 utakmica i postigao 821 gol.

S aktivnim igranjem je prestao 2007. godine i od tada se posvetio novinarskom poslu. U Dohu je stigao kao rukometni ekspert i kolumnista njemačke televizije i veb portala Sport1. 

Kaže da na ovom svjetskom prvenstvu ne očekuje ništa novo, te da će medalje između sebe najvjerovatnije podijeliti Francuska, Danska, Hrvatska i Španija.

"Već nekoliko velikih takmičenja unazad stvari su jasne. Tako će biti i ovdje - mislim da Francuzi, Danci, Hrvati i Španci imaju najjače reprezentacije. Ako se ne desi neko veliko čudo, to će biti ekipe koje će igrati polufinale i između sebe odlučiti ko će biti svjetski šampion. Iako je rana faza takmičenja, ne vidim nikoga ko bi u ovom trenutku mogao da ih ugrozi", priča Krečmar.

O svojoj reprezentaciji misli da mora iskoristiti priliku koja im se ukazala za "zelenim stolom" i tako sportski dokazati da im je mjesto na Svjetskom prvenstvu.

"Svi znamo da Njemačka sportski nije zaslužila da bude ovdje. No, sponzori i veliki interes navijača za rukomet učinili su svoje, to nije nikakva tajna da smo zbog novca tu", kaže Krečmar i dodaje da kada su već na SP, rukometaši njegove zemlje moraju igrom da dokažu da zaslužuju tu uslugu:

"Mislim da momci moraju zbog svega toga biti jako motivisani da dokažu da im je zaista mjesto među najboljim reprezentacijama svijeta. Nemam neka velika očekivanja od njemačkog tima. U posljednje vrijeme je bilo previše propuštenih ozbiljnih takmičenja. Imali smo velikih problema na srednjem beku i lijevom krilu. Sada su tu dva nova mlada igrača i izgleda da bi to moglo dobro funkcionisati. Prve dvije utakmice su bile odlične i savladani su veliki rivali Poljska i Rusija. Dakle, drugi krug je jako blizu. No, i dalje mislim da je naš limit u ovom trenutku četvrtfinale i time bih bio prezadovoljan. Jako teško možemo ugroziti poziciju nekog od favorita".

O bh. selekciji kaže da ne zna previše, ali i te kako zna da su "zmajevi" eliminisali Island u baražu, za šta kaže da je veliko iznenađenje.

"Iskren da budem, ne poznajem previše reprezentaciju BiH. Nisam imao priliku da ih gledam, osim dijela utakmice s Austrijom. Međutim, svi u svijetu rukometa znaju da ste izbacili Islanđane, što je bila jedna velika pozitivna 'bomba' koja je odjeknula u našim krugovima. Taj podatak je za svaki respekt. Prije smo znali za sve selekcije iz bivše Jugoslavije da su rukometni rasadnici, a sada je i BiH konačno napravila nešto. Mogu samo reći da i igrači i navijači BiH treba da uživaju u svom prvom velikom turniru", zaključio je legendarni Krečmar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije