Rukomet

Studenti pucaju visoko

Studenti pucaju visoko
Studenti pucaju visoko

Rukometaši sarajevske Bosne u petak će početi pripreme za novu sezonu, u kojoj ih čeka borba u Premijer ligi i Kupu BiH.

"Studenti" su pretrpjeli nekoliko promjena u sastavu u odnosu na prošlu sezonu. Najveća je vijest svakako odlazak bh. reprezentativca Josipa Perića. Sjajni srednji bek odlučio je vratiti se u svoj matični klub Izviđač iz Ljubuškog. Prethodno će na probi pokušati izboriti ugovor sa mađarskim šampionom MKB Vespremom, a ako ne prođe, nosiće dres "skauta". Sarajlije je napustio i lijevi bek Adis Hrbat, koji će karijeru nastaviti u Tunisu. Dinko Dedović je otišao u Italiju, a drugi golman Dragan Kondić na Farska Ostrva. I nekoliko mlađih igrača otišlo je u niželigaške sarajevske klubove. Bez obzira na odlazak četiri važna igrača, Zuhdija Korkarić, šef stručnog štaba, smatra da će njegova ekipa biti na istom nivou, ako ne i bolja. Stigle su adekvatne zamjene, a to su: Benjamin Čičkušić iz Maglaja, Stanko Stanković i Petar Jokanović iz Dervente, Adi Džinović iz Gradačca i Radovan Nenadović iz Kozare.

"Svi igrači koji su napustili klub otišli su izvan granica naše zemlje, izuzev Perića. Nikome od njih nismo željeli stvarati probleme i spriječiti ih da probaju zaraditi novac za život dok su još mladi. Bez obzira što nam je otišlo nekoliko važnih igrača, mislim da ćemo imati odličnu ekipu za našu ligu. Očekujem da će se novi igrači brzo priviknuti na naš sistem igre i da će pokazati da su prava pojačanja. Njihovim dolaskom smo ponovo pokrili sve pozicije sa dva do tri igrača, tako da mislim da ćemo imati dovoljan igrački kadar za izazove koji nas čekaju u domaćoj ligi i Kupu", priča Korkarić.

Veći dio priprema, kaže Korkarić, "studenti" će obaviti u Sarajevu:

"Uvodni dio priprema ćemo obaviti u 'Skenderiji', a onda bih volio odvesti ekipu na Igman. No, to će zavisiti od toga hoće li biti novca. Nakon toga bismo se vratili u Sarajevo, gdje bismo trenirali i odigrali što više test utakmica".

Sarajlije su prošle sezone igrale završni turnir Kupa BiH i osvojile treće mjesto u prvenstvu. Osigurali su i nastup u Čelendž kupu, ali nisu ga igrali.

"Idemo na titulu šampiona i na osvajanje Kupa. Prije dvije godine napravili smo plan koji bi Bosnu trebalo da vrati tamo gdje joj je mjesto. Tada smo zacrtali da za četiri godine želimo igrati SEHA ligu i neko od evropskih takmičenja. Ako izborimo Ligu šampiona ili Kup EHF-a, onda ćemo igrati u Evropi, ali Čelendž kup ne. To takmičenje je izuzetno skupo, a ne omogućava napredak igračima. Zato ga i nismo željeli igrati" zaključio je Korkarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije