Rukomet

Tahirović prošao, Šarić ipak nije

Tahirović prošao, Šarić ipak nije
Tahirović prošao, Šarić ipak nije

Enid Tahirović i Danijel Šarić, bh. golmani koji sa svojim klubovima brane naslove u evropskim rukometnim kupovima, imali su polovičan učinak. Tahirović je sa svojom Gepingenom nastavio put ka odbrani pehara u Kupu EHF, dok je Šarić sa Barselonom eliminisan u četvrtfinalu Lige šampiona od danskog AG Kopenhagena.

Prolazak Kopenhagena iznenađenje je samo za one nedovoljno upućene u snagu danskog šampiona. To je ekipa u kojoj brani Kasper Hvidt, a koju u polju predvode Mikel Hansen, Olafur Stefanson, Gudjor Valur Sigurdson i ostale velike zvijezde skandinavskog rukometa. Ispostavilo se da je 29:23 iz prve utakmice na fudbalskom "Parken" stadionu bilo nedostižno za Barselonu u njenoj "Blaugrani". Istina i dalje aktuelni šampion Evrope je slavio, ali s Pirovih 36:33.

Tokom utakmice danski tim je kontrolisao rezultat i niti u jednom trenutku nije dozgvoljavao "Barsi" da se previše približi zaostatku od šest golova. Najbliže sastav našeg Šarića bio je završnici, kada je nakon 27:25 za AG serijom 6:0 stigao na plus četiri (31:27). Međutim, tada je odgovornost preuzeo islandski duo gostiju Stefanson - Sigurdson, koji je riješio sve dileme oko učesnika fajnal fora. AG Kopenhagen definitivno će ući u istoriju evropskog rukometa kao prvi debitant u Ligi šampiona koji je stigao do polufinala.

Čak 48 sati smo slavili pobjedu nad Levenom, kaže Enid Tahirović, golman Gepingena

Nastup na fajnal foru u Kelnu 26. i 27. maja osigurao je i Aletiko Madrid, koji je u revanšu protiv Cimosa iz Kopra nadoknadio zaostatak od tri gola (23:26). Madriđani su otpor gostiju slomili u posljednjih dvadesetak minuta utakmice. Cimos je u 38. minuti imao plus dva (19:17), ali nije izdržao. Predvođeni sjajnim Šterbikom domaći su na kraju slavili sa visokih 31:24.

Tahirovićev Gepingen, kojeg s klupe vodi naš trener Velimir Petković, u petak je u revanšu savladao Rajn-Nekar Leven sa 33:29, što je bilo dovoljno da uđu u drugo uzastopno finale Kupa EHF. Zanimljivo, Leven i Gepingen igrali su tri puta ove sezone i svaki put slavili su "lavovi". Međutim, u četrvtom pokušaju Tahirović i društvo sve su naplatili. U prvom ogledu bilo je 33:32 za Leven.

"Slavili smo 48 sati pobjedu nad Levenom. Iskreno, još se oporavljam od slavlja. Odmah na otvaranju utakmice riješili smo sve dileme. Otišli smo na 10:3, pa potom na 15:7 i sve je bilo gotovo. Istina u jednom trenutku su nam prišli na gol zaostatka, ali smo se brzo vratili na pet. Bilo bi lijepo da odbranimo naslov u Kupu EHF i da se s peharom oprostim od rukometa", rekao je Tahirović.

U finale Kupa kupova plasirali su se njemački timovi Flensburg i Gumersbah, dok se finala Čelendž kupa domogao branioc Vaker Tun. Gumersbah ima priliku da po treći put uzastopno podigne pehar u Kupu kupova.

Rezultati

Liga šampiona: četvrtfinale: Atletiko Madrid - Cimos Kopar 31:24 (prva utakmica 23:26), Barselona - AG Kopenhagen 36:33 (23:29). Nedjelja: Kil - Zagreb (31:31). Nedjelja Fikse Berlin - Ademar Leon (23:34). Kup EHF: polufinale: Gepingen - Rajn-Nekar Leven 33:29 (32:33). Nedjelja: Dankerk - Magdeburg (30:25). Kup kupova: polufinale: Aragon - Flensburg 34:31 (30:39), Gumersbah - Celje PL 34:27 (25:32). Čelendž kup: polufinale: Vaker Tun - Sporting Lisabon 28:26 (29:31). Nedjelja: Diomidis - Makabi Tel Aviv (29:26).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije