Rukomet

Terzić: Svaki trening je plus

Terzić: Svaki trening je plus
Terzić: Svaki trening je plus

Mirsad Terzić, rukometaš mađarskog šampiona MKB Vesprem, nakon što je sanirao povredu i dobro otvorio novu sezonu sa klubom, ponovo se vratio u dres sa državnim grbom.

Od četvrtka je na okupu sa reprezentacijom BiH, koja se priprema za prve dvije utakmice Grupe 2 kvalifikacija za "EURO 2016" u Poljskoj.

Protivnici su Bjelorusija u Minsku 30. oktobra, a zatim 2. novembra Danska u tuzlanskom "Mejdanu". Svakako da će u ovim duelima Terzićevo znanje i iskustvo biti od izuzetne koristi selektoru Draganu Markoviću.

"Veoma mi je drago što sam ponovo u reprezentaciji, isto kao što mi je bilo jako žao što sam zbog povrede propustio dvije utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo sa Islandom. Još se nismo svi okupili, ali nas ima dovoljno da možemo trenirati. Treba što bolje iskoristiti ove dane pred nama. Svaki trening je plus, tako da je odlična stvar što smo se okupili ranije od planiranog. Do nedjelje ćemo kompletirati redove i nadam se spremni dočekati ogled u Minsku", priča Terzić.

Jasno je da će protivnici na bh. tim, nakon plamana na Svjetsko prvenstvo, drugačije gledati. Isto tako nova uloga BiH u svjetskom rukometu mogla bi predstavljati opterećenje za naše rukometaše.

"Mislim da za nas igrače činjenica da smo se plasirani na Svjetsko prvenstvo neće predstavljati problem. Naprotiv, mislim da je to jako pozitivna stvar, jer smo napravili nešto veliko od reprezetnacije. To je i za naš rukomet, ali i za svakog reprezentativca individualno velika stvar. Tome smo dugo težili, a sada smo konačno ostvarili taj veliki uspjeh. Definitivno je došlo vrijeme da pokažemo sav kvalitet i talent koji posjedujemo. To smo godinama radili u svojim klubovima, sada imamo zadovoljstvo i čast to činiti u najdražem dresu. Protivnici nas sada drugačije gledaju. Iz iskustva znam da je bolje da te cijene nego da te ne cijene. Sada će se mnogima tresti noge protiv nas, kao što se nama dešavalo ranije", priča Terzić.

Iako našu javnost mnogo više zanima domaći ogled 2. novembra protiv velike Danske, stručni štab i igrači reprezentacije potpuno su fokusirani samo na Bjelorusiju.

"Mislim da je Bjelorusija jako ozbiljna ekipa, koja ima veoma dobrog trenera. Također, imaju dobar igrački kadar, većina ih igra Ligu šampiona, a baza im je Meškov. Mijenjaju igru u odnosu na protivnika. Napadački gledano njihova najveća snaga je Serhej Rutenka. Međutim, najviše se oslanjaju na čvrstu odbranu iz koje stvaraju produžene kontre i dolaze do lakih golova. Dakle, najvažnija će biti naša tranzicija iz napada u odbranu. Ako zaustavimo njihovu brzu realizaciju, imaćemo šansi da nešto napravimo. Čvrstom i hrabrom igrom možemo nešto napraviti. Sigurno im se nećemo skloniti s puta. Nadam se da ćemo ući u neizvjesnu završnicu i na kraju osvojiti bod ili dva", završio je iskusni lijevi bek i stub odbrane Vesprema i bh. selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije