Rukomet

Trio brani čast bh. rukometa

Trio brani čast bh. rukometa
Trio brani čast bh. rukometa

Za razliku od prošle sezone kada je samo banjalučki Borac M:tel igrao u Evropi, ove je sezone situacija nešto bolja kada su u pitanju muški rukometni bh. klubovi koji će igrati evropska takmičenja.

Ove sezone će osim Banjalučana, pred kojima je u septembru kvalifikacioni turnir za Ligu šampiona, igrati još Vogošća u drugom kolu, te zenički Čelik u trećem kolu Čelendž kupa.

Izviđač iz Ljubuškog, koji je plasmanom u finale plej-ofa domaćeg prvenstva stekao pravo nastupa u Kupu EHF, odustao je od nastupa u Evropi. Razlog je finansijske prirode.

"I prije kraja prošle sezone znali smo da nećemo igrati u Evropi. Stav našeg rukovodstva, a i svih ljudi u klubu je da ne trošimo više novca od onoga što imamo. Izlazak u Evropu u rukometu je jako skup. Jedno kolo u Kupu EHF bi nas koštalo oko 50.000 KM, a ako prođemo dalje još toliko. Stoga smo odlučili da ove sezone ne igramo evropsko takmičenje. Okrenuli smo se našem mladom timu i tome da ga zadržimo na okupu. U tome smo uspjeli i to je naša najveća pobjeda. Sada nam je plan da u nadolazećoj sezoni ostanemo u vrhu i onda naredne nastupimo i u Evropi. Idemo korak po korak, ne želimo nigdje žuriti", priča Zdenko Grbavac, trener Izviđača, i nastavlja:

"Pripreme za narednu sezonu počinjemo 20. jula. Zadržali smo cijelu ekipu iz prošle sezone. Napustio nas je samo kapiten Ante Boras, koji je odlučio završiti karijeru. Tokom priprema ćemo odigrati desetak kontrolnih utakmica i provesti pet-šest dana na Kupresu ili Vlašiću. Ostatak vremena ćemo raditi u Ljubuškom. Biće nam to sasvim dovoljno da spremni dočekamo start prvenstva 12. septembra".

Za razliku od "skauta", zenički Čelik i Vogošća, koja je dobila generalnog sponzora "Poljine hills", odlučili su zaigrati u Čelendž kupu.

"Naše ambicije u Evropi zavisiće prije svega od žrijeba koji će se održati 21. jula. U drugom kolu Čelendž kupa odakle mi krećemo ima različitih timova, od onih koje bi mogli proći bez većih problema, preko onih iz našeg ranga, do dosta kvalitetnih ekipa iz Rusije, Srbije, Portugala..., tako da žrijeb očekujemo s nestrpljenjem. Naravno, želimo da odemo što dalje u Čelendž kupu. Zbog toga ćemo i tokom priprema organizovati nekoliko međunarodnih prijateljskih utakmica, kako bismo stekli iskustva pred izlazak u Evropu. Skoro cijele pripreme ćemo obaviti u Vogošći jer je besmisleno trošiti novac kad imamo odlične uslove. Bolje nam je dovesti još nekog kvalitetnog igrača jer će sezona biti izuzetno duga i naporna", rekao je Danijel Riđić, novi šef stručnog štaba Vogošće.

Termini odigravanja utakmica drugog i trećeg kola Čelendž kupa još nisu objavljeni od strane Evropske rukometne federacija (EHF). Borac M:tel će biti domaćin kvalifikacionog turnira za Ligu šampiona, koji će se igrati 5. i 6. septembra. Banjalučani će u polufinalu odmjeriti snage s austrijskim šampionom Alpla Hardom, a za drugo mjesto u finalu boriće se norveški Elverum i holandski Lions. Samo pobjednik turnira igraće grupnu fazu Lige šampiona, dok će preostala tri kluba evropsku epizodu nastaviti u Kupu EHF.

Dva ženska kluba

U ženskoj konkurenciji dva kluba su se prijavila za učešće u Evropi. Tako će Grude i Ilidža predstavljati našu zemlju u Kupu EHF. I kod djevojaka je primjetan napredak jer je prošle sezone igralo samo Goražde u Čelendž kupu. Nadamo se da je veći broj bh. klubova u Evropi dobar predznak te da će rukometni kolektivi u BiH u budućnosti lakše dolaziti do novca neophodnog za njihovo normalno funkcionisanje.

Premijer liga sa 16 klubova

Premijer liga BiH naredne sezone bi trebalo da broji 16 klubova, dva više nego prošle. Naime, u takmičenje se vraćaju dobojska Sloga i Maglaj, čiji je status bio zamrznut zbog stradanja u poplavama maja 2014. godine. Iz elite će ispasti pet, a ući tri kluba iz prvih liga. Takmičenje će početi 12. septembra. Borac M:tel neće igrati domaće takmičenja, nego SEHA ligu. Još nije odlučeno hoće li o šampionu BiH odlučivati mini liga ili plej-of.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije