Rukomet

U avgustu 50. Međunarodni rukometni TV turnir šampiona

U avgustu 50. Međunarodni rukometni TV turnir šampiona
Foto: N.N. | U avgustu 50. Međunarodni rukometni TV turnir šampiona

Jubilarni, 50. Međunarodni rukometni TV turnir šampiona biće održan od 14. do 18. avgusta, ali za razliku od prethodnih godina, neće biti zvučnijih imena evropskog klupskog rukometa.

Osim domaće Sloge i prvaka BiH Izviđača na turnir dolaze prošlogodišnji pobjednik danski Kolding, zatim slovački Tatran Prešov, rumunska Steaua, slovenački Koper, te prvak Srbije Vojvodina. Izraelski Hapoel Rišon Ležion, za koji nastupa nekadašnji golman Sloge Predrag Dejanović, prvi put će igrati pred dobojskom publikom, koja će kao i prethodnih godina ispuniti Stadion sportskih igara.

Enes Suljkanović, predsjednik Izvršnog odbora turnira, izostanak kvalitetnijih ekipa opravdao je kalendarom takmičenja u Ligi šamipona i državnim prvenstavima, te zahtjevima pojedinih klubova koje nisu u mogućnosti da ispune.

"Mi smo ove godine troškove turnira 'skresali' za dodatnih 40.000 do 50.000 u odnosu na prethodni. Dolaze ponovo ekipe iz istočnih zemalja koje preuzimaju primat u rukometu, tako da će kvalitet rukometa biti dobar jer to su rukometaši koji igraju i EHF takmičenja i Ligu prvaka", rekao je Suljkanović, te dodao da će dobojski turnir sigurno biti najjači evropski turnir.

Nagradni fond turnira je 45.000 KM, a rukometna smotra ukupno će koštati 270.000 KM.

"Hotelski smještaj za sudije i učesnike takmičenja nam je najskuplja stavka i iznosi 150.000 - 160.000 KM. Tu nam najveće učešće daje grad Doboj, Vlada RS, dio sredstava daju sponzori, a Mujo Karin iz Bosanske Krupe radi besplatno pehare, zato što je 50. turnir. To je poklon od njega", naveo je Suljkanović.

Dario Popović, generalni sekretar turnira, kazao je da će povodom jubilarnog turnira "Pošte Srpske" izdati prigodnu poštansku markicu sa motivima turnira, te najavio prateće aktivnosti:

"Organizovaćemo sedmi put 'Paradu sporta' na kojoj očekujemo učešće više od 30 klubova koji okupljaju više od 2.000 članova. Nakon 'Parade sporta' održaće se muzički program, odnosno koncert koji će najaviti svečano otvaranje 50. turnira."

Prvi turnir u Doboju održan je 1965., nakon pauze tokom ratnih godina od 1996. godine redovno se održava, a ni katastrofalne poplave 2014. nisu prekinule dugogodišnju tradiciju.

Umjesto na Stadionu sportskih igara narednih godina turnir bi mogao biti igran u sportskoj dvorani za čiju izgradnju bi kamen temeljac mogao biti položen krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije