Rukomet

Usaglašen Statut RS FBiH

Usaglašen Statut RS FBiH
Usaglašen Statut RS FBiH

Usvajanjem Statuta i zakazivanjem sjednice Skupštine Rukometnog saveza Federacije za nedjelju, Rukometni savez BiH će nakon višemjesečne agonije i lutanja uskoro konačno djelovati kao legalan savez.

Više od četiri mjeseca RS BiH nalazio se u pat poziciji, a dogovorom federalnih partnera, koji je pao u utorak, o usaglašavanju novog Statuta RS FBiH stvoreni su svi uslovi da RS BiH konačno počne djelovati u skladu sa postojećim Zakonom o sportu. Rukometni savez Federacije zvanično će biti formiran u nedjelju, kada je zakazana sjednica Skupštine ovog entitetskog saveza.

"Drago nam je da smo u prijateljskom ozračju sklopili dogovor. Prijedlog statuta je pripremljen, a sjednica Skupštine zakazana je za nedjelju. Ovo je platforma za preregistraciju RS BiH. Nakon nedjelje ići će se sa pripremanjem sjednice Skupštine krovnog saveza koji će nakon toga biti upisan u registar udruženja kod Ministarstva pravde BiH", kazao je Petar Skočibušić, član IO RS BiH, koji je predstavljao hrvatsku komponentu u pregovorima o RS FBiH.

Da je konačno postignut dogovor između dvije strane, potvrdio je i Enid Tahirović, član Predsjedništva RS BiH u ostavci.

"Radne grupe su se usaglasile o novom Statutu. Nakon što se to završi, ići će se u proces preregistracije RS BiH. Sastanku su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora koji su asistirali gdje je bilo potrebno. Drago mi je da smo konačno riješili ovaj problem koji je trajao predugo", izjavio je Tahirović, koji je dodao da će sjedište Saveza FBiH u prve četiri godine biti u Mostaru.  Na nedjeljnoj sjednici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije