Rukomet

Veselin Vujović za NEZAVISNE: Španija nije zaslužila da igra u finalu

Veselin Vujović za NEZAVISNE: Španija nije zaslužila da igra u finalu
Veselin Vujović za NEZAVISNE: Španija nije zaslužila da igra u finalu

Znalo se da će, ko prođe našu grupu smrti, otići daleko na Euru u Poljskoj. To je uspjelo prije svih Njemačkoj, pa i Španiji. Nisam se nadao da će Nijemci otići do kraja, ali su kad se sve sabere zasluženo postali prvaci Evrope, rekao je za "Nezavisne" legendarni Veselin Vujović, aktuelni selektor rukometaša Slovenije i trener Zagreba.

Osvajač brojnih medalja i titula, među kojima je i zlato s Olimpijskih igara iz 1984. u Los Anđelesu, sa "zmajčekima" nije uspio napraviti značajan rezultat u Poljskoj. Ipak, jedan od najboljih igrača bivše Jugoslavije svih vremena ističe da nije toliko nezadovoljan igrom svojih pulena.

"Igrali smo u grupi smrti u kojoj je svako svakoga mogao pobijediti. Smatram da se nismo toliko loše predstavili. Imali smo puno pehova prije početka jer sam ostao bez dva beka, prije svih Jure Dolenca, a onda nam se povrijedio Dean Bombač uoči utakmice sa Njemačkom. Slovenija ne može nadomjestiti toliki broj igrača. Igrali smo u teškoj grupi, mada smatram da smo mogli pokazati malo jači karakter i želju. I ja sam tu dosta novi, ali idemo dalje. Nemamo sreće sa žrijebom, slijede olimpijske kvalifikacije sa Španijom i Švedskom, pa baraž za SP sa Norveškom", ističe Vujović.

NN: Može li se titula Njemačke smatrati senzacijom?

VUJOVIĆ: Kada su prošli našu grupu Nijemci su igrali sve kvalitetnije. Ni brojne povrede ih nisu sputale, što samo govori koliko je kvalitetnih igrača na raspolaganju imao Dagur Sigurdson. Mislim da nisu ciljali titulu, očekivali su možda plasman na SP, ali sve im se poklopilo. Imali su hrabrosti, imali su selektora koji je kao stranac dobio odriješene ruke. I fortuna je bila nekad na njihovoj strani i neke sudijske pogreške, posebno protiv Norveške, kada se i desio ozbiljan skandal. Ipak, na kraju su zasluženo prvi. Igrali su uz nas najbolju odbranu na šampionatu. Tek kada stanete ispred jedne takve ekipe i vidite te gorostase shvatite koliko je potrebno snage da nešto napravite. To su na svojoj koži najbolje osjetili Španci i najbolji igrač Julen Aguinagalde, koji nije postigao niti jedan pogodak.

NN: Kako komentirate uspjeh Hrvatske, koja je na kraju bila bronzana?

VUJOVIĆ: Prije svega ću reći da Španci možda i nisu zaslužili finale. Mislim da je tu morala biti Norveška, koja je na njihovu nesreću morala igrati polufinale s Njemačkom. Hrvatska je mogla i do finala nakon one senzacionalne pobjede nad Poljskom. Ipak, protiv Španaca su bili emocionalno istrošeni. Osvojili su medalju i pokazali da će u budućnosti biti jedni od glavnih kandidata za medalje na velikim takmičenjima.

NN: U Poljskoj je nastupilo pet selekcija iz regiona. Da li Vas je neko razočarao?

VUJOVIĆ: Moram reći da se niko nije obrukao. Crnogorci su plasmanom ostvarili veliki uspjeh, a uz sve afirmisali su veliki broj mladih igrača. Sigurno je da ih očekuje svijetla budućnost. Makedonci su očekivano igrali taktički i tvrdo. Ne znam šta im se desilo protiv Hrvatske. Njihova generacija je na zalasku i ne znam šta mogu očekivati u budućnosti. Srbija je igrala dobro bez nekih bitnih igrača. Imali su nekih personalnih problema, ali sve u svemu su se pokazali u dobrom svjetlu.

NN: BiH je u baražu za SP dobila Švedsku, selekciju protiv koje ste igrali u Poljskoj.

VUJOVIĆ: Ovo je prvenstvo svima dalo za pravo da pomisle da se može nešto napraviti ukoliko igrate borbeno, imate volju i želju. Ipak, sve to neće biti dovoljno da se prođe Švedska, koja ima jako veliki broj kvalitetnih igrača. Radi se o selekciji koja može igrati protiv svakoga na svijetu na bilo kojem terenu.

NN: Kolike su šanse BiH?

VUJOVIĆ: Ono što daje nadu BiH jeste da biti favorit na papiru ne znači ništa. Bosna ima kvalitet i znanje i struku. Iskreno, biće iznenađenje da se prođe Švedska. Da šanse postoje da se nađete u Francuskoj - postoje, i od toga ne treba bježati. 

Najbolji na svijetu 1988.

Veselin Vujović je rođen 1961. godine na Cetinju. Prve uspjehe je doživio u šabačkoj Metaloplastici, s kojom se dva puta popeo na krov Evrope (1985. i 1986.). U riznici trofeja nalazi se i sedam titula prvaka Jugoslavije, četiri pehara prvaka Španije (Barselona), kao i 11 nacionalnih kupova. Najljepše stranice ispisao je nastupajući za Jugoslaviju, predvodivši je do zlata na OI u Los Anđelesu 1984. i srebra u Seulu 1988. godine, zatim do jedne titule prvaka svijeta, na SP 1982. (Njemačka) i bronze na EP 1995. Prije 28 godina od strane IHF-a je proglašen za najboljeg rukometaša svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije