Rukomet

Vogošći prvi trofej u istoriji

Vogošći prvi trofej u istoriji
Vogošći prvi trofej u istoriji

SARAJEVO- Rukometaši Vogošća Poljine Hilsa pobjednici su Kupa BiH za sezonu 2015/2016. Vogošćani su u velikom i dramatičnom finalu, koje je odigrano u dvorani "Amel Bećković" u Sarajevu, savladali ekipu Izviđača rezultatom 31:30 i tako prvi put osvojili jedan trofej u istoriji.

Sa druge strane, Izviđač nakon osvojene titule, prve nakon 11 godina, nije uspio da dođe do trećeg trofeja i u najmasovnijem takmičenju u BiH.

Aktuelni prvak BiH je furiozno otvorio susret. Brza tranzicija i sjajna igra u odbrani "skautima" su donijeli vođstvo od 4:0, a domaći su tek u 8. minuti uspjeli da postignu prvi pogodak. Gosti su plus pet imali već nakon 13 minuta igre, kada je trener Vogošćana zatražio tajm-aut. Ipak, to nije mnogo pomoglo domaćinima u tim trencima, koji nisu imali rješenje za igru Izviđača, koji je imao maksimalnu prednost od šest golova u prvih 30 minuta. Do kraja prvog dijela izabranici Danijela Riđića su uspjeli da smanje, pa se na odmor otišlo sa rezultatom 18:15.

Početkom drugog dijela Vogošća je krenula agresivnije, pa su u 35. minuti došli na minus jedan (18:19). U tim trenucima goste je u igri držao golman Marko Ivanković, koji je odbranio tri sedmerca. Ipak, u 42. minuti prvi put smo vidjeli neriješen rezultat (21:21), tako da se ušlo u neizvjesnu završnicu. Zahvaljujući Ivankoviću, te golu Ante Grbavca "skauti" su došli do 25:23, ali su domaći četiri minute do kraja došli do poravnanja (28:28), a zatim i do prvog vodstva na utakmici (29:28).

Nakon 30:30, Vogošća je imala posljednji napad, Ivanković je odbranio, ali je lopta došla do Alena Ovčine, koji je tri sekunde prije kraja pogodio za veliku pobjedu i slavlje domaćih rukometaša.

Najzaslužniji za pobjedu Vogošće bio je Tarik Međić sa 10 golova, dok su Anes Bečić i Alen Ovčina dodali po četiri. Na drugoj strani, Ante Grbavac je postigao osam golova, Mario Pavlak je dodao pet.

U prvom polufinalnom susretu završnog turnira, Vogošća je pobijedila visočku Bosnu 27:24, dok je novi državni prvak Izviđač bio bolji od branitelja naslova Borac M:tela rezultatom 35:32.

Tako je spuštena zavjesa na još jednu rukometnu sezonu, u kojoj je ekipa Borca najviše razočarala. Banjalučani su u prethodne tri sezone osvajali duplu krunu, dok su u ovoj ostali bez ijednog trofeja i vjerovatno bez plasmana u SEHA ligu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije