Rukomet

ŽRK Grude obezbijedio četvrtu uzastopnu titulu

ŽRK Grude obezbijedio četvrtu uzastopnu titulu
Foto: N.N. | ŽRK Grude obezbijedio četvrtu uzastopnu titulu

Rukometašice Gruda dva kola prije kraja Premijer lige BiH osigurale su četvrtu uzastopnu titulu prvaka BiH. Trijumfom nad Goraždem (35:18) u 20. kolu Gruđanke su stekle nedostižnu prednost u odnosu na drugoplasirano Jedinstvo od osam bodova prednosti.

Jedan od najmlađih sportskih kolektiva u BiH (prvu takmičarsku utakmicu odigrali 2010. godine), Ženski rukometni klub Grude je postao jedan od najdominantnijih na bh. tlu. Iako u ovom klubu ne žele puno da govore o brojkama, one su moraju spomenuti.

U petoj sezoni u elitnom rangu osvojile su četiri titule, uz osvojena dva Kupa (prošle sezone se nije igrala završnica). Grude su u nizu od 89 utakmica bez poraza (88 pobjeda i jedan remi), a posljednji su u bh. takmičenju doživjele prije tri i po godine (novembar 2014. godine).

"Brojke jesu impozantne, ali ne vodimo previše računa o tome. Nikad nam nije bio cilj osvajanje nečega. Ciljevi su od početka bili masovnost rukometa u mjestu koje ima 4.000 stanovnika i vrhunski rad s igračicama. Mi smo u Premijer ligu ušli sa prosjekom od 15 godina. Time se vodimo i danas. Kada smo sve to ispunili kao posljednica toga došli su i rezultati", kaže predsjednik Zoran Trlin.

I ove sezone Gruđanke su demonstrirale silu na parketima širom bh. dvorana. Neumoljivo su punile mreže protivnica, a da u nekim susretima nisu pružali šansu svim igračicama brojka od 747 pogodaka ove sezone bila bi znatno veća.

Izabranice Zlate Zubac na dobrom su putu da treću uzastopnu sezonu završe bez poraza, a na tom putu ih može zaustaviti samo Jedinstvo, s kojim igraju naredno kolo.

"Nakon prve četiri godine odredili smo da cilj bude da postanemo središte razvoja ženskog bh. rukometa, što smo i uspjeli. Nemamo nikakav imperativ da se nešto mora osvojiti. Svaku utakmicu smo igrali kao da je odlučujuća. Ne ganjamo nikakve rekorde - da smo to radile u nekim utakmicama bismo bili na koti od 60-70 pogodaka. Ponosan sam na cure, trenere i vodstvo kluba", istakao je čelni čovjek kluba, koji je za kratko vrijeme postao sinonim za ženski rukomet u BiH.

Fenomen iz malog mjesta u Hercegovini je tako nastavio da piše istoriju, vjerovatno i van bh. okvira, i najbolji primjer kako jedan sportski kolektiv u BiH, u stvari, treba da funkcioniše. Pored dvije prvenstvene utakmice, Gruđanke očekuje i završnica Kupa BiH, tako da će imati priliku da ponovo osvoje duplu krunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije