Rukomet

ŽRK Grude piše istoriju bh. rukometa, bez poraza 900 dana

ŽRK Grude piše istoriju bh. rukometa, bez poraza 900 dana
ŽRK Grude piše istoriju bh. rukometa, bez poraza 900 dana

Rukometašice Gruda nastavljaju da pišu istoriju bh. rukometa, one su skoro 900 dana bez poraza, a posljednji su doživjele u novembru 2014. godine protiv Katarine.

ŽRK Grude su svojevrstan fenomen i jedan od najmlađih klubova u BiH i šire (osnovan 2009. godine). Aktuelne prvakinje BiH su na dobrom putu da ponove briljatnu prošlu sezonu koju su završile bez poraza. U novoj sezoni su na omjeru 14:0 i praktično su osigurale treću uzastopnu titulu.

"U nizu smo od 51 utakmice bez poraza u prvenstvenim utakmicama. Mislim da je ekipa sazrijevala i rasla iz godine u godinu. Kompaktni smo i to je rezultat ovoga što imamo. Imali smo furioznu prošlu sezonu, a situaciji je slična i ove. Ono što me raduje jeste da kod djevojaka ne nedostaje motiva za nove pobjede", kaže trener ŽRK Grude Zlata Zubac.

Upravo je dolaskom nekadašnje selektorke ženske rukometne reprezentacije BiH i bivše golmanice mostarske Lokomotive i profesorice tjelesnog odgoja ovaj sportski kolektiv postao jedan od najdominantnijih na prostoru regiona.

"Mojim dolaskom započela je reorganizacija kluba. Sve se posložilo, klub je stabilan organizacijski i mogu samo poželjeti da takav i ostane. Počeli smo sa federalnom ligom, a sada smo neprikosnovene u BiH", ističe trener bh. šampionki.

Iako je ostalo još da se igra, jasno je da će Grude doći do novog naslova prvaka BiH. Pitanje je samo hoće li ona biti perfektna kao ona prošla, odnosno hoće li je zaključiti bez poraza.

"Iako ne treba ništa unaprijed govoriti, mislim da imamo bodovnu zalihu koja nam govori da je prvenstvo riješeno. Vidjećemo hoće li biti bez poraza", rekla je naša sagovornica.

Prvi pratilac Gruđanki je tuzlansko Jedinstvo koje za liderom zaostaje velikih 11 bodova u Premijer ligi.

"U jesenjem dijelu bile su tri-četiri izjednačene ekipe, što nas je obradovalo. Nažalost, u drugom dijelu prvenstvo je ponovo oslabljeno zbog raznih kriza u klubovima. Izdvojilo se jedino Jedinstvo s kojim ćemo igrati za par kola u Tuzli. Liga je, nažalost, na niskom nivou, mi dominiramo, a voljeli bismo da je drugačije, da imamo konkurenciju", izjavila je nekadašnja reprezentativka bivše Jugoslavije.

Da je stanje u ženskom rukometu na niskim granama, pokazuje i to da reprezentativne selekcije u BiH ne postoje.

"Sve je zanemareno, nema ničega. Jedino što imamo jeste da se još uvijek održavaju natjecanja za mlađe uzraste i tu sve obaveze završavaju. Da imamo reprezentaciju, puno toga bi se promijenilo, a interesovanje bi bilo mnogo veće", zaključila je Zlata Zubac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije