Rukomet

Za vikend počinje nova rukometna sezona u BiH

Za vikend počinje nova rukometna sezona u BiH
Foto: Ilustracija | Za vikend počinje nova rukometna sezona u BiH

Premijer liga BiH u rukometu u obje konkurencije počinje ovog vikenda. Naslov brane rukometaši Borac M:tela i rukometašice Gruda, koji će i ove sezone biti među glavnim kandidatima za titulu prvaka BiH.

Novost kod muškaraca jeste da će liga imati neparan broj klubova (13), tako da će svako kolo jedan klub odmarati. Takođe, novi šampion biće dobijen u regularnom dijelu sezone, jer ovaj put neće biti plej-ofa. Nekoliko ekipa je najavilo kandidaturu za plasman u vrh tabele. Nakon pripremnog perioda i prelaznog roka među favorite se ubrajaju prije svih aktuelni prvak Borac, Izviđač i Konjuh, dok će iz drugog plana vrebati pojačana visočka Bosna, Zrinjski, Derventa, kao i podmlađene ekipe Vogošće i sarajevske Bosne. Bojan Unčanin, trener šampiona Borca, smatra da će se četiri-pet ekipa boriti za trofej.

"Biće interesantna liga, ekipe koje pretenduju za vrh su izjednačene. Šteta je što neće biti plej-ofa i zbog toga se izgubio jedan dio kvaliteta. Prošle sezone je bilo veoma zanimljivo. Nije mi jasno zašto se Rukometni savez BiH odlučio za takav potez, dosta dobrih utakmica ćemo izgubiti, a i promocija rukometa će biti u hendikepu", rekao je Unčanin i dodao:

"Svaka utakmica će biti jako bitna. Smatram da će osim nas, kao šampiona, za visok plasman konkurisati Izviđač, Vogošća, Konjuh, koji je zadržao skoro cijelu postavu i pojačao se, te Bosna iz Visokog, koja je odradila najzvučniji prelazni rok (pored ostalih stigao Adnan Harmandić)... Naravno, ne znači da i druge ekipe ne mogu da urade nešto više, svako ima šansu i vrijeme će pokazati koji timovi će se izdvojiti", kazao je strateg Borca.

Velika očekivanja u novoj sezoni ima višestruki prvak BiH - Izviđač, koji je prošle sezone ostao bez trofeja.

"Mi želimo titulu i povratak u SEHA ligu. Trenutno imamo problema s povredama, a kad budemo kompletni bićemo moćni. Sigurno da nas očekuje neizvjesno prvenstvo. Dosta ekipa je istaklo kandidaturu za vrh, prije svega mislim na Borac, visočku Bosnu, Zrinjski takođe ne smijemo potcijeniti, dok je među favoritima i Konjuh", izjavio je šef stručnog štaba Ljubušaka Silvio Ivandija.

U ženskoj konkurenciji i ove sezone Grude bi trebalo da vode glavnu riječ, a glavni rival kao i prošle sezone biće im tuzlansko Jedinstvo.

"Ne znam da li smo favoriti ove sezone, ali potrudićemo se da odbranimo trofej. Imamo problema s manjim povredama igračica, ne možemo da računamo na Amandu Marić i Anitu Azinović u prvom kolu, ali šta je - tu je. Spremni smo, dobro smo odradili pripreme, odigrali dvije jake evropske utakmice i borićemo se", rekla je Zlata Zubac, trener Gruda.

Parovi 1. kola

Rukometaši, subota: Zrinjski - Goražde (17), Kakanj - Konjuh (18.30), Slavija - Sloga (19), Maglaj - Derventa (19), Izviđač - Bosna (V) (20), nedjelja: Vogošća - Bosna (S) (18). Slobodna je ekipa Borca.  Rukometašice, subota: Izviđač - Grude (17.30), Krivaja - Ilidža (19), Katarina - Dubica (19), Goražde - Neretva (20), nedjelja: Mira - Jedinstvo (17), Hadžići - Bihać (17).

1. kolo Borac ne igra pa će u subotu (18 sati) u banjalučkoj dvorani "Borik" odigrati posljednju test utakmicu protiv Gračanice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije