Rukomet

"Zmajevi" će na Kosovo

"Zmajevi" će na Kosovo
"Zmajevi" će na Kosovo

Rukometna reprezentacija BiH u evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj igraće u Grupi 1 sa selekcijama Litvanije, Slovačke i Kosova.

Ovo je epilog žrijeba, koji je u ponedjeljak održan u sjedištu Evropske rukometne federacije (EHF) u Beču.

Samo prvoplasirani tim plasiraće se u baraž za odlazak na smotru najboljih svjetskih reprezentacija. Zanimljivo, upravo Litvanija je jedan od glavnih "krivaca" što bh. rukometaši nisu uspjeli da dođu do Evropskog prvenstva, koje će se početkom naredne godine održati u Poljskoj. Izabranike Dragana Markovića skupo je koštao poraz u Kaunasu. Ujedno za Litvance je to bila jedina pobjeda u kvalifikacijama za "EURO 2016". Stoga će na putu ka Francuskoj bh. tim imati lijepu priliku da se revanšira Litvaniji. Tu je i selekcija Slovačke, s kojom nemamo lijepo iskustvo. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2005. BiH je bila u grupi sa Slovačkom i Holandijom. Na kraju su izabranici tadašnjeg selektora Jasmina Mrkonje zauzeli drugo mjesto i nisu otišli u baraž. Slovaci su na domaćem parketu slavili ubjedljivo 36:26, dok je u drugom ogledu u Gračanici bilo 27:25 za našu selekciju.

Pored dvije spomenute selekcije, u Grupi 1 je i debitant u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - selekcija Kosova, koja je apsolutni autsajder.

"Nekako sam naslutio da ćemo dobiti ove protivnike u grupi. Ne smijemo nikoga potcijeniti, posebno ne Litvaniju, koja nas je dobila u posljednjim kvalifikacijama. Međutim, s druge strane, sumnjam da možemo odigrati onako loše kao u Kaunasu. Slovačka je jako nezgodna reprezentacija. U prednosti su jer im je okosnica nacionalnog tima u jednom klubu, Tatran Prešovu. Dakle, na okupu su cijelu sezonu. Što se Kosova tiče, znam da jako puno ulažu u rukomet u posljednje vrijeme. Tamo igraju naši Ante Kukrika i Goran Biljaka. Imali su oni i ranije dobar rukomet, što nam treba biti poziv na oprez", kaže selektor Marković i nastavlja:

"Kada se sve uzme u obzir, apsolutni smo favoriti za osvajanje prvog mjesta u Grupi 1. Samo to me i interesuje, sve osim plasmana u baraž bio bi veliki neuspjeh. Podigli smo kriterije u posljednje vrijeme. Rejting naš reprezentacije je sada mnogo veći, što pokazuju i brojni transferi bh. igrača širom Evrope. Definitivno smo vratili ugled našem rukometu, sada te standarde moramo održati."

Utakmice kvalifikacija igraće se početkom novembra ove godine, te u januaru naredne. Pobjednici i 12 reprezentacija s "EURO 2016" igraće baraž, nakon kojeg će se dobiti devet učesnika SP iz Evrope. Preostala četiri evropska mjesta zauzeće domaćin i akutelni svjetski šampion Francuska, te tri najbolje plasirane selekcije s EP u Poljskoj. Prve utakmice baraža igraće se između 10. i 12. juna, a revanši od 14. do 16. juna 2016. godine.

Grupa 1

  1. BiH
  2. Litvanija
  3. Slovačka
  4. Kosovo

Grupa 2

  1. Austrija
  2. Finska
  3. Rumunija
  4. Italija

Grupa 3

  1. Letonija
  2. Ukrajina
  3. Grčka
  4. Kipar

Grupa 4

  1. Portugal
  2. Izrael
  3. Estonija
  4. Gruzija

Grupa 5

  1. Portugal
  2. Turska
  3. Belgija

Grupa 6

  1. Holandija
  2. Švajcarska
  3. Luksemburg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije