Rukomet

"Zmajevi" i dalje u dobrom položaju

"Zmajevi" i dalje u dobrom položaju
Foto: N.N. | "Zmajevi" i dalje u dobrom položaju

Pobjeda nad Bjelorusijom i poraz od Češke u Tuzli je skor bh. rukometaša na startu kvalifikacija za Euro 2020. godine. Dva boda iz dvije utakmice ostavljaju realne šanse da se dokopaju prvog nastupa na Evropskom prvenstvu, iako su u subotu naveče mogli skoro pa završiti priču.

Ipak, Česi su bili bolji i, prije svega, svježiji i odmorniji, te su odnijeli cijeli plijen (25:20). "Zmajevi" su nakon velikog trijumfa u Bjelorusiji propustili veliku priliku u tuzlanskom "Mejdanu" da savladaju Češku i tako praktički završe posao u kvalifikacijama. Česi su u prepunom "Mejdanu" bili bolji u svim segmentima i ostvarili zasluženu pobjedu, kojom su oni umjesto nas napravili veliki korak ka EP. Samo su u uvodnim minutama izabranici selektora Bilala Šumana, koji su bili umorni od delekog puta iz Minska, bili ravnopravan takmac. Evidentno je bilo da se nisu uspjeli regenerisati samo 48 sati od utakmice u Minsku.

"Nismo imali dan da se pripremamo ni za Bjelorusiju. Ne mogu da vjerujem da smo igrali u četvrtak, pa u subotu. Tražiti alibi nije lijepo, ali nismo dobro izgledali protiv Češke. Nismo pokazali svoju pravu stranu, umor je uradio svoje, a samo mi znamo kako smo otišli i vratili se iz Bjelorusije. Bez obzira na sve, zadovoljan sam sa dva boda i mislim da imamo velike šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo", rekao je Benjamin Burić, jedan od najboljih bh. rukometaša, dodavši da bh. rukometu pod hitno treba pomoći, te da se teško boriti sa svim vjetrenjačama koje igrače čekaju po svakom dolasku na okupljanje.

Da nisu bili na nivou, složio se i selektor Šuman, koji je naglasio da su propustili veliku šansu da naprave odlučujući korak ka Evropskom prvenstvu.

"Moglo je biti mnogo bolje, sve u svemu, ali da budem iskren, plan je bio da osvojimo dva boda koja smo željeli u Tuzli. Bili smo na pragu da u oktobru napravimo nešto ogromno i veliko, no nismo uspjeli. Mnogo zicera, tehničkih grešaka, davanja šansi za njihovu kontru je razlog poraza", kaže Šuman i dodaje:

"Ipak, nalazimo se u dobroj situaciji, jer se bodovi protiv četvrtoplasirane ekipe neće brojati, već samo protiv prve dvije ekipe. Pobijedili smo protivnika iz šešira jedan, vidjećemo kako će to izgledati protiv Finske, a onda u junu protiv Bjelorusije i Češke."

Kvalifikacije se nastavljaju u aprilu dvomečom protiv Finske. U slučaju očekivana dva trijumfa, bh. rukometašima bi bila dovoljna još jedna pobjeda u junu protiv Bjelorusije na domaćem terenu koja bi najvjerovatnije trasirala put "zmajeva" na Euru.

Grupa 5

1. Češka      2        2        0        0        56:47 4       

2. Bjelorusija        2        1        0        1        56:50 2       

3. BiH         2        1        0        1        50:54 2       

4. Finska     2        0        0        2        47:58 0

Poraz Srbije

Rukometaši Srbije izgubili su juče od Švajcarske 24:29 u drugom kolu grupe 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. Novi tim selektora Nenada Peruničića ni u drugom meču nije ostvario pobjedu, pa su poslije ovog poraza u Cugu i remija sa Belgijom šanse za plasman na EP znatno manje. Srbija u narednom meču, u aprilu, dočekuje Hrvatsku. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije