Rukomet

"Zmajice" saznale protivnike na EP

"Zmajice" saznale protivnike na EP
Foto: Ilustracija | "Zmajice" saznale protivnike na EP

Ženski reprezentativni rukomet vraća se na evropsku scenu 2019. i to nastupom U-19 reprezentacije na Evropskom prvenstvu druge divizije, a današnjim žrijebom odlučeno je da BiH igra u Grupi B sa reprezentacijama Poljske, Finske, Ukrajine i Izraela.

Prvenstvo će se održati od 13. do 21. jula 2019. godine. Inače u ovoj kategoriji učestvuje 18 selekcija koja su podijeljene u četiri grupe i koje će igrati na turnirima u Bugarskoj i Litvaniji. BiH će igrati u Bugarskoj, baš kao i reprezentacije Srbije, Bugarske, Islanda, Velike Britanije i Grčke (B grupa), dok će u Litvaniji igrati Češka, Turska, Farska Ostrva (A grupa), Litvanija, Makedonija, Švajcarska i Gruzija (B grupa).

Podsjetimo, reprezentacija BiH je praktički počela sa radom ove godine, a na svom prvom velikom takmičenju u maju osvojila je prvo mjesto na IHF/EHF "Women's Trophy 2018" turniru u Tuzli, te tako osigurala i plasman na Interkontinentalni kup 2019, a s kojeg pobjednik ide direktno na Svjetsko juniorsko prvenstvo za djevojke rođene od 2000. godine. "Zmajice" su za nastup na Euru prijavljene početkom godine, a novac je obezbijeđen upravo kroz organizaciju turnira u Tuzli.

Reprezentaciju na ovom prvenstvu trebalo bi da predvodi Sanja Bajgorić, koja je neposredno nakon turnira u Tuzli, gdje bila u stručnom štabu, izabrana za selektora bh. juniorki. U nedostatku seniorske reprezentacije, koja već godinama ne egzistira, ovo će biti najznačajnije takmičenje za žensku reprezentaciju u posljednjih nekoliko godina. Posljednji put jedna ženska selekcija BiH (U-20) na zvaničnim takmičenjima učestvovala je 2016. godine u okviru kvalifkacija za Svjetsko prvenstvo. Treba  se nadati da će se stanje u Rukometnom savezu BiH, koji i dalje ima velikih finansijskih problema, popraviti i da neće biti smetnji za odlazak talentovane generacije na Evropsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije