Šah

Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu

Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu
B. Tomić - 16.07.2012 08:55 Video Foto

BANJA VRUĆICA - Nada Tešanović, ministarka porodice, omladine i sporta RS, svečano je u nedjelju naveče, na Sportskom stadionu u Banji Vrućici, otvorila 12. prvenstvo Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta insistira na mladim kadrovima, jer bez mladih neće biti ni dobrih takmičara ni napretka u sportu. Zbog toga je ovo prvenstvo izuzetno značajno; ono će pokazati da su nas posjetili upravo oni koji će u skoroj budućnosti pronijeti slavu šaha", istakla je ona.

Slično uvjerenje iznio je i Pantelija Dakić, predsjednik Šahovskog saveza RS.

"S razlogom očekujem da će smotra najtalentovanijih evropskih šahista doprinijeti još većoj afirmaciji, popularizaciji predivne i čudesne igre na prostorima BiH", rekao je Dakić i podsjetio da su u Tesliću šahovske figure pomjerali svjetski šampioni Mihail Talj, Tigran Petrosjan, Maja Čiburdanidze...

I Teslić ima čime da se ponosi, naveo je Savo Kasapović, načelnik opštine.

"Teslić ima bogatu šahovsku istoriju. Šahovski klub već dugi niz godina visoko kotira, kako u organizacionom smislu, tako i u pogledu postignutih rezultata. Rad sa mladima je kvalitetno organizovan, a rezultati su vidljivi na svakom koraku. Ovim tvrdnjama najbolje u prilog ide činjenica da je teslićka šahovska škola iznjedrila jednog velemajstora, sportistu svjetskog glasa, Borkija Predojevića", s ponosom je naveo Kasapović.

Dodaje kako su ovaj kraj uvijek krasili gostoprimstvo i toplina.

"Da nije tako ne bi se šahovske manifestacije najvišeg ranga održavale upravo ovdje. Mi smo danas na zajedničkom zadatku; na vama je da promovišete šah, takmičite se, a naša obaveza je da vam za to stvorimo najbolje uslove i sve učinimo da vam taj period protekne ugodno.

Posvetite ovih nekoliko dana sticanju poznanstava i razmjeni iskustava", zaključio je načelnik opštine Teslić.

O značaju rada s mladima govorio je i Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije.

"Mi poklanjamo veliku pažnju razvoju šaha među mladima, pa je, između ostalog, naša glavna šahovska aktivnost usmjerena ka uvođenju šaha u škole širom cijele Evrope. U ime, Silvija Danailova, predsjednika Evropske šahovske unije, pozivam ljude od uticaja da podrže naše napore", istakao je Šakotić.

Nakon proglašenja 12. prvenstva Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu, čiji su pokrovitelji predsjednik RS Milorad Dodik i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, otvorenim, uslijedila je ceremonija proglašenja najuspješnijih šahista na Brzopoteznom prvenstvu Evrope.

Pehare i medalje uručili su: Vladimir Šakotić, Goran Raca (pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport RS), Dragan Bogdanić (direktor Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica), Pantelija Dakić, Nada Tešanović i Savo Kasapović.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Etno grupa "Trag" iz Laktaša, mažoretkinje i KUD "Naši običaji" iz Teslića.

Na kraju večeri priređen je vatromet.

Direktan prenos partija

Danas je na programu, počev od 10 sati, prvi dio pojedinačnog prvenstva Starog kontinenta u ubrzanom šahu, kada će se parovati sedam kola.

Igrači će na raspolaganju imati po 15 minuta za partiju i dodatnih 10 sekundi za svaki odigrani potez.

Preostala dva kola igraće se u srijedu.

Dodatni kvalitet šampionatu daje činjenica da su organizatori obezbijedili direktan prenos šest najzanimljivih partija. Partije možete pratiti na službenom sajtu www.youthchess.org.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Skakač se revanširao Matu

  24.08.2014 12:10 - N.N.

  TESLIĆ - Škola šaha "Skakač" iz Banjaluke savladala je u prijateljskom meču, održanom juče u Tesliću, domaću Školu šaha "Mat" sa 18½:17½, po krugovima 2:4, 4:2, 3:3, 4:2, 1½:4½, 4:2.

  Foto
 • Dvoje šahista preminulo tokom takmičenja

  15.08.2014 14:16 - Agencije

  TROMSO - Dvoje šahista, učesnika Šahvoske olimpijade održane u norveškom gradu Tromso, preminula su prirodnom smrću, saopštila je danas norveška policija.

 • Aleksandri Dimitrijević priznata titula ženskog velemajstora

  13.08.2014 14:02 - N.N.

  TROMSO - Kolo prije kraja 41. šahovske Olimpijade, koja se održava u tromsu, muška reprezentacija BiH se nalazi na 41, a ženska selekcija na 39. mjestu.

 • Mladi šahisti iz Bileće ponovo prvaci RS

  12.08.2014 12:08 - Fena

  BANJALUKA - Šahisti „Osnovca“ iz Bileće ponovo su pobijedili na šahovskom omladinskom turniru održanom u Banji „Kardial“ kod Teslića.

 • Rekordni trijumf Osnovca, Skakač ponovo vicešampion

  11.08.2014 22:21 - N.N.

  BANJA VRUĆICA - Šahisti Osnovca iz Bileće osvojili su rekordnu, šestu titulu omladinskog ekipnog šampiona RS, dok je Škola šaha Skakač iz Banjaluke, nakon zlata iz 2011, osvojila treće srebro.

  Foto
 • Šahista na listi terorista

  05.08.2014 11:32 - D. Raduški

  DŽORDŽTAUN - Tafin Kan, šahovski šamion Gvajane, nije dobio vizu za Norvešku, gdje je trebao da učestvuje na 41. šahovskoj Olimpijadi, jer se njegovo ime pojavilo na međunarodnoj listi terorista.

 • Šteta u ŠK Doboj 60.000 KM

  04.08.2014 22:43 - Srna

  Šahovski klub Doboj pretrpio je štetu od oko 60.000 KM tokom majskih poplava i nalazi se na marginama djelovanja, rekao je predsjednik Kluba Zdravko Đuričić. On ja naveo da je tokom poplave uništena oprema u iznosu od oko 34.000 KM, dok je Gradska komisija za procjenu štete prikazala da je građevinska šteta na objektima kluba oko 25.000 KM.

 • Šahistkinje BiH nadigrale Englesku

  03.08.2014 23:19 - N.N.

  TROMSO - Sijevaju varnice na šahovskoj Olimpijadi, a tek je odigrano drugo kolo! Po prirodi parovanja, ukrštaju se još uvijek, uslovno rečeno, jače i slabije selekcije, ali breme favorita već sada nije uspjela da održi Ukrajina.

 • Dobar start podmlađenih šahovskih selekcija BiH na Olimpijadi

  02.08.2014 22:53 - N.N.

  TROMSO - Podmlađena muška reprezentacija Bosne i Hercegovine je uspješno startovala na 41. Olimpijadi, koja se održava u Tromsu (Norveška), savladavši nejaki Nepal s maksimalnih 4:0.

 • Mat bolji od Skakača

  02.08.2014 16:44 - N.N.

  BANJALUKA - Polaznici Škole šaha Mat iz Teslića savladali su danas u gostima Školu šaha Skakač iz Banjaluke sa 21:15, po krugovima 4:2, 3:3, 4:2, 4:2, 3:3, 3:3.

  Foto

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner