Sportovi na vodi

Amina Kajtaz rekordom otvorila SP

Amina Kajtaz rekordom otvorila SP
Amina Kajtaz rekordom otvorila SP

Bh. plivačica Amina Kajtaz prvi nastup na svjetskim prvenstvima pamtiće po državnom rekordu i 48. mjestu u trci na 100 metara delfin.

Ona je ovu dionicu u Kazanju danas isplivala za 1.03.39 minuta takmičeći se u konkurenciji 69 plivačica, a rekord je oborila u disciplini 50 metara delfin.

"Veoma sam zadovoljna rezultatom. Dobro sam krenula, prvih 50 metara isplivala sam za 28.31 sekund, što je novi rekord BiH. S obzirom na to da sam u petak i subotu imala temperaturu i da sam bila lošeg zdravstvenog stanja, veoma sam sretna što sam isplivala ovaj rezultat", rekla je osamnaestogodišnja Amina Kajtaz za "Nezavisne".

Dosadašnji rekord je, takođe, držala Kajtazova, a iznosio je 28.39 sekundi, koliko je isplivala ove godine u Kranju. Priliku da popravi vrijeme imaće u petak, kada će se takmičiti na 50 metara delfin.

"Mislim da mogu da plivam još brže u petak, imam osjećaj da će tako i biti", dodala je Kajtazova.

Amina Kajtaz je presrećna zbog nastupa na Svjetskom prvenstvu, najvećem takmičenju na kojem je dosad učestvovala.

"Čast mi je što sam nastupila na ovakvom prvenstvu i branila boje svoje države. Nastupiti na SP je osjećaj koji se ne može ni opisati. Jednostavno sam presrećna. Nisam imala nikakv strah, samo sam jedva čekala da nastupim i da se takmičim sa svjetskim šampionima. To je sigurno želja svih sportaša. Veoma sam sretna zbog svega", istakla je Kajtazova.

Prvog dana takmičenja u plivanju nastupio je i bh. plivač Ensar Hajder. On je zauzeo 49. mjesto (nastupio u konkurenciji 58 plivača) na 400 metara slobodno vremenom 4.02.41 minut, a u istoj disciplini je plivao i Velimir Stjepanović, osvajač bronzane medalje na SP u malim bazenima, te zlata sa Evropskog prvenstva u 50-metarskom bazenu. Reprezentativac Srbije nije uspio da se plasira u finale pošto je zauzeo 12. mjesto (3.49.49).

Hajder će još plivati 200 metara slobodno i 200 metara mješovito, a osim njega i Kajtazove, Bosnu i Hercegovinu će u Rusiji predstavljati Ivana Ninković (50 metara prsno) i šesnaestogodišnji Mihajlo Čeprkalo (200 metara delfin, 1.500 metara kraul), kojem će ovo biti prvi nastup na šampionatima svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije