Sportovi na vodi

Andrija Prlainović za "Nezavisne": Nisu mi dosadile medalje

Andrija Prlainović za "Nezavisne": Nisu mi dosadile medalje
Foto: Tanjug | Andrija Prlainović za "Nezavisne": Nisu mi dosadile medalje

Osvajanje četvrtog uzastopnog zlata na evropskim prvenstvima je veliki uspjeh, nešto što u novijoj eri vaterpola niko nije uradio.

Ponosni smo i meni je zadovoljstvo biti dio ove ekipe. Drago mi je što smo obradovali navijače u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj... i širom svijeta", rekao je za "Nezavisne" Andrija Prlainović, vaterpolista Srbije, nakon osvajanja titule evropskog prvaka.

Vaterpolisti Srbije su u subotu naveče u finalu Evropskog prvenstva u Barseloni pobijedili reprezentaciju Španije poslije izvođenja peteraca rezultatom 12:10 (0:1, 3:3, 3:2, 1:1 - 5:3). U regularnom dijelu utakmice bilo je 7:7, a onda je Srbija u izvođenju penala bila uspješnija. Miranda Fernandez pogodio je stativu, a Miloš Ćuk je postigao odlučujući gol. Prethodno su za "delfine" pogodili Filip Filipović, Prlainović, Milan Aleksić i Dušan Mandić, za četvrto evropsko zlato u nizu, što je pošlo za rukom samo Mađarskoj prije 80 godina.

"Napravili smo još jedan veliki uspjeh i nastavili niz osvajanja medalja. Finale je bilo predivno, u predivnom ambijentu i pred sjajnom publikom. Utakmica je bila zanimljiva i mi i oni smo imali šanse da riješimo meč prije peteraca, ali na kraju je sve dobro bilo. Mislim da je prevaga bilo naše iskustvo", istakao je Prlainović i o polufinalnoj utakmici s Hrvatskom, koja je po mnogima bila finale prije finala, dodao:

"Tu utakmicu smo bolje odigrali nego finale. Kontrolisali smo rezultat."

Srbija navijače ima širom svijeta, neki su je bodrili i sa tribina u Barseloni, a u ulozi navijača ovoga puta su bili i legendarni košarkaški treneri Željko Obradović i Svetislav Pešić.

"To što su nas bodrili Obradović i Pešić je još jedno veliko priznanje za nas", dodao je Prlainović, koji je sa Srbijom i Crnom Gorom, te Srbijom osvojio 29 medalja.

Vaterpolisti Srbije su navikli navijače na medalje, od 2006. godine osvojili su 22 zlatna odličja na Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, svjetskoj ligi...

"Nevjerovatan je to niz medalja. Ne znam da li je ijedna zemlja u Evropi za 13 godina to uspjela", rekao je Prlainović i kroz osmijeh dodao da mu medalje nisu dosadile i da će nakon odmora razmišljati o novoj reprezentativnoj sezoni.

Na pitanje da li ćemo ga gledati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. kratko je odgovorio: "Nadam se".

Zasluge za titulu evropskog šampiona idu njemu, ali i Gojku Pijetloviću, Dušanu Mandiću, Viktoru Rašoviću, Savi Ranđeloviću, Milošu Ćuku, Dušku Pijetloviću, Nemanji Vici, Milanu Aleksiću, Nikoli Jakšiću, Stefanu Mitroviću i Branislavu Mitroviću, te kapitenu Filipoviću, koji je nakon finala istakao:

"Penali se ne vežbaju, s tim se rađaš, a ovi momci su rođeni pobednici. Ostvarili smo cilj ove godine, a imamo još prostora za napredak. Ova ekipa može da ispiše nove stranice vaterpola i sporta."

Golman Branislav Mitrović je rekao da je ekipa još jednom pokazala da kada je najteže igra najbolje za svoju zemlju i dodao:

"Nismo svesni šta smo uradili, posebno zbog šok utakmice u finalu. Zato je uspeh još veći."

Bivši trofejni igrač, a sada selektor zlatne generacije srpskih vaterpolista Dejan Savić izjavio je da osvajanje četvrte titule prvaka Evrope u nizu nije slučajno, već plod rada više od decenije.

"Turnir se završio onako kako smo zamišljali. Imali smo mnogo problema s umorom, ali su igrači izašli iznad sebe, pokazali karakter, motiv i jedinstvo u najtežim momentima. Sve ono što pokazuju više od decenije. Ovo nije slučajno, iako nekima izgleda prepotentno", rekao je Savić na konferenciji za medije po dolasku u Beograd.

On je dodao da srpski vaterpolisti zaslužuju svaku zlatnu medalju za posvećenost i odnos prema državnom grbu.

"Kao selektor ponosim se njima, ovi momci se bore protiv svake logike. Postoji teorija da se šampion rađa, a kroz trening shvata mane i vrline. On je u stanju stresa i kad je teško on pokazuje kakav je i kako pod pritiskom deluje", istakao je Savić.

Izvinjenje Fatovića

Hrvatski vaterpolista Loren Fatović, koji je tokom polufinala pesnicom u glavu udario srpskog igrača Filipa Filipovića, izvinio se zbog svog poteza.

"Ono stvarno nije bilo potrebno, izvinio sam se, sad se još jednom izvinjavam svima. Bila je to 'žuta minuta', stvarno se izvinjavam svima koji su to vidjeli", rekao je Fatović za hrvatske medije.

Filipović MVP

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Filip Filipović izabran je za najkorisnijeg igrača (MVP) Evropskog prvenstva. Najbolji strijelac je Grk Janis Funtulis sa 17 golova, dok je nagrada za najboljeg golmana otišla u ruke Špancu Danijelu Lopezu Pinedu.

Medalje Srbije

2006. Svjetska liga - zlato, Evropsko prvenstvo - zlato

2007. Svjetska liga - zlato

2008. Olimpijske igre - bronza, Evropsko prvenstvo - srebro, Svjetska liga - zlato

2009. Svjetska liga - bronza, Mediteranske igre - zlato, Svjetsko prvenstvo - zlato

2010. Svjetska liga - zlato, Svjetski kup - zlato, Evropsko prvenstvo - bronza

2011. Svjetska liga - zlato, Svjetsko prvenstvo - srebro

2012. Evropsko prvenstvo - zlato, Olimpijske igre - bronza

2013. Svjetska liga - zlato

2014. Svjetska liga - zlato, Evropsko prvenstvo - zlato, Svjetski kup - zlato

2015. Svjetska liga - zlato, Svjetsko prvenstvo - zlato

2016. Evropsko prvenstvo - zlato, Svjetska liga - zlato, Olimpijske igre - zlato

2017. Svjetska liga - zlato, Svjetsko prvenstvo - bronza

2018. Mediteranske igre - zlato, Evropsko prvenstvo - zlato

444 utakmice Dejan Savić je odigrao za reprezentaciju, postigao 405 golova, te osvojio 19 medalja.

Hrvatskoj bronza

Vaterpolo reprezentacije Hrvatske osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Barseloni, pošto je u meču za treće mjesto pobijedila reprezentaciju Italije sa 10:8.

"Barakude", koje zbog suspenzije nije vodio selektor Ivica Tucak, od početka meča su nametnule svoj ritam i prvu četvrtinu su dobile sa 4:0, a ubjedljivo vođstvo su uspjeli da sačuvaju do kraja. Najefikasniji u timu Hrvatske je bio Loren Fatović sa tri gola, dok su po dva postigli Luka Lončar i Andro Bušlje. Po dva gola za Italiju postigli su Frančesko di Fulvio i Valentino Galo.

"Čestitam stručnom štabu i igračima, odigrali smo briljantnu utakmicu. Uspjeli smo da se dignemo za dva dana, rekao sam momcima prije odlaska na meč da ova medalja ima zlatni sjaj i da sve moramo napraviti da je uzmemo. Momci su bili fantastični, ovo je sjajan rezulat, ne može baš uvijek zlato", rekao je Tucak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije