Sportovi na vodi

Bh. plivač Nikola Bjelajac broji prve sedmice u SAD

Bh. plivač Nikola Bjelajac broji prve sedmice u SAD
Foto: N.N. | Bh. plivač Nikola Bjelajac broji prve sedmice u SAD

Nikola Bjelajac, plivač banjalučkog Olimpa i bh. reprezentativac, u SAD nije ni mjesec dana, a već svom fakultetu donosi pobjede. O prvim danima života preko "bare", razlikama i sličnostima u treninzima govorio je za "Nezavisne".

"Već sam nastupao za svoj fakultet i bio sam prvi u disciplinama 50 i 100 metara slobodno. Naročito mi je drago jer sam im pokazao da i mi iz male Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, za koju nisu ni čuli, možemo da budemo bolji od njih", rekao je Bjelajac.

Krajem prošle godine Bjelajac je spakovao kofere i krenuo put SAD, gdje se školuje na Purdju univerzitetu.

"Od kako sam došao u SAD bilo je teško jer je sve drugačije. Nije nimalo nalik Evropi, sve je novo, sve je trebalo da učim iznova, bukvalno je sve drugačije. Kampus i fakultet su kao iz filmova. Na fakultetu je 45.000 studenata. Još se nisam navikao na njihov režim funkcionisanja. Iskreno, mislim da je naš režim bolji, ali odrastao sam uz naš, pa možda zbog toga imam takvo mišljenje", kaže devetnaestogodišnji Bjelajac.

Jedna od dobrih stvari na koje je naišao u SAD jeste gostoprimstvo.

"Od prvog dana tim me prihvatio jako dobro i pružili su mi sve. Ako nešto nisam imao, samo sam pitao i dali bi mi uz izvinjenje. Čak su mi platili i put na Havaje gdje sam, nažalost, proveo samo šest dana, dok je ostatak tima tamo bio tri sedmice", priča Nikola i dodaje da prije godinu dana nije ni mogao da zamisli da će biti na Havajima:

"Havaji su raj na zemlji. Prelijepo je vrijeme, toplo je."

Sada se vratio Vest Lafajet i nastavio s redovnim aktivnostima na fakultetu.

"Sve mi je novo i ogromno i jedva se snalazim jer je svaka zgrada ista. Ali, uhodaću se ubrzo", obećava Bjelajac i dodaje da mu je velika podrška hrvatski plivač Kristijan Komlenić, koji studira na istom fakultetu.

Bh. plivaču nije obaveza samo da uči, već i da trenera. Kaže da su treninzi malo drugačiji od onih koje je imao u Banjaluci.

"Imamo tim od 60 ljudi, 35 muškaraca i 25 žena, ali odvajamo u grupe pa nas bude po 15-20. Zanimljivo je što imam konkurenciju na treningu i nekad je lakše tako trenirati. Moj trener u Olimpu Miodrag Čeko i ja smo radili dosta slične treninge kao što su ovdje, tako da mislim da neću imati većih problema da se priviknem", rekao je Bjelajac, dodajući da bez Olimpa ništa što mu se se sada dešava ne bi bilo moguće.

Ciljevi

Nikola Bjelajac u maju planira povratak u Banjaluku i pripreme za Evropsko prvenstvo u velikim bazenima, ali EP nije jedini cilj.

"Ciljevi su mi da nastupam na EP, na Banjaluka openu, na Mediteranskim igrama i da što bolje predstavim fakultet na Big 10 šampionatu, koji je njima veoma važan. Takođe, cilj mi je da se adaptiram što prije na sve novitete kako bih mogao da budem što bolji u skorijoj budućnosti", rekao je  Bjelajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije