Sportovi na vodi

Bh. plivački tim 17. na svijetu

Bh. plivački tim 17. na svijetu
Foto: Anadolija | Bh. plivački tim 17. na svijetu

Mješovita štafeta Bosne i Hercegovine postavila je bh. rekord nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Kini u trci na 4x50 metara slobodnim stilom zauzela 17. mjesto.

Bh. tim u sastavu Nikola Bjelajac, Adi Mešetović, Amina Kajtaz i Lamija Medošević zabilježio je vrijeme 1.36.16 minuta.

"Biti 17. na svijetu je istorijski uspjeh za bh. plivanje. Štafeta je prevazišla samu sebe i definitivno prevazišla sva moja očekivanja. Kina kao domaćin je završila na 12. mjestu, dok su Sjedinjene Američke Države (koje su dan ranije oborile svjetski rekord na 4x100 slobodno) bile prve. Kina za plivanje izdvaja milione i imaju više od 800.000 registrovanih plivača i kao domaćin zadovoljni su što su 12. na svijetu, a kako ne bismo bili i mi", kazao je Miodrag Čeko, glavni trener reprezentacije BiH u plivanju.

Sjajan dan za bh. tim je upotpunio i dobar nastupe Kajtazove, koja je u trci na 200 metara delfin u konkurenciji 28 takmičarki zauzela 18. mjesto sa vremenom 2.12.95  minuta.

Čeko kaže da će ovo biti vjetar u leđa bh. plivanju i da ga treba iskoristiti kako bi sportisti dobili bolje uslove.

"Ovo je podstrek za bh. plivače, za klubove iz kojih dolaze, za mene kao trenera, za čitav Plivački savez BiH. Ukoliko želimo da budemo u prilici da osvajamo medalje, moramo da uložimo u sportiste mnogo više. Moramo da edukujemo naše trenere, potrebno je da napravimo strategiju razvoja plivačkog sporta. Čeka nas još trka i nadam se da će nas još obradovati prije povratka kući i nastavka pripremnog perioda za Svjetsko prvenstvo u Koreji naredne godine i isplivavanja normi za Olimpijske igre 2020. u Tokiju", dodao je Čeko.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije