Sportovi na vodi

Čavić savjetuje Vjačaninu da ne pliva pod okriljem PS Srbije

Čavić savjetuje Vjačaninu da ne pliva pod okriljem PS Srbije
Čavić savjetuje Vjačaninu da ne pliva pod okriljem PS Srbije

Rus Arkadij Vjačanin, svjetski rekorder na 200 metara leđnim stilom u malim bazenima, mogao bi uskoro da pliva za Srbiju, ali ga Milorad Čavić, bivši srpski plivač, moli da razmisli dobro jer kaže da Plivački savez muči korupcija.

Plivački savez Srbije (PSS) pokrenuo je proceduru da Vjačanin dobije srpsko državljanstvo, a predmet je uz pomoć ministra omladine i sporta Vanje Udovičića poslat na rješavanje po hitnom postupku, prenijela je agencija Tanjug.

"Uvjereni smo da će Vjačaninovi rezultati predstavljati značajno poboljšanje naših reprezentativnih performansi. Naročito će dragocjeno biti njegovo učešće u mješovitoj štafeti uz Velimira Stjepanovića, Ivana Lenđera i Čabu Silađija, koje bi nas približilo osvajanju medalje na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu, a time bismo ostvarili značajan uspjeh za srpski sport u cjelini", navedeno je u saopštenju Plivačkog saveza Srbije.

Čavić se povodom ove vijesti oglasio na Twitteru riječima:

"Arkadij, razumem tvoje razloge za napuštanje Ruskog plivačkog saveza, ali molim te da uzmeš u obzir druge federacije prije Plivačkog saveza Srbije. PSS muče korupcija i nekompetentnost, a njegov predsednik bliži je zatvoru nego da donese još jednu odluku u interesu srpskog plivanja. Arkadij, u ovom momentu Plivački savez Srbije piše ček bez pokrića i neće održati obećanje. Možeš po drugi put postati plivački nomad. Dobro došao u džunglu."

Ubrzo je stigao i odgovor ruskog plivača, koji je istakao:

"Prvo, nije u pitanju novac. Kao drugo, nema potrebe da mi pričaš o korupciji."

Vjačanin ima 30 godina i skoro dvije godine ne nastupa za Rusiju. Najveći uspjeh ostvario je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, gdje je osvojio bronzane medalje na 100 i 200 metara leđno, dok je godinu dana kasnije postao svjetski rekorder u malim bazenima na 200 metara leđno. Na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2006. godine osvojio dva zlata, na 100 i 200 metara leđno.

PS Srbije maćeha plivačima

Kris Tajdi, trener srpskog plivača Velimira Stjepanovića, inače dvostrukog evropskog šampiona, obratio se javnosti pismom u kojem je naveo da Srbija ima mnogo talentovanih plivača prema kojima se Plivački savez loše odnosi.

Tajdi je kazao da odluke od velike važnosti za plivački sport u Srbiji donosi nekolicina ljudi i one su uglavnom loše i da su hitno potrebne promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije