Sportovi na vodi

Čeko: Svaki plasman u 50 idealan

Čeko: Svaki plasman u 50 idealan
Foto: Ilustracija | Čeko: Svaki plasman u 50 idealan

Plivači Nikola Bjelajac, Adi Mešetović i Amina Kajtaz nakon odličnih rezultata u posljednje vrijeme sa mnogo optimizma juče su otputovali na Svjetsko prvenstvo koje se održava u Mađarskoj, gdje će predstavljati BiH.

Prvi će na bazene u Budimpešti u nedjelju, kada i počinju takmičenja, izaći Kajtazova, koja će učestvovati u trci 100 metara delfin, i Mešetović, koji će nastupiti na 50 metara slobodno. Kajtazova će nastupiti i u konkurenciji 50 metara delfin 28. jula, dok će istog dana na 50 metara slobodno nastupiti Bjelajac. Normu za SP ostvario je i Mihajlo Čeprkalo, ali je ipak pred takmičenje odustao.

Miodrag Čeko, trener Plivačkog kluba Olimp iz Banjaluke, koji vodi bh. ekspediciju u Budimpeštu, rekao je da ne zna tačan razlog odustajanja Čeprkala, ali da misli da se radi o povredi. Čeko je optimista pred najveću smotru plivanja, a zna i koji bi rezultat bio zadovoljavajući.

"Sve troje reprezentativaca su u dobroj formi, u posljednje vrijeme su oborili dosta državnih rekorda i možemo očekivati da će ostvariti dobra vremena. Veliki uticaj ima i ritam trka, one kvalifikacione počinju ujutro kada će oni plivati, a najbolja vremena su u posljednje vrijeme plivali oko podneva. Ukoliko budu plivali kao na državnom prvenstvu možemo očekivati dobra vremena. Idealan rezultat za svako od troje takmičara bio bi da budu među prvih 50 u svojim disciplinama, što je veliko dostignuće s obzirom na to da u svakoj trci ima preko 100 takmičara", rekao je Čeko.

On očekuje teško takmičenje i mnogo ozbiljnih protivnika u glavnom gradu Mađarske.

"Konkurencija je najjača posljednjih godina, biće jako teško ostvariti neke velike rezultate kao što su polufinala. Mislim da na Svjetskom prvenstvu možemo očekivati bolja vremena nego što su bila na Olimpijskim igrama u Riju prethodne godine", kazao je Čeko.

Stručnjak iz grada na Vrbasu vjeruje da BiH plivanje ima perspektivu u godinama koje dolaze.

"Plivanje i rezultati u njemu su u ekspanziji. Oni već sada plivaju norme koje  će biti dovoljne za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Smatram da plivanje jedino među svim sportovima ima budućnost na vrhunskom nivou. Ostvaruju se plasmani na evropska i svjetska prvenstva, a rezultati su iz godine u godinu sve veći i veći", izjavio je Čeko.

Osim plivačkog u Budimpešti se istovremeno održava i prvenstvo u skokovima u vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije