Sportovi na vodi

Evrokup u raftingu: Trijumf Kule i Adventure neta

Evrokup u raftingu: Trijumf Kule i Adventure neta
Evrokup u raftingu: Trijumf Kule i Adventure neta

Muški rafting tim Kula iz Hrvatske i ženski bugarski tim Adventure net pobjednici su "Memorijala Branka Štulić", koji je ovog vikenda održan na rijeci Vrbas u znak sjećanja na tragično preminulu članicu Rafting kluba Kanjon i kapitena ženske posade reprezentacije BiH.

Kula je slavila sa 876 bodova ispred slovenačkog Gimpexa (816) i hrvatskog tima Delta sport (676). Četvrto mjesto je zauzeo Dajak klub iz Banjaluke (663). U ženskoj konkurenciji Adventure net sakupio je 900 bodova iz slaloma, sprinta i spusta. Bugarski FLIP bio je drugi (704), hrvatska Vidra treća (694), a banjalučki Kanjon četvrti sa samo tri boda manje od trećeplasiranog tima.

"Ovo je bilo jedno od najbolje organizovanih takmičenja na kojima sam ikada učestvovao, bolje i od takmičenja u Bratislavi prije dvije sedmice. Što se tiče staze, ovo je, zasigurno, jedna od najboljih staza u Evropi, a našim rezultatom sam veoma zadovoljan. Nije mala stvar pobijediti slovenačku posadu, koja važi za najbolju u Evropi", izjavio je Danko Erceg, član posade Kula, koji je prvi put nastupio u Banjaluci.

Marko Mihelič, kapiten Gimpexa, rekao je da je takmičenje njegovom timu poslužilo kao priprema za Evropsko prvenstvo, gdje im je cilj osvajanje medalje, i dodao:

"Planirali smo pobjedu ovdje, ali bilo je vrlo teško. U timu smo imali dva juniora, koji nisu standardni članovi prve posade."

Odličan plasman ostvario je Dajak.

"Generalno sam zadovoljan nastupom na Evrokupu, ali u spustu smo imali veće apetite, jer smo u generalnom plasmanu nakon prvog dana takmičenja bili treći. U spustu nas je pretekla Delta, ali i četvrto mjesto je odličan rezultat. Ono što je za nas bitno jeste to da smo na nivou BiH ubjedljivo najbolji. Konkurencija je bila dosta jaka, ekipe iz Hrvatske Kula i Delta, kao i slovenački Gimpex rade puno na raftingu, a mi smo imali tek tri treninga. Nama je prioritet bio nastup na svjetskim kupovima u kanuu, ali kada se 'uigramo' u raft čamcu, mislim da ćemo biti konkurentniji", rekao je Igor Kuzmanović iz Dajaka.

U trkama bodovanim za ligu BiH prvo mjesto u disciplinama slalom, sprint i spust osvojila je posada Dajak kluba Banjaluka, dok je kod dama u slalomu i spustu najuspješniji bio Kanjon. U disciplini sprint najbolje vrijeme ostvarila je posada zeničke Bosne.

Na Evrokupu, čiji je organizator Kanjon, nastupilo je 27 R6 timova u muškoj i šest u ženskoj konkurenciji, a osim za Evrokup, trke su bodovane za prvenstva BiH, Srbije i Hrvatske. Mihelič je rekao da se Kanjon još jednom dokazao kao odlični organizator trke, koja po konkurenciji i broju timova predstavlja jedno od najmasovnijih takmičenja u okviru Evrokupa.

"Evrokup smo organizavali u znak sjećanja na kapitena našeg kluba Branku Štulić, koja je tragično nastradala u Italiji prije dvije godine. Ona je dala nemjerljiv doprinos razvoju rafting sporta u BiH i njen rad i trud kao kapitena ženske posade i reprezentacije BiH nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti", istakao je Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba Kanjon, organizatora takmičenja, i dodao:

"Odziv ekipa na takmičenje je još jedna potvrda da je kanjon Vrbasa odavno postao prepoznatljiva regionalna sportska destinacija kada su u pitanju sportovi na divljim vodama. Samo u sedam dana, u kanjonu su održana dva međunarodna takmičenja, koja su okupila najbolje svjetske kajakaše i kanuiste i najbolje evropske raftere, što je dokaz da je sve ono što smo godinama radili na promociji i Banjaluke i sportova na divljim vodama, koji u našem gradu imaju dugu tradiciju, bilo ispravno."

Poredak

Muškarci, slalom: 1. Kula (Hrvatska) 300 bodova, 2. Gimpex (Slovenija) 264, 3. Dajak klub Banjaluka (BiH) 237; sprint: 1. Gimpex 200, 2. Kula 176, 3. Vir (Srbija) 158; spust: 1. Kula 400, 2. Gimpeks 352, 3. Delta sport (Hrvatska) 316. Konačan plasman Evrokupa u Banjaluci: 1. Kula 876, 2. Gimpex 816, 3. Delta sport 676.

Žene, slalom: 1. Adventure net (Bugarska) 300, 2. FLIP (Bugarska) 264, 3. Kanjon (BiH) 237; sprint: Adventure net 200, 2. FLIP 176, 3. Bosna (BiH) 158; spust: 1. Adventure net 400, 2. Vidra (Hrvatska) 352, 3. Kanjon (BiH) 316. Konačan plasman Evrokupa u Banjaluci: 1. Adventure net 900, 2. FLIP 704, 3. Vidra 694.

Preminuo veteran

Nažalost, takmičenje je obilježio i jedan tužan događaj.

Tokom trke veterana sedamdesetšestogodišnjem Ademu Jeleškoviću, inače najstarijem učesniku, je pozlilo.

Iako je ekipa Hitne pomoći brzo došla, ni dugotrajni pokušaji reanimacije na mjestu događaja nisu pomogli. Bivši uspješni sportista i sportski radnik je, nažalost, preminuo.

Pobjeda Gavranovićeve

Banjalučanka Vladana Gavranović odbranila je naslov pobjednice drugog izdanja "Avaz Tower Runninga", koji je u subotu okupio takmičare sa tri kontinenta.

Članica AK Borac pretrčala je 780 stepenica i popela se na 36. sprat "Avaz Twist Towera" u vremenu od pet minuta i 7.59 sekundi, čime je popravila svoj prošlogodišnji rekord i nadmašila kolegice iz atletske reprezentacije BiH Biljanu Cvijanović i Selmu Zrnić, ali i Italijanku Kristinu Bonačinu, koja se profesionalno bavi ovim sportom.

"Imala sam dvije veoma teške trke posljednjih dana, u utorak i srijedu trčala sam na 800 metara. Na vertikalni maraton došla sam da popravim rezultat od prošle godine i postavim rekord. Drago mi je da sam uspjela", kazala je Gavranovićeva.

U konkurenciji muškaraca, u kod nas jedinstvenoj trci uz stepenice najvišeg tornja u regionu, najbolji je bio Poljak Pjotr Lobodzinski.

Trećeplasirani sa Evropskog prvenstva održanog prije sedam dana u Frankfurtu, opravdao je ulogu favorita. S vremenom 4.02.56 za 15 sekundi je nadmašio prošlogodišnji rekord Pavela Holeca. Čeh, koji nije odbranio titulu, završio je na trećem mjestu, a između njih se ugurao Slovenac Matjaž Mikloša. Na takmičenju u Sarajevu, poput onih u Njujorku, Berlinu, Londonu i Beču, nastupilo je 275 trkača iz 14 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije