Sportovi na vodi

Nađa Higl: Nikada ne jurim zlato

Nađa Higl: Nikada ne jurim zlato
Nađa Higl: Nikada ne jurim zlato

Svjetska prvakinja Nađa Higl biće promoter i jedna od zvijezda plivačkog mitinga "Banjaluka open 2012", koji će biti održan u subotu i nedjelju na Gradskom olimpijskom bazenu.

"Ovde sam treći put. Uvek se veselim dolasku u Banjaluku, gde imam drage prijatelje i gde se osećam kao kod kuće. Što se tiče trke, nadam se da će proći kako treba. Ovaj miting će mi biti poslednja provera pred Evropsko prvenstvo u Debrecinu (21. do 27. maj). Nastupiću iz punog treninga, kao i na EP. Moje je da odradim zadatke koje mi je brat Sebastijan (Nađin trener) zadao. Teško mi je da menjam brzinu tokom trke i brat je odlučio da pokušam da plivam negativna ubrzanja. Videćemo kako ću to odraditi jer nisam vična tome. Ako ne krenem jako, ne mogu jako ni da završim", rekla je Higlova.

O očekivanjima u Debrecinu srpska plivačica je rekla: "Sa plasmanom ne volim da se kockam, ne bih da nagađam ni o vremenima. Želim da potvrdim vreme iz Šangaja ili da isplivam malo lošije vreme od toga (200 m prsno - 2:25,93 minuta). To je realno."

Svjetskoj prvakinji iz 2009. EP će biti usputna stanica do Olimpijskih igara u Londonu.

"Od OI u Pekingu se pripremam za London i pripreme teku odlično. Nikada ne jurim medalju, pogotovo ne zlatnu, jer je nas 16 u dve sekunde. Pitanje je trenutka i treba dosta toga se poklopi. To se može desiti meni, ali i nekoj drugoj plivačici. Ali, ciljam na najbolji rezultat i da ja budem zadovoljna", istakla je Higlova i dodala da će plivati dok god joj to predstavlja zadovoljstvo.

Osim nje, na GOB-u će plivati nekoliko vrhunskih plivača, ali i velikih talenata.

"Prijavljeno je 325 takmičara iz 11 država. Pored Nađe, nastupiće nekoliko osvajača medalja sa evropskih i svjetskih prvenstava, a među njima je Dinko Jukić, reprezentativac Austrije, koji će vjerovatno na OI parirati Majklu Felpsu u disciplinama delfin i mješovito. Tu je Fabijen Nadarajah iz Austrije, ali i više od 10 sigurnih učesnika OI, tako da će i ovaj miting biti kvalitetan. Jedina mana je što smo pomjerili održavanje mitinga za 20 dana zbog EP, ali od 2013. ćemo nastaviti sa tradicijom da naš miting bude posljednji vikend u maju", rekao je Željko Panić, sportski direktor PK Olimp, koji peti put organizuje miting.

U Olimpu su izrazili žal što plivači "ADN swim projecta" i Milorad Čavić neće nastupiti.

"Uputili su nam izvinjenje što neće doći i mi smo ga prihvatili. Trener Andera di Nino i Čavić su raskinuli saradnju, ali Di Nino je obećao da će od 2013. nastaviti da dolazi sa najboljim plivačima u naš grad", dodao je Panić.

Takmičenje na Gradskom olimpijskom bazenu će oba dana početi u devet časova kvalifikacionim trkama. Finale je u subotu na programu u 17.30, a u nedjelju u 16.30. Pokrovitelji takmičenja su Vlada RS i grad Banjaluka, generalni sponzor je kompanija "M:tel", a sponzor Hypo banka.

Uskoro upisuje doktorat

Nađa Higl kaže da joj nije lako da iz Pančeva putuje na treninge u Beograd, da je prezadovoljna uslovima za rad u Banjaluci, ali da zbog fakultetskih obaveza najvjerovatnije neće doći na preipreme za OI u grad na Vrbasu.

"Najverovatnije neću doći zbog studija. Pripremam master rad i moraću da budem bliže Beogradu. Takođe, od septembra planiram da upišem doktorat, diplomatiju", rekla je Higlova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije