Sportovi na vodi

Nikola Bjelajac, bh. reprezentativac i plivač Olimpa: S normom za SP u SAD

Nikola Bjelajac, bh. reprezentativac i plivač Olimpa: S normom za SP u SAD
Foto: N.N. | Nikola Bjelajac, bh. reprezentativac i plivač Olimpa: S normom za SP u SAD

Bh. reprezentativac i plivač banjalučkog Olimpa Nikola Bjelajac ostvario je jedan od ciljeva na Evropskom prvenstvu u Kopenhagenu - norma za Svjetsko prvenstvo je ispunjena, a sada kreće pakovanje za put u SAD, gdje će nastaviti školovanje.

Bjelejac je prošle sedmice na svom prvom seniorskom Evropskom prvenstvu 50 metara slobodno isplivao za 22,44 sekunde (lični rekord, 60. mjesto).

"Prilično sam zadovoljan nastupom na Evropskom prvenstvu. Ostvario sam neke svoje ciljeve, kao što je norma za SP u malim bazenima, koje će naredne godine biti održano u Kini. Norma iznosi 22,55 sekundi, a ja sam plivao 22,44. Očekivao sam da ću isplivati normu, iako se nisam toliko bazirao na nju koliko na što bolji nastup na EP", rekao je devetnaestogodišnji Bjelajac.

On je u Danskoj plivao još dvije trke - 100 metara slobodno (50,07; 73. mjesto) i 200 metara slobodno (1:50,81, 52. mjesto).

"Ove dvije trke sam plivao blizu ličnih rekorda. Mislim da je moglo i malo bolje, ali s ozbirom na to da bolje plivam poslijepodne, a da sam u Danskoj plivao ujutru, ne mogu biti nezadovoljan", rekao je plivač Olimpa.

Za Bjelajca nema odmora, u nedjelju je stigao iz Danske, a juče ujutru je bio na treningu. Osim treninga, očekuje ga pakovanje i put u SAD, tačnije u Vest Lafajet.

"Za sedam dana idem u SAD, gdje ću nastaviti školovanje. Dobio sam punu stipendiju na Purdju univerzitetu. Odranije sam u kontaktu s tim univerzitetom, u septembru su me pozvali da dođem u posjetu, jer su željeli da budem dio njihovog tima. Ne pozivaju svakoga, samo nekoliko ljudi.... Otišao sam i dopao mi se fakultet. Imaju jako dobar tim, svi su pozitivni, bazen im je odličan, imaju teretanu, fiziterapeute, nutricioniste... sve što je potrebno", istakao je Bjelajac.

Banjalučanin vjeruje da će se dobro uklopiti, a ono što je bitno jeste da tamo već ima jednog prijatelja.

"Na tom univerzitetu je Kristian Komlenić, hrvatski reprezentativac u plivanju i moj drug. Biće mi lakše pošto je on tamo i vjerujem da ću se dobro uklopiti", rekao je Bjelajac i priznaje da je mama tužna, a ni ostalim ukućanima nije lako što odlazi iz Banjaluke.

Nikola Bjelajac će u SAD trenirati do maja, kada je u planu povratak u Banjaluku i pripreme za Evropsko prvenstvo u velikim bazenima u Glazgovu. Da li će do tada popraviti formi i vremena ostaje da vidimo.

"Iskreno se nadam da ću popraviti vremena, ali ne očekujem mnogo jer je potrebno pola godine do godinu dana prilagođavanja na sistem rada, trenera, ishranu... Vidjećemo kako će biti, ali ja ću se potruditi da se što prije prilagodim i da budem što bolji", istakao je Bjelajac.

Studije

Nikola Bjelajac još nije odlučio šta će studirati.

"Pvih pola godine slušamo sve smjerove, pa ću onda odlučiti šta ću studirati. Želja mi je da to bude inženjering, mislim da imaju 20 grana inženjeringa, pa ću izabrati nešto od toga ili programiranje", rekao je Bjelajac.

Riječ trenera

Miodrag Čeko, trener Nikole Bjelajca, smatra da je odlazak u SAD pun pogodak za mladog plivača.

"Dobro će mu doći što odlazi na školovanje u SAD. Što se tiče plivanja, on ima dobru bazu, sve segmente trenažnog procesa je odradio i nadam se da će tamo raditi kao što je ovdje radio. Ne vjerujem da napredak može izostati, ali to je samo sport, važno je što će završiti jedan od najboljih fakulteta elektroinženjeringa i postati dobar čovjek", rekao je Čeko, dodajući da je jedan od ciljeva sljedeće godine ispunjenje norme za SP u velikim bazenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije