Sportovi na vodi

Odlikaš pliva ka Riju

Odlikaš pliva ka Riju
Odlikaš pliva ka Riju

Ensar Hajder isplivao je B olimpijske norme za Igre u Rio de Žaneiru 2016. godine, oborio bh. rekorde, a i na medicinskom fakultetu u Njemačkoj se bliži cilju.

Bh. plivač je protekli vikend nastupio na Prvenstvu Njemačke u Berlinu, gdje je ispunio B norme za OI na 200 metara mješovito i 200 metara kraul, te osvojio zlato sa štafetom kluba SG Esen.

"Veoma sam zadovoljan rezultatima u Berlinu, gdje sam plivao samo u subotu i nedjelju, jer sam imao ispite na fakultetu. U posljednjem sam semestru studija medicine i to mi je prioritet, jer nastojim očuvati prosjek od 9,7, tako da nisam uspio plivati sve štafete i sve svoje trke", rekao je Hajder i dodao:

"Zadovoljan sam ovogodišnjim uspjesima u bazenu, ali još nisam došao ni nadomak maksimalnog potencijala. Nastavit ću raditi, a rezultati će doći. Ove godine još ulažem puno truda i vremena u studij, ali naredne godine ću se moći malo više posvetiti plivanju te očekujem tada još bolje rezultate."

On je 200 metara mješovito u A finalu isplivao za 2.03.04 minuta, a zauzeo je peto mjesto.

"U finalu trke 200 m mješovito sam isplivao državni rekord, normu za Svjetsko prvenstvo u Kazanju ove godine, te B olimpijsku normu za Rio. Oborio sam svoj rekord koji sam postigao na Evropskom prvenstvu u Berlinu prošle godine za šest desetinki (2.03.68 plivao na EP). U ovom finalu sam bio gotovo tri sekunde brži nego 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu", istakao je Hajder.

Hajder je u kvalifikacijama discipline 200 metara kraul plivao 1.51.42 minuta, a u finalu, gdje je bio 14, ovu dionicu je prešao za nešto više vremena - 1.51.64 minuta.

"Na 200 metara kraul sam takođe plivao državni rekord, normu za SP, kao i olimpijsku normu, tako da već godinu dana pred OI imam isplivane dvije norme, za razliku od jedne u prošlom ciklusu. Rekord, koji sam držao, popravio sam za četiri desetinke (prethodni rekod 1.51.84)", rekao je bh. olimpijac.

Zlato je osvojio u trci 4x100 m mješovito.

"U štafeti sam plivao kraul i kao posljednji plivač sam uspio održati razmak između sebe i svjetskog prvaka Paula Bidermana te drugih njemačkih olimpijaca. Ovo je 10. medalja koju sam osvojio na njemačkim prvenstvima, od kojih je pet zlatnih", dodao je Hajder.

Sponzor

Ensar Hajder je na osnovu rezultata dobio sponzora "Speedo", jednu od vodećih plivačkih kompanija na svijetu, koja je bila glavni sponzor Majklu Felpsu, najtrofejnijem olimpijcu svih vremena. Bh. plivač je sada u Timu Speedo Njemačke.

Norme

Činjenica da je isplivao B normu Hajderu ne garantuje odlazak na OI.

"B norma znači da se radi o dobrom vremenu sa kojim možete biti među 100 najboljih na svijetu u toj godini i disciplini, a sa A normom ste otprilike u top 20. Od OI u Londonu postoji "kvota 900", po kojoj može nastupiti maksimalno 900 plivača. Svako sa A normom sigurno ide na OI, potom Olimpijski komitet daje divlje karte plivačima koji nemaju nijednu normu, ali su najbolji u svojoj zemlji, zatim idu štafetni plivači pa tek onda plivači sa B normom dok se kvota ne popuni. To znači da sa B normom možete ostati i kod kuće i gledati OI preko TV-a, tako da će, kao i pred London, biti igra čekanja", rekao je Hajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije