Sportovi na vodi

Rafteri krote divlji Vrbas

Rafteri krote divlji Vrbas
Rafteri krote divlji Vrbas

Banjaluka je ponovo u znaku raftinga.

Otvaranje Evropskog prvenstva "Banjaluka - Vrbas 2015" biće održano sutra (20 časova) u Rafting centru "Kanjon" u Karanovcu, a takmičenje će početi sutra.

"Banjaluka ponovo postaje vodeći sportski centar na svijetu, a Svjetska rafting federacija je napravila izuzetak i, nakon prošlogodišnjih poplava, ponovo nam dodijelila organizaciju EP", rekao je Aleksandar Pastir, direktor EP, i dodao da je na rijeci Vrbas oko 400 takmičara i članova timova.

Danas su počeli nezvanični treninzi, sutra su na programu zvanični treninzi na Vrbasu, gdje će se od sutra takmičiti 53 tima iz 17 zemalja. Oni će nastupiti u konkurencijama mlađih juniora, juniora, seniora i veterana.

"Najbrojnija delegacija je ruska, koja ima devet timova. Neki timovi su došli iz Sibira, putovli su skoro 10.000 kilometara, a u Banjaluku su krenuli 18. aprila. Drugi po brojnosti su Česi sa osam timova, slijede Velika Britanija sa pet timova, Turska sa tri... Očekujemo kvalitetno takmičenje. Spust je najzahtjevnija disciplina i nosi najviše bodova, ali očekujem da pobjednike odluče sprint i H2H", dodao je Pastir.

Na Vrbasu će se takmičiti i timovi iz Bugarske, Hrvatske, Danske, Finske, Gruzije, Njemačke, Mađarske, Italije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i BiH, koju će predstavljati članovi banjalučkog Dajak kluba i Vrbasa, zeničke Bosne i Une Akvarius iz Bihaća. Očekuje se dosta publike, posebno na subotnjoj noćnoj trci slaloma u kanjonu Tijesno, koja je mamac za ljubitelje ovog sporta, ali i prirode. Zbog obustave saobraćaja, svi koji žele da prate trke moraće da pješače 1,5 kilometara do mjesta takmičenja.

Organizator, Rafting klub Kanjon, posebnu pažnju posvećuje bezbjednosti na vodi. Sigurnosni timovi, koji su sastavljeni od internacionalnih vodiča iz Bugarske, Srbije i BiH, pobrinuće se da sve prođe u najboljem redu.

Pastir je istakao da je Organizacioni odbor (OO) sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem na čelu vrijedno radio i dodao:

"Zahvalni smo gradu, Vladi RS, 'Putevima RS', 'Hidrocentralama', Auto-moto savezu RS, 'Vodovodu'... jer bez njih EP ne bi bilo moguće organizovati. Hvala i Oružanim snagama BiH, s kojima četiri mjeseca radimo na organizaciji i s kojima smo ostvarili saradnju u civilnom društvu. Tačnije, obučavamo ih za potrebe spasavanja na divljim vodama, a oni su nam besplatno pomogli u materijalno-tehničkim sredstvima i ljudstvu."

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Banjaluka, i član OO, naglasio je da mu je drago što je grad samo godinu dana nakon poplava postao sportski centar na ovim prostorima.

"Nijedna opština koja je pretrpjela poplave kao Banjaluka nije se tako brzo oporavila i to pokazuje da je i lokalna zajednica uspješno obavila posao. Drago mi je što će Banjaluka pokazati pravo lice i želim da svi koji dođu ponesu lijepe uspomene i da se vrate u naš grad. Sredstva koja su uložena za EP su minimalna, a uložena su na saniranje štete od poplava, odnosno za izgradnju platforme i stepeništa koja vode do staze", dodao je Novaković.

EP ne bi bilo ni bez sponzora, među kojima prednjači kompanija "M:tel".

Ceremonije dodjele medalja prva dva dana takmičenja biće od 20 časova u Rafting centru Kanjon, gdje će u nedjelju od 14 časova biti dodijeljene nagrade za slalom, spust i najuspješnije ekipe u generalnom poretku, te zatvoreno EP.

Raspored takmičenja

21. maj

Disciplina: sprint i H2H

Staza: Bijeli buk, od 10 do 14 časova

Kategorija: mlađi juniori, juniori, veterani

22. maj

Disciplina: sprint i H2H

Staza: Bijeli buk, od 10 do 15 časova

Kategorija: seniori

23. maj

Disciplina: slalom

Staza: Kanjon Tijesno

Kategorija: mlađi juniori, juniori, veterani, od 16 do 18 časova

Kategorija: seniori, od 18.30 do 21 čas

24. maj

Disciplina: spust

Staza: od Krupe na Vrbasu do Karanovca, 14 km

Kategorija: mlađi juniori, juniori, veterani, od 10

Kategorija: Seniori, od 12 časova

Regulacija saobraćaja

Tokom EP na magistralnom putu Banjaluka - Jajce biće izmijenjen režim saobraćaja. Sutra će se vozila naizmjenično propuštati od devet do 15 časova na lokaciji Bijeli buk u dužini od 1.000 m. U četvrtak će saobraćaj u potpunosti biti obustavljen od Krupe na Vrbasu do Bočca od devet do 15 časova, a 22. maja od devet do 16 časova. Dan kasnije od 15 do 22.30 biće obustavljen saobraćaj na lokalitetu kanjon Tijesno i preusmjeren na alternativni putni pravac Banjaluka - Čađavica - Mrkonjić Grad. Obustava se neće odnositi na autobuse redovnih linija javnog prigradskog prevoza Banjaluka - Bočac i Banjaluka - Agino Selo i vozila hitnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije