Sportovi na vodi

"Šampioni rade kao ludi"

"Šampioni rade kao ludi"
"Šampioni rade kao ludi"

Šesnaestogodišnji plivač Mihajlo Čeprkalo sa Svjetskog prvenstva vratio se s bh. rekordima, predivnim utiscima iz Rusije i velikim motivom da trenira još više.

Banjalučanin je i dosad vrijedno radio, konstantno je napredovao, ali nedavno završeno SP, njegovo prvo, mu je odskočna daska za ulazak u vrh evropskog i svjetskog plivanja. U Kazanju je oborio kadetske, omladinske i seniorske rekorde BiH na 200 metara delfin (2:05,64) i 1.500 metara slobodno (15:26,22 minuta), dok rekord na 800 metara sada iznosi 8:13,26 minuta.

"Prezadovoljan sam rezultatima. Nakon nastupa na Evropskom festivalu mladih (ispunio dvije B norme za Olimpijske igre 2016. godine) nisam očekivao ovako dobra vremena, tako da sam pomalo iznenadio i sebe i trenera Gorana Grahovca", rekao je Čeprkalo.

On je imao priliku da vidi šta je surovi profesionalizam.

"Imao sam priliku da vidim kako se svjetski prvaci spremaju za trke. Nije to ništa posebno, ali svi rade kao ludi. Bez napornog rada nema rezultata. Čak i kada imaju slobodan dan, ne provode ga u hotelu, već imaju jake treninge, a to sam posebno primijetio kod Kineza. S njima nema priče, svi su sa svojim timom, pripremaju se za trke. Sve je veoma profesionalno i to što sam vidio i doživio u Kazanju je veliko iskustvo za mene i motiv za dalji rad", istakao je mladi plivač 22. aprila.

Oduševili su ga montažni bazeni koji se nalaze na fudbalskom stadionu. Istakao je da su oko kompleksa skele, koje se nisu mogle vidjeti na televiziji i da je to što su Rusi uradili impresivno. A još nešto ga je oduševilo.

"Imao sam samo jedno poslijepodne slobodno i to sam iskoristio da malo obiđem Kazanj. Oduševila me Katedrala Uznesenja, koju zovu Crkva svih svetaca i u kojoj se nalazi ikona Kazanjske Bogorodice. Nikada nisam bio u ljepšoj crkvi", rekao je Čeprkalo.

Ipak, u Rusiju nije išao turistički, pa je i kada nije imao trku bio u bazenu.

"Tako je. U Kazanju sam preplivao skoro 70 kilometara. Odgledao sam poneko finale, ali na televiziji za vrijeme ručka, tako da sam maksimalno iskoristio vrijeme da se pripremim za Svjetsko juniorsko prvenstvo, koje će biti održano u Singapuru od 25. do 30. avgusta", istakao je Čeprkalo.

On je u nedjelju stigao u Banjaluku, danas je već u sedam časova bio u bazenu, ali zbog remonta Gradskog olimpijskog bazena otišao je u Radovoljicu, gdje će nekoliko dana trenirati s reprezentacijom Slovenije.

"Nema odmora, moram održati formu za Juniorsko SP. Brzo se gubi osjećaj za vodu, tako da ne smijem nijedan dan propustiti trening", rekao je mladi Banjalučanin.

Singapur

Čeprkalo će na Juniorskom SP u Singapuru plivati 400 metara slobodno i 1.500 metara slobodno.

"Potrudiću se da isplivam svoja najbolja vremna i nadam se što boljem plasmanu. Ne razmišljam o medalji, teško je razmišljati o odličju, jer ću plivati s takmičarima koji su dvije godine stariji od mene. Ali, maksimalno ću se potruditi", istakao je Čeprkalo.

Jang Sun

Bh. rekorder je imao prliku da vidi brojne zvijezde iz svijeta plivanja, a posebno mu je drago što je među njima Kinez Jang Sun, svjetski prvak na 400 i 800 metara slobodno.

"Prvi put sam uživo gledao Suna i moram reći da me zadivio", rekao je Čeprkalo.

Šampion BiH i ABA ligaš počeo pripreme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije